Autor |
Zpráva |
wiolan
|
Re: Phaius
Mila.J píše: Tak to jo. Celá rostlina sedí. Jen ten detail mi nepřipadl. ono je to brané hodně z blízka, ten stvol je hluboko pod listem.
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
úte 14. pro 2010 21:57:32 |
|
|
wiolan
|
Třeba někoho bude zajímat pokrok u květního stvolu. Takže tady je dnešní fotka
|
ned 16. led 2011 16:28:29 |
|
|
wiolan
|
Rokvétá mi phaius, ale ne tak, jak by to asi mělo vypadat. Mílo, Vy máte zkušenosti, poradíte? Růst stvolu se zastavil na nějakých cca 20 cm a místo do délky začal růst co do objemu, tvořil poupata. V podstatě zůstal uvězněný za listem, který ho svíral, takže jsem list ohrnula směrem dolů, aby kytka měla místo pro rozvoj poupat. Poupat jsem napočítala pět. Nicméně i rozvíjení květů je nějak špatně. Na fotkách z botanky je jasně vidět, že stvol rozvíjí květy od nejnižšího postupně až po vrchol. U mě se začaly rozvíjet tři vrcholová poupata, jako první to nejvýše narostlé. Každopádně kytka kvete, i když ne tak, jak má. Ráda bych se z toho poučila. Můžete mi poradit, kde se stala chyba? Já to přičítám nedostatku světla v tuto dobu, co myslíte? Lepší podmínky mu bohužel dopřát nemohu - parapet jihozápadního okna, v tuto dobu bez stínění, teplota ve dne 22°C, v noci 18°C, vlhkost +-50%, zálivka vydatná (nezalévám shora, stojí v hluhoké podmisce, která je stále plná dešťovky), hnojení Orchimixem, pár kapek 1x za 14 dní. Fotky jsou zde (omluvte kvalitu, mám rozbitý foťák) http://orchideje.svet-stranek.cz/phaiusfoto/
|
pon 07. úno 2011 11:32:29 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Pokud tomu dobře rozumím, stojí stále ve vodě. Phajus nepěstuji, ale u většiny orchidejí se to nedoporučuje. Výjimkou by mohla být Phragmipedila, ale ani tam bych je nenechával stár ve vodě trvale.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pon 07. úno 2011 19:36:06 |
|
|
wiolan
|
Paphio píše: Pokud tomu dobře rozumím, stojí stále ve vodě. Phajus nepěstuji, ale u většiny orchidejí se to nedoporučuje. Výjimkou by mohla být Phragmipedila, ale ani tam bych je nenechával stár ve vodě trvale. rozumíte tomu dobře, je tam ale jedno ALE... konzultovala jsem pěstování této orchideje s ředitelem liberecké botanky a ten mi řekl, že Phaius je močálová (bažinná) orchidej a chce hodně moc vody. Takže jsem zvolila pěstování ve vysokém květináci, kde na dně je cca 5 cm drenážní vrstva z velkých střepů hliněného květináče. Právě tato vrstva stojí ve vodě, substrát ve vodě není. Nicméně, myslím, že takový přísun vody kytce vyhovuje, neboť od počátku září, co ji mám, se jí viditelně daří (a nejen jí, mám k ní přisazenou i malokvětou anturii a i ta roste a bez přestání kvete také). Phaius nejen že kvete, ale dnes jsem našla i základ růstového výhonu.
|
pon 07. úno 2011 19:53:38 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Wiolan, já si musím dávat touto dobou na zálivku velký pozor. Neroste mi, hlavně kvůli nízké teplotě. Za těchto podmínek je trošku větší zálivka nebezpečná. V aktivním růstu, to jo, je třeba zalévat velmi. To musíte posoudit sama, jestli mu jste schopna dopřát jak teplo i světlo, aby jste mohla hodně zalévat. Přez to, že dost svítím, myslím, že pro aktivní růst by potřeboval i světla víc, než dostává. S tím květem se mi to ještě nestalo. Roste a nakvétá mi vždy v době dostatku. Možná, pokud by jste jej víc sušila, neměl by tendenci nasazovat na květ. Oddálení kvetení do pozdější doby, na jaře bude víc sluníčka, by mu jistě prospělo. Bezpečně by mu pomohla třeba kompaktní zářivka. Dostával by světlo a tím také teplo( nasvícené listy mají větší teplotu povchu). Na tyhle květy už by to nemuselo stačit. To jen příklad. Jistě jen teoretický. Pochybuji, že by se Vám chtělo jedné rostlině shánět zářivku.
|
pon 07. úno 2011 22:30:27 |
|
|
Míra
|
Také jej nepěstuji v přílišném vlhku. Chce ale stálou hladinu vlhka ne mokra. Roste ve větších výškách a hlavně humozních půdách, takže přidávám do substrátu kompost. Chce hodně světla jinak mizerně kvete a pokud kvete na jaře není problém, atvoly jsou nádherně vyvinuté a dlouhé cca 1metr. Tohle bude asi právě nedostatkem světla protože nejde jen o umístění ale i délku dne.
Toto k domovině: Tento velký, suchozemských druhů je horký teplý rostoucí rodák z Austrálie, na tichomořských ostrovech, Malajsie, Indonésie a jižní Číny v nadmořských výškách do 1300 metrů v nižších horských lesích a na pastvinách ve vlhkých depresích s černou půdou s vejcovité nebo kónické, zelená pseudobulbs obalená basally od severa list nesoucí pochvy s elliptic-kopinaté, acuminate, plicate, thin-texturou, řapíkaté listy, které kvete na jaře. The more than 4' [120 cm] long, erect, basal, racemose inflorescence, after blooming and the fall of the dead flowers, can be cut off and placed on sand in a long, plastic, plant flat and partially covered, put in a deep shaded, humid, well watered area and in 2 to 3 months, plantlets will begin to grow from the old floral bracts.
|
úte 08. úno 2011 7:45:05 |
|
|
wiolan
|
Mila.J píše: Wiolan, já si musím dávat touto dobou na zálivku velký pozor. Neroste mi, hlavně kvůli nízké teplotě. Za těchto podmínek je trošku větší zálivka nebezpečná. V aktivním růstu, to jo, je třeba zalévat velmi. To musíte posoudit sama, jestli mu jste schopna dopřát jak teplo i světlo, aby jste mohla hodně zalévat. Přez to, že dost svítím, myslím, že pro aktivní růst by potřeboval i světla víc, než dostává. S tím květem se mi to ještě nestalo. Roste a nakvétá mi vždy v době dostatku. Možná, pokud by jste jej víc sušila, neměl by tendenci nasazovat na květ. Oddálení kvetení do pozdější doby, na jaře bude víc sluníčka, by mu jistě prospělo. Bezpečně by mu pomohla třeba kompaktní zářivka. Dostával by světlo a tím také teplo( nasvícené listy mají větší teplotu povchu). Na tyhle květy už by to nemuselo stačit. To jen příklad. Jistě jen teoretický. Pochybuji, že by se Vám chtělo jedné rostlině shánět zářivku. Mílo máte pravdu, svítit mu nebudu. Fakt je ten, že květy se rozvíjejí, sice pomalu, ale kvete. Výška květního stvolu mi vůbec nevadí, naopak. Jsem za menší ráda. On je rozdíl, když ho někdo pěstuje v zimní zahradě nebo ve skleníku, tam je víc místa. Já bydlím v paneláku, takže se musí spokojit s oknem, v létě půjde na balkón. Pokud jde o dobu kvetení, zkusím to příští rok oddálit. Každopádně v liberecké botance je pravidelně v plném květu prosinec/leden. Jenomže tam mají lepší podmínky. I tak to mé kvetení považuji za úspěch
|
úte 08. úno 2011 11:05:41 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Chápu. Hlavně ať je rostlina v dobrém stavu. Jistě i s jakýmikoli květy je to dobré.
|
stř 09. úno 2011 0:12:25 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Rok se s rokem sešel, teda skoro, letos je to dřív, a Věrčin Phaius opět pokvete, ale co je pro mě momentálně důležité je to, že konečně po pěti letech snad pokvete i mě Každý rok nasadil na květ a ještě než stvol vyrašil z paždí listu zaschl. Ovšem letos jsem vyzkoušel trochu jinou taktiku, vzal jsem si z každého přizpěvku něco, podle Wiolan jsem opravdu vydatně zaléval a podle Míry, který psal, že mu dává kompost, jsem ho víc pohnojil, kompost nemám, tak jem do květináče nastrkal asi 25 granulí sušeného kravince a výsledek je tu
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 25. zář 2011 17:07:55 |
|
|