Pterostylis
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pterostylis
Pavle, gratuluji, je opravdu úžasná. V jakém to je substrátu ? Ještě mě trochu překvapila velikost květináče. Většinou orchideje "cpu" do květináče tak, aby rostlina byla dost natěsno
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Evo,
abych se přiznal tak mně se zas tak úžasné nezdají
. Jejich kouzlo vyniká předveším jsou-li pěstovány ve větších koloniích.
Substrát je 80% perlitu a 20% upravené (odkyselené a přihnojené) rašeliny Substrate 1 od firmy Klasmann.
A k velikosti květináče? Je potřeba si vždy uvědomit o jakou rostlinu se jedná. Je sice malá, ale na druhou stranu také není možné květináče zmenšovat do nekonečna. Použitý květináč je o velikosti 11x11cm. Pterostylis je v období vegetace zvyklý na dostatek vlhkosti a v malém květináči by substrát rychle vysychal, což je v tomto případě nežádoucí. V tom je zásadní rozdíl mezi většinou běžně pěstovaných převážně tropických a navíc epifitních orchidejí a terestrickými orchidejemi mírného pásma. Použitou velikost proto považuji za optimální.
Hezký den
Pavel Heger
abych se přiznal tak mně se zas tak úžasné nezdají
Substrát je 80% perlitu a 20% upravené (odkyselené a přihnojené) rašeliny Substrate 1 od firmy Klasmann.
A k velikosti květináče? Je potřeba si vždy uvědomit o jakou rostlinu se jedná. Je sice malá, ale na druhou stranu také není možné květináče zmenšovat do nekonečna. Použitý květináč je o velikosti 11x11cm. Pterostylis je v období vegetace zvyklý na dostatek vlhkosti a v malém květináči by substrát rychle vysychal, což je v tomto případě nežádoucí. V tom je zásadní rozdíl mezi většinou běžně pěstovaných převážně tropických a navíc epifitních orchidejí a terestrickými orchidejemi mírného pásma. Použitou velikost proto považuji za optimální.
Hezký den
Pavel Heger
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Pavle, díky za vysvětlení co se týká velikosti květináče. Něco podobného mě napadlo, ale chtěla jsem to potvrdit. Fascinuje mě na té rostlině jak je malá a křehká a přesto se dokáže prosadit v "džungli" ostatních rostlin. Asi mě berou ochranitelské pudy malých a slabých
ale vidět větší shluky této rostliny musí být určitě velký zážitek. Někde se tu psalo o vysněných cílech - mezi ty mé patří vidět orchideje v přírodě, v jejich přirozeném prostředí. To musí být zážitek !
Myslím si, že dané odpovědi jsou tak trochu nepřesné nebo možná zavádějící
. Já jsem si z nich nevybral, protože ani jedna nevystihuje to co bych rád k tomuto tématu řekl
. Samozřejmě chápu, že ani není možné přesně vystihnout v tak skratkovitých heslech všechny názory. Já osobně bych tuto rostlinku bral, pro zajímavost, ale že bych ji musel mít....

Ať se daří.
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Evo,
připojuji několik fotek Pterostylisů přímo z přírody Nového Zélandu.
Orchideje obecně jsou velmi nekonkurenceschopné a často se vyskytují pouze tam, kde je nic neutiskuje (třeba na stromě
). Stačí často jen nepatrné změny na původních stanoviších a bohatá populace rychle mizí. Pterostylisy nejsou vyjímkou. Často rostou na podmáčených písčinách, v bučinách nebo na rašeliništích, zkrátka všude tam, kde mají dostatek prostoru pro svůj křehký život.
připojuji několik fotek Pterostylisů přímo z přírody Nového Zélandu.
Orchideje obecně jsou velmi nekonkurenceschopné a často se vyskytují pouze tam, kde je nic neutiskuje (třeba na stromě
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
Pavle, díky za foto, jsou moc zajímavé. To jsou tvoje vlastní ? Byl jsi na Novém Zélandu ?
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Ne ne, nejsou to moje vlastní. Na Novém Zélandu jsem (zatím) ještě nebyl, ale také ještě asi dlouho nebudu.
Hezký den
Pavel
Hezký den
Pavel
- orchidejky
Tyhle kytky jsou opravdu zajímavé, mám moc rád australské orchideje, tahle mě sice krásou květů neláká, ale nezříkám se, jí někdy vyzkoušet, obzvláště po shlédnutí téhle fotkypavelheger píše:Ne ne, nejsou to moje vlastní. Na Novém Zélandu jsem (zatím) ještě nebyl, ale také ještě asi dlouho nebudu.
Hezký den
Pavel
Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
no tak to je fakt bomba
Pavel
Pavel
Oživuju toto téma a moc by mě zajímalo, jak jsou na tom Pavle tvoji Pterostylisy?
Mám o tento rod velký zájem. Mohl by jsi mi když tak přes SZ písnout, jestli ještě máš možnost je sehnat a nebo alespoň doporučit, kde by se sehnat daly?
Mám o tento rod velký zájem. Mohl by jsi mi když tak přes SZ písnout, jestli ještě máš možnost je sehnat a nebo alespoň doporučit, kde by se sehnat daly?