Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 25. lis 2024 11:42:45

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 166 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další
 Zygopetalum 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Zygopetalum
Prošla jsem všechna vlákna o Zygu a stejně jsem pořád vedle, kdy zalévat a kdy ne a jaké teploty. I knížky se dost různí. :?
Nemohl byste mi to někdo popsat znovu?
Díky

ned 06. úno 2011 19:58:07

pavla píše:
Prošla jsem všechna vlákna o Zygu a stejně jsem pořád vedle, kdy zalévat a kdy ne a jaké teploty. I knížky se dost různí. :?
Nemohl byste mi to někdo popsat znovu?
Díky

Zygopetala chtějí zalévat celý rok a umístění v temperovaném až chladnějším prostředí s přiměřeným stíněním. V létě mohou být venku.

ned 06. úno 2011 22:11:14
Profil Zobrazit autorovy stránky

Kříženci mohou mít zcela jiné potřeby než klasická Zyga. Přírodní například Mackay chce temperované až chladné prostředí. Bohatší zálivka a hnojení začíná s růstem nového výhonu, který pokud je rostlina silná se cca na 8cm zastaví a z něho vyjede květ. Po odkvětu pokračuje v růstu. Mám ho v místech. kde je dostatek světla. Když pahlízy dorostou cca koncem srpna, umírním zálivku ale nikdy ne zcela vyschnout. Rostlina naprosto shodí listy a zůstanou holé pahlízy. K jaru se cyklus opakuje.

pon 07. úno 2011 7:21:35

Míra píše:
Kříženci mohou mít zcela jiné potřeby než klasická Zyga. Přírodní například Mackay chce temperované až chladné prostředí. Bohatší zálivka a hnojení začíná s růstem nového výhonu, který pokud je rostlina silná se cca na 8cm zastaví a z něho vyjede květ. Po odkvětu pokračuje v růstu. Mám ho v místech. kde je dostatek světla. Když pahlízy dorostou cca koncem srpna, umírním zálivku ale nikdy ne zcela vyschnout. Rostlina naprosto shodí listy a zůstanou holé pahlízy. K jaru se cyklus opakuje.

Měl jsem na mysli klasické Zygopetalum mackayi. To se nejčastěji pěstuje a používá v hybridizaci. Kříženci mohou mít samozřejmě nároky ovlivněné dalšími rodiči.

pon 07. úno 2011 10:55:51

No kupodivu mám krytí na skleníku jen horní a to síťovinou 70% ale Zygo stojí u předního skla , za kterým je ještě deska Makrolonu ale jinak má plnou palbu a jede jako blázen. Je fakt, že makrolon má UV filtr. Navíc je u bočního okna, které je otevřené, takže tam neustále proudí vzduch, což ochlazuje i pletivo rostliny, takže nedochází k jeho poškození teplem ani k popálení listů. Faktem ale je, že rostliny jsou schopny se hodně přizpůsobit.

pon 07. úno 2011 11:28:33

Podotýkám předem,že rostliny,o kterých budu psát již nemám.Musel jsem se jich před dvěma lety zbavit.Nedá mi to ale,abych se k danému tématu neozval!Zygopetalum mackayi jsem měl asi 20 let.Rostlina byla mnohokrát dělená.Měl jsem ji umístěnou v zasklené verandě,v létě přistíněné,kde teploty stoupaly až ke 40 st.!Žádné letnění,vždy před vánoci,výhon,který měl asi 10cm nasadil na květ,vždy měl 2 výhony!Nikdy se mi nestalo,že by rostlina neudržela listy na pahlíze méně jak 3 roky.Oponuji Mírovi,nemůžu to ale dokázat.Ještě zmíním ing.Duška,ten říkal o Paphiopedilích,že mají mít takové stínění,že ruka nad rostlinou ve výši 40cm nemá vrhat stín.Všechny rostliny které jsem měl,a bylo jich dost toto stínění v létě měly.Tedy i Cattleye,Vandy,Cimbydia atd.,přesto spolehlivě kvetly každý rok!Zdravím všechny.Petr

pon 07. úno 2011 11:30:33

Tak tedy nevím ale jak mají co společného Zyga a Pafíci? Pafík nasprosto souhlasím ten neopadává ale Zygopetalum naprosto běžně. Pokud bude mohutná rostlina, která bude mít více nestejně narostlých výhonů může připadat, že má listy pořád a nemusí ze všech výhonů vykvétat. Zatím se mi nestalo, že by u Zyga měla stará pahlíza listy 3 roky. Pro zajímavost vkládám i větu z Wikipedie:

Většina z nich je epiphytes , ale někteří jsou pozemšťanů s lesklým, popruh-jako, plicate listy , které jsou apical, podlouhlé nebo eliptické-kopinaté, akutní nebo acuminate. These orchids have a robust growth form. Tyto orchideje mají robustní růst formulář. Their ovoid-conical pseudobulbs are deciduous. Jejich vejčitý-kónických pseudobulbs jsou opadavé.

Naposledy upravil Míra dne pon 07. úno 2011 12:24:31, celkově upraveno 1

pon 07. úno 2011 12:15:18

Chtěl jsem jen napsat,že všechny rostliny krom cymbidií měly stejné podmínky.

pon 07. úno 2011 12:24:04

Míra píše:
No kupodivu mám krytí na skleníku jen horní a to síťovinou 70% ale Zygo stojí u předního skla , za kterým je ještě deska Makrolonu ale jinak má plnou palbu a jede jako blázen. Je fakt, že makrolon má UV filtr. Navíc je u bočního okna, které je otevřené, takže tam neustále proudí vzduch, což ochlazuje i pletivo rostliny, takže nedochází k jeho poškození teplem ani k popálení listů. Faktem ale je, že rostliny jsou schopny se hodně přizpůsobit.

Udržíme- li nižší teplotu- ne moc přes 20- snese mnoho orchidejí přímé slunce a lépe kvetou. Platí např. pro P. philippinense nebo Psychopsis papilio.

pon 07. úno 2011 19:32:45

Ano, závislost intenzity světla a teploty považuji za důležitou. Často se rostliny nadbytkem světla poškozují přehřátím. Zyga se mi ale pálila i minimálním přímým sluncem venku v chladnu.

pon 07. úno 2011 21:54:55
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 166 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Další