Příloha:
P1220797.JPG [ 43.79 KiB | Zobrazeno 4087 krát ]
Karlos píše:
To se musí vyřešit! Jsou pěstitelé, kterým to normálně opadá. Já mám zas podobný problém s tím parishii. Nemíní opadat.
To je dobře, že jste to připomněl. Mě Dendrobium parishii opadalo úplně a již má bohatou násadu květů. Přitom pahlízy téměř nezcvrkly. Přezimoval jsem ho ale v ZZ -tedy dost teple 15-19°C - a zcela na sucho od podzimu. To D. senile pomalu opadávalo v kaktusovém skleníku, ale v únoru po přenesení do ZZ se to zastavilo. Asi pouhá vyšší vlhkost vzduchu mu stačí k částečnému zásobení vodou.
Letos mám na něj přichystaný nový postup:
1/ Vyletním ho
2/ Na konci léta ho dám na plné slunce a nechám venku do nočních poklesů okolo 8°C.
3/ Pak půjde do kaktusového skleníku a úplné sucho
4/ Pokud nebude opadávat dostatečně rychle tak ho fakt zavěsím do výšky na místo kam proudí teplejší a suchý vzduch z topení.
5/ V kaktusovém skleníku zůstane až do objevení poupat- tak si to představuju
Listy musí shodit i kdybych je měl ostříhat
Možná je u některých druhů orchidejí dobré když na podzim v našich vlhčích podmínkách ztratí část kořenů a pak nejsou tak dobře zásobené vodou. Možná by pomohlo i ostříhání listů nůžkami nebo teplé přezimování nad radiátorem v obytné místnosti.
Mimochodem to D. parishii jsem měl na parapetu pod kterým je radiátor ÚV.
To jsou směry, kterými se budu ubírat v dalších letech pokud nezafunguje kultura 2017.
Radost z případného kvetení pak ale bude obrovská
Legrace je, že z BZ v Troji mi napsali, že jim sporadicky kvete ale mají takového mrzáčka. Když jsem jim poslal fotku toho svého tak vytřeštili oči. Roste mi jako ta nejobyčejnější orchidej.