Poslední teplé a slunné dny konečně přesvědčily poupata Habenarie limprichtii k rozpuku. 2 hlízky byly zakoupeny letos na jaře u Popowa (jak jinak, že?
). Druhou rostlinu má kamarádka, které se bohužel vlivem délky, křehkosti a váhy stvolu květenství odlomilo.
Mělo by se jednat o vcelku chladnomilnější taxon pocházející z jižní Číny, Vietnamu a Thajska. Bohužel zatím se mi o této rostlině moc informací sehnat nepodařilo. Zřejmě ale bude velice blízce příbuzná s velice podobně vypadajícími druhy H. arietina a H. pectinata (někteří taxonomové zřejmě považují limprichtii a arietinu za pouhý poddruh pectinaty).
Moje rostlina má momentálně 65cm na výšku, 7 krátkých objímavých listů a 12 květů. Zasazena v Seramisu pro orchideje v 8cm květináčku. V příští sezóně ji budu muset dát do většího květináčku, protože jak je vidět z přiložené fotky, 8cm je pro ni opravdu, ale opravdu žalostně málo
. Druh prochází zimní dormancí při snížení teploty a výrazném omezení zálivky.
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotek. Fotil jsem ji včera večer za špatných světelných podmínek. Snad se o víkendu dostanu k přefocení
Hezký den
Pavel