Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 13. lis 2024 11:26:31

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 95 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
 Dend. nobile-indukce kvetu 
Autor Zpráva

Příspěvek Dend. nobile-indukce kvetu
Ahoj,
chtela bych se tak pitome zeptat ohledne toho prisusovani dendrobka nobile, aby kvetlo-to moje nema navrchu vubec zelene korinky jenom takove kremove dohneda-asi od roseni destovkou.No, a kdyz se nema zalivat,tak ho nemuzu ani seshora porosit,kdyz ma nahore sucho? Je v 10st,tak aby nechytlo nekjakou plisen nebo bakteriozu v te zime.Zatim boulicky nejak moc nepokrocily. Diky

úte 20. dub 2010 16:57:39
Profil Zobrazit autorovy stránky

Příspěvek Re: Dend. nobile-indukce kvetu
plíseň nebo bakteriozu by mohlo chytnout právě z vlhka. Dokud se viditelně nescvrkávají pahlízy, tak nechat suché, porosit substrát klidně v této teplotě jednou za měsíc. A má dost světla ?

úte 20. dub 2010 18:08:32
Profil ICQ

diky,tak ja ho trda jeste necham prisudit.Je na chodbe a proti nemu velke balkonove dvere.Loni s emi podarilo koupit u nas odkvetle dendro uz s kulickam i mela jsem ho normalne v pokoji a tak za mesic vykvetlo.Jestli neco bude,tak ale urcite ne tolik kvetu co poprve.

úte 20. dub 2010 18:29:57

Trochu jsem si to letos sesumíroval, po dvou letech bez kvetoucích nobile.
Jak jsem se dozvěděl tak chlazení není to nejdůležitější, prý je dokonce i podružné. Nobile totiž v přírodě žádné hrůzy v podobě 5 °C zim neprožívá. Údajně vykvétají při správném ošetřování i v temperovaném skleníku, nebo při pokojových teplotách, ale začít s omezením zálivky a hnojení se má už v září. Na podzim se samo také zalévá, ale méně, aby se symulovaly suché podmínky monzumových oblastí. Květenství by se pak mělo iniciovat v listopadu.
Nezanedbatelnou úohu jistě hraje vyšší intenzita světla, možná i přechod na hnojiva s vyšším K a P (Mg). Sušit tak aby se pahlízy svrkly opravdu hodně ba skoro nevratně nemá cenu. Rostliny v růstové pauze na hranici úplné dehydratace jsem na fotech neviděl, ale jsem přesvědčen že to hodně zachraňuje rosa.
Zvláštní je, že dokud jsem nezačal dělat s pěstováním scény v podobě přenášení do sleníku, kde setrvaly do prvních mrazů, mi normálně nobile i loddigesii kvetla a to při celoročním pěstování na parapetu, pouze jsem je měl na zimu v chladnější místnosti(15 - 20). Poslední zimu mi nepomohlo ani extrémní chlazení, což byla každopádně blbost.
Věřím že rostliny spíš vyžadují ten relativně teplý a suchý podzim s dostatkem světla. Letos to pokusně nechám na okně a uvidím.....

úte 20. dub 2010 18:31:21
Profil ICQ
Moderátor

To samé si myslím i já. Důležitá bude nejspíš intenzita světla a teploty bohatě stačí okolo těch 15°C. To sušení, já osobně je nezalévám, ale vzhledem k tomu, že jsou v chladné místnosti se spoustou ostatních rostlin, vzdušná vlhkost je dostatečná.....

úte 20. dub 2010 20:22:40

Ahojky,
posilam nejaka fota- rostouci spicka-asi to bude keika a ne kvet. Pak vrchol nove pahlizky-divny a vlnate listy.
Je to vsechno asi spojene se zalivkou a vysilenim. Myslim,ze se rostlina vycerpa tim zivenim keiek a pak uz nema silu vyzivit i vrcholy.

Přílohy:
dedr.nobile kvet.JPG
dedr.nobile kvet.JPG [ 127.4 KiB | Zobrazeno 5071 krát ]
den. nova hlizka vrchol.JPG
den. nova hlizka vrchol.JPG [ 142.73 KiB | Zobrazeno 5048 krát ]
dend. vlnate listy.JPG
dend. vlnate listy.JPG [ 162.76 KiB | Zobrazeno 5026 krát ]
stř 21. dub 2010 18:14:37

Tak tahle špička bude opravdu keika, ale celkově na mně ta rostlina působí značně dehydratovaně. Pokud bude mít v pořádku kořeny, tak bych jí dala víc vody, nobilko, zvlášť hybridy, by takhle vysušené být nemusely a neměly. Keiki jsem na svých taky měla, přes dva roky, že dorostla nakonec do květuschopné rostliny než jsem ji oddělila a mateřskou to nijak nezatěžovalo, problém bude ve vychytání zálivky vzhledem k teplotě.

stř 21. dub 2010 20:03:30

Teta měla takhle vysušenou kytku s varhánkováním listů. Asi to bylo stardust, mno a když jsem vyndal rostlinu z květníku ujistil jsem se ve své předpovědi. Všecky kořeny uhnilé, jen pár živých nad povrchem substrátu. Dost jemný substrát, čistá kůra...nic moc. Tohle za oknem prostě dlouhodobě nefunguje. Jí ty keiky rostly taky, ale i pár květů co opadly před otevřením.
Ale zde je to třebas přísným sušením:-)

stř 21. dub 2010 20:35:50
Profil ICQ

Ahoj Karlos...mudro pises,ale pozor na hnojenie.Ako pises ,suche obdobie a hnojenie moze zapricinit zasolenie substratu...Ja by som ho v dobe indukcie na kvet vynechal uplne.Suhlasim s tebou o zvisenej intenzite svetla.Ta je v tomto období najvyzsia v roku,a podla mna ma prave vyzsia intenzita svetla najvacsi podiel na tvorbe kvetu a s tym spojene aj vysichanie substratu.No a pokles nocnych teplot ma na svedomí ciastocny opad listov stromu na ktorom rastie rastlina....a sme zase pri vyzsiej intenzite osvetlenia.A podla mna nocny pokles teplot spomaluje tvorbu homoznych latok,a cez den je zasa velke sucho....Preto by som radsej nehnojil.V podstate som napísal to co Ty,len som si to predstavil.

stř 21. dub 2010 20:49:34

No to hnojení jsem rozhodně nemyslel v době indukce. V září konec i s hnojením! Jen tak nějak věřím tomu, že koncem léta nějaký ten kristalon plod a květ může pomoct, někdo by možná hnojil pouze draselno-fosforečným. Ještě bych poznamenal že přenášení ven a zpětné vracení v době kdy už je to opravdu nutné, není žádná výhra ani u temperovaných druhů. Jednak v polovině května i začátkem června mohou být chladná rána, která dost zbrzdí růst, ale hlavně to září a říjen už jsou dost nevhodné měsíce obzvlášť u nás v 550 m. n. m. Pahlízy pak ani nestačí dorůst a po přenesení pokračují v teple za oknem v růstu. Dle mého je pak jakýsi růstový cyklus narušený a rostliny ani nekvetou.

stř 21. dub 2010 21:11:12
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 95 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další