Dendrobium parishii už u mne má také shozené listy.
To senile sice brutálně suším, ale stejně má pahlízy seschlé tak na 50%. Takže o úplné vyčerpanosti rostliny nemůže být ani řeč. Skoro si myslím, že by dalo ještě jednou 5 měsíců a pak bylo teprve hodně vyčerpané.
Nějak stále věřím tomu, že ještě nasadí až se zvednou teploty na jaře. Ty útvary co jsem fotil na starých pahlízách tak tam stále jsou a jsou stále zelené- živé. I u špiček dalších pahlíz se okolo vrcholů objevují chloupky, které tam dříve nebyly. Rozrostlé výhony, které již jsou jediné olistěné tak si pochopitelně listy drží nejdéle, protože napřed ukončovaly vývoj. Tyto nové výhony jsou ale na rostlině ještě zcela napité!
To, že by se díky dlouhému sušení zkrátila vegetační doba o dva měsíce by bylo jedině dobře, protože pak by cyklus utvořil pouze jednu celou pahlízu místo 1,5.
Loni jsem měl ještě více seschlé S. tigriny a kvetly docela dobře. Navíc jak jsem dopátral tak suché a horké jaro je jak v Mexiku tak v Asii (Laos, Barma ap.).
To jsou věci, které ve mě stále živí myšlenku že to dělám správně -zatím. Navíc i v přírodě prodělává období kdy je chladněji 10-20°C. Snažím se opravdu kopírovat co se dá.
Vydržet musím tak do konce dubna, kdy asi usoudím, že tudy cesta nevede. Rostlina mi pak utvoří pouze jednu pahlízu z každého vrcholu a na podzim bych pak zkoušel něco jiného.
Nyní se mi budí Laelie speciosy a začínají rašit. Ty ale jsou z podstatně chladnější oblasti, takže je jasné, že se nemůže budit ve stejnou dobu i to senile.
V Kristalonu květ je toho fosforu docela dost a nějak nevěřím tomu, že by jemnost hnojení byla natolik důležitá jestli rostlina pokvete a nebo nikoli.
Koncem září jsem měl rostlinu v perfektní kondici a i nyní mi připadá natolik životaschopná aby po zálivce před rozkvětem utáhla třeba i 10 květů. Sám jsem zvědavý jak to dopadne ale do konce dubna již pokus určitě nepřeruším! Podruhé stejnou chybu neudělám
Prostě pokus je pokus