Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 11. dub 2025 21:06:40

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další
 Dendrobium phalaenopsis 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Dendrobium phalaenopsis
Ano, ona to není schnilá kůra jak jsem si mysllela, vypadá to na ty rašelin. kostky budu se držet ženy vašich rad a moc díky za podporu ;)

pon 05. zář 2011 6:09:36

radzak píše:
drroman píše:
pravda,ale když už se přihodilo,tak jsem to hned nevyhodil(chtěl jsem tu barvu) ;) http://drroman2.galerie.cz/4912292-2010#70780758
jinak souhlasím lepší je koupená zdravá rostlina

Vás nemám na mysli. Nejste žádný začátečník. Možná se ale mýlím i ve druhém případě. Když tak pardon :roll:

Asi ste mysleli mňa :( Nuž, neviem, či som začiatočník, ale dendrobium všetky orchidejky, čo som kúpila v kvetinárstve sa mi daria v pohode. Tento problém mám len s troma, ktoré som kúpila v obch.reťazci. Áno, poučila som sa, že tamtie predávajú za účelom jedného kvitnutia, keď ich sadia do tej hmoty, ktorá im zničí korienky. Ale tiež som ich kúpila kvôli farbe.

stř 02. lis 2011 12:25:45

Čo mám nové na zachraňovanej rastlinke: výhonok trošku podrástol, ale korienky žiadne zatiaľ nepustil. Ale ešte nie sú vianoce ;) Čo ma však zarazilo, na oboch starých výhonkoch, ktoré sú už úplne bez listov, začalo niečo zelené rašiť - vyzerá to na stonku s kvetom :shock: Máte nejaké podobné skúsenosti? Mám ich odstrániť, alebo nechať?
A ešte jedna vec: druhá rastlinka, ktorú som tiež kúpila zároveň s touto v supermarkete, po odkvitnutí som sa ju rozhodla presadiť. Tiež bola zasadená v tej "divnej tuhej hmote", ale nezdalo sa mi, že by korienky mala až tak poničené. Len boli natlačené v tom malom priestore vymedzenom tou hmotou, ktorú nedokázali prerásť. Vymenila som kôrový substrát. A do týždňa rastlinke všetky listy ožltli a zoschli. Neviem, prečo tak zareagovala. Môže prežiť bez listov? Nerastie jej žiadny nový výhonok. Mám ju ďalej polievať?

stř 02. lis 2011 12:43:15
Administrátor

asfaloth píše:
... na oboch starých výhonkoch, ktoré sú už úplne bez listov, začalo niečo zelené rašiť - vyzerá to na stonku s kvetom :shock: Máte nejaké podobné skúsenosti? Mám ich odstrániť, alebo nechať?

Je-li rostlina jinak v dobré kondici s kvalitním kořenovým systémem, pak navrhuji nechat.

asfaloth píše:
... A ešte jedna vec: druhá rastlinka, ktorú som tiež kúpila zároveň s touto v supermarkete, po odkvitnutí som sa ju rozhodla presadiť. Tiež bola zasadená v tej "divnej tuhej hmote", ale nezdalo sa mi, že by korienky mala až tak poničené. Len boli natlačené v tom malom priestore vymedzenom tou hmotou, ktorú nedokázali prerásť. Vymenila som kôrový substrát. A do týždňa rastlinke všetky listy ožltli a zoschli. Neviem, prečo tak zareagovala. Môže prežiť bez listov? Nerastie jej žiadny nový výhonok. Mám ju ďalej polievať?

Doporučuji i nadále obezřetně zalévat. Nepřelévat. Mezi zálivkami počkat až substrát vyschne.
hezký den
Pavel

stř 02. lis 2011 13:25:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

Toto je také rostlina s pověstí teplomilné. Měl jsem je ve studeném skleníku, rostly a kvetly zcela bezpečně a několikrát do roka, mnohdy opětovně ze staré pahlízy. Teploty klesaly i k +8°C a byly nádherné. Když jsem upravoval teplý skleník novými kmeny, potřeboval jsem je co nejvíce osázet a tak jsem je dal do tepla, jak je u nich uváděno. Nejen, že za dva roky ani kvítek ale i mizerný růst. Jsou zpět v chladném a zase se začínají rozjíždět. Ne vždy je pravda to, co je psáno. V knížce od Zákrejse (když jsem začínal) a nejen u něj je např. Onc. sphacelatum uváděno jako chladnější. Nikdy mi tam nekvetlo a v teplém skleníku nemá problé. Chce to zkoušet.

čtv 03. lis 2011 9:25:52
Profil Zobrazit autorovy stránky

Dobrý den. Dnes jsem si koupila tři orchideje. Jednu Oncidium Sweet Sugar, jak jsem vyčetla a rozpoznala dle fotek na netu, a další dvě, o kterých jsem vyčetla, že se jedná o Dendrobia. Potřebovala bych radu, jak poznám, o jaký jde přesně u těch Dendrobií druh? Víte, jde mi o to, zda je teplomilná či naopak. Abych věděla, jak o ně správně pečovat (včetně toho Oncidia). Jsou nádherné, nerada bych o ně přišla. V pěstování orchidejí jsem začátečník - mám zatím tři Phalaenopsis, všechny teď vyhání (jupíí), a tři mini orchideje (to jsou ale chcípáci, asi vyhánět nebudou)... Poradíte mi, prosím, někdo? Předem děkuji, Jana

čtv 03. lis 2011 22:55:21

Ale to by chtělo fotky. Bez nich je to těžké

čtv 03. lis 2011 23:01:19

nejlépe je dát sem fotku, pak se dá zhruba ručit, do které skupiny patří.

čtv 03. lis 2011 23:02:20
Profil ICQ

Zdravím,
potřebovala bych poradit s pěstováním Dendrobia - typ Phalaenopsis. Jde přesně o tuto:

http://zahrada.artmama.sk/izbove/dendro ... alaenopsis

Koupila jsem ji už po třetí a pokaždé to dopadá stejně - začnou žloutnout listy ihned potom, co si ji donesu (první listy od spodu už po týdnu), pak opadají a uschne. Mám ji na parapetu okna na západní stranu. Nejde o přímé slunce. Teplota okolo 20 °C. Zálivka je spíš méně než více a dešťovou vodou.

Nevíte kde je chyba??

Díky

kk

sob 10. bře 2012 16:41:26

Mám-li hodnotit tu jednu kytku z této skupiny kterou doma máme, zdá se mi, že z krámu jdou hodně vyhnojené a růstově nastimulované kytky, které ale brzy přejdou v parapetových podmínkách na jiný režim. Určitý opad listů je pak jaksi normální.
Západní strana bude dobrá, ale jen za předpokladu přistínění před odpoledním sluncem.
U těchto rostlin je zásada nepřelévat a volit hrubý a rychle vysychající substrát. Pokud se to dodrží, neměl by být problém.
Nejspíš kytku ulejete v tom substrátu z čisté kůry od komerčních pěstitelů, uhnijou kořeny a pak odejde zbytek.
V tomto vláknu je ale napsáno prakticky vše! Stačí pročíst.

sob 10. bře 2012 17:12:50
Profil ICQ
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 123 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Další