Autor |
Zpráva |
marie
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) Dendrobium Berry Oda
Dobrý den, má někdo zkušenosti s pěstováním tohoto dendrobia? Bohužel se mi nepodařilo o něm zjistit nic bližšího. Děkuji
|
pon 26. led 2009 20:51:02 |
|
![](./styles/serenitygreen/theme/images/spacer.gif) |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3357 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Dendrobium Berry Oda
Marie, Den. Berry "Oda" = Den. kingianum x (Den. canaliculatum x Den. bigibbum) Z toho mi plyne, že se dozajista musí jednat o nenáročný druh pro všechny možné podmínky Pro začátek bych se držel spíše návodu na Den. biggibum (viz. http://www.orchidej.net/pestovani/dendrobium.html ), pokud poroste, ale nepokvete, pak to zřejmě bude chtít po vyzrání nvé pahlízy zchladit a přisušit. Hezký den Pavel
|
pon 26. led 2009 22:58:08 |
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: Dendrobium Berry Oda
D. Berry "Oda" je údajně rozšířen v Austrálii. Jde o obyčejný fialový "star" typ a nemá žádné mimořádné vlastnosti. V křížení s D. speciosum má prý obdivuhodnou výdrž květů. toto křížení je rozšířeno a je velice populární v Japonsku.
|
pon 26. led 2009 23:06:54 |
|
marie
|
Děkuji za odpověď.
|
čtv 29. led 2009 17:12:04 |
|
petr
Registrován: pát 13. úno 2009 14:02:39 Příspěvky: 1 Bydliště: Nottingham, UK
|
Zrovna ted jsem Dendrobium Berry "Oda" koupil: Příloha:
DSC02681.JPG [ 98.3 KiB | Zobrazeno 13277 krát ]
Příloha:
DSC02682.JPG [ 104.25 KiB | Zobrazeno 13077 krát ]
Citace: nemá žádné mimořádné vlastnosti s tim bych nesouhlasil, protoze kvety maji nadhernou a pomerne silnou vuni, a prave diky tomu jsem ten Berry "Oda" vybral a koupil v zahradnictvy mezi 50+ ostatnimy orchideji Kvety jsou pomerne male (1.5cm), ale je jich mraky a ta vune vyplni celou mistnost
|
pát 13. úno 2009 15:39:42 |
|
jana.goldova
Registrován: ned 21. bře 2010 9:49:31 Příspěvky: 67 Bydliště: Kolín
|
Dobrý den, prosím o radu. Mám doma Dendrobium "Berry Oda" a moc se mu nedaří. Snažila jsem se o něj pečovat stejně jako ostatní dendrobia typu phalaenopsis, ale zřejmě to nebude ono. Na původní hlíze opadaly listy, nová hlíza sice vyrostla, ale nevypadá moc zdravě a je spíše zakrslá. Všechny orchideje mám na JV okně. Z diskuze tady jsem vydedukovala, že asi bude potřeba pečovat o něj s klidovou fází. V zimě mám na okně kolem 15 stupňů, v létě i třeba 28. Poradíte mi někdo s péčí v panelákovém bytě? Okna máme JV a SZ směrem. Přikládám foto aktuálního stavu.
Děkuji
Přílohy:
P1050638.jpg [ 165.13 KiB | Zobrazeno 12942 krát ]
P1050639.jpg [ 187.5 KiB | Zobrazeno 12977 krát ]
|
ned 21. bře 2010 10:33:54 |
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1572 Bydliště: Zděchov
|
Ten problém je v substrátu. Na první pohled vypadá zasoleně a přešle. Orchideje se v komerční sféře sice pěstují v jednodruhových kůrových substrátech, je ale nutné pochopit, že tyto výpěstky rostou v ideálních podmínkách a tam i dlouhodobě vlhký substrát funguje a kořeny v něm tolik nehnijí. Substrát má ale svou trvanlivost a na parapetu pak bývají problémy, hlavně když zaléváte tvrdou vodou. Jednoznačně vyndat, mrknout na kořeny a zasadit do nového, lepšího, vzdušnějšího.
|
ned 21. bře 2010 11:08:42 |
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1857 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Také myslím. Dívám se na hnědé mapy na bázi - není dobré bázi polévat.
|
ned 21. bře 2010 20:27:39 |
|
jana.goldova
Registrován: ned 21. bře 2010 9:49:31 Příspěvky: 67 Bydliště: Kolín
|
Děkuju za rady, už je přesazená do kůry a budu zalívat míň a destilkou. Máme pěkně tvrdou vodu, která phalaenopsisům ani Dendrobiu phalaenopsis očividně nevadí, ale na ty citlivější už je to asi moc. Začla jsem si s většíma citlivkama a už mi to začíná docházet:-) Tak ještě jednou díky.
|
pon 22. bře 2010 11:35:46 |
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1572 Bydliště: Zděchov
|
Destilka je docela přepych, stačí obyč. Čistá kůra není moc ideál, chce to vylehčit tím polystyrenem, nebo když už čistá, tak hodně hrubá.
|
pon 22. bře 2010 12:03:48 |
|
|