Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 5:16:42

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
 přesazení slc 
Autor Zpráva

Příspěvek přesazení slc
Ahoj, potřebuju poradit od zkušenějších katlejářů. Přivezla jsem si od Lukscheitrů 29.5. hezkou slc. Stále ještě kvete a nasazuje nové pahlízy, vypadá vitálně, ale nelíbí se mi moc substrát a na otvorech dole na květináči jsou patrné stopy solí. Ráda bych ji přesadila so svého substrátu, ale nejsem si jistá, jestli už ty nové pahlízky nejsou moc velké, aby pak nestagnovaly a nezrušily kvetení. Čekala jsem, že po těch převozech a studené výstavě brzy odkvete, ale zatím se nechystá. Asi jsem čekala moc dlouho, staré květy v nejhorším oželím, ale nerada bych přišla eventuelně o nové. Co byste mi poradili? Díky.

Přílohy:
Poznámka: Takhle vypadala 3.6.09, květy jsou stále stejné
P6030186.jpg
P6030186.jpg [ 86.63 KiB | Zobrazeno 5709 krát ]
Poznámka: Takhle jsou včera focené velké nové pahlízky cca 7cm, ty fleky zas umeju,hnojila jsem na list.
P6210227.jpg
P6210227.jpg [ 100.06 KiB | Zobrazeno 5672 krát ]
pon 22. čer 2009 21:51:04
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Příspěvek Re: přesazení slc
to Katka,
Opatrně pomačkat květináč a rostlinu vyndat. Vypadá to na dovoz z Holandska a rostliny mívají dobré kořeny. Opatrně vybrat špatný substrát
a zasadit do nového. (Předpoklad je mít takový vhodný substrát) pokud rostlině v podstatě necháte velkou část starého substrátu tak to rostlina ani nepozná. Vypadá to, že nové výhony ještě kořeny nepouštějí.
Pokud substrát nemáte nechte rostlinu ještě letos ve starém.

úte 23. čer 2009 18:43:49

pro Katku
pokud by mne znervózňovala ta sůl kolem odtokových otvorů a rozhodl se nepřesazovat, asi bych ji namočil na hodinu do dešťovky a pak ještě květináč větším množstvím čisté dešťovky prolil. Tolik za mne.
T.

úte 23. čer 2009 19:18:13

Díky za tipy. Substrát mám, celkem mi nešlo ani tak o techniku přesazení, šlo mi spíš o to, jak moc tím přesazením zbrzdím vývoj nových výhonů, abych jim nezarazila pozdější kvetení a jestli není na přesazení už moc pozdě. Dneska jsem si všimla, že květy už přece jenom povadají, takže do toho radši půjdu.
Už u více rostlin se mi stalo, že v tom obchodním substrátu měly půlku kořenů pryč.

úte 23. čer 2009 20:27:14

Tak mě intuice neklamala. Dneska začala zřetelně odkvétat, tak jsem do toho šla. Po vytažení z květináče neupadla půlka kořenů, upadly skoro všechny :cry: naštěstí ty nové výhonky mají cca 2cm kořínky, tak snad přežije. Bylo mi divné, že hrozně pomalu vysychá, přičítala jsem to chladnu a vlhku, ale zjevně to bylo tím že byly všechny kořeny uschlé, ne uhnilé. Když jsem ji koupila, měla hodně proschlý substrát, ale nenapadlo mě, že ji nechali usušit úplně. :?

stř 24. čer 2009 23:03:29

Katko,já když koupím novou kytku,tak ji hned opatrvě vytáhnu z květináče a kouknu na kořeny.Už mockrát se mi stalo,že kvete a kořeny nic moc.To je jen má zkušennost.Ať se Tvojí krasavici daří.

stř 24. čer 2009 23:16:04

To myslíš ještě v obchodě nebo na výstavě? Po pravdě, byla tak svěží zelená, pahlízy prakticky nescvrklé a nasazovala nové, že mě nenapadlo, že bude prakticky bez kořenů.

stř 24. čer 2009 23:20:10

Ježiš ne,až doma.Stalo se mi,že nádherná svěží kytka mi krátce po zakoupení odešla a když jsem koukla na kořeny,tak byly hrozné.Naposledy jsem ci koupila cymbidium a to jsem nechápala-na povrchu květináče pěkný substrát a když jsem ji vytáhla nacucané,na kořeny nalepené kousky vypadající jako skelná vata.Pochybuju,že v našich podmínkách by v tom rostla a neuhnila.Takže jsem jí dala hned pěkný substrát,květy zůstaly a je krásná.

čtv 25. čer 2009 0:12:47

Já ještě mimo toho zkusím ještě v obchodě vzít za rostlinu,pokud jde lehce z květináče,nebo nesedí pevně-neberu i kdyby měla sebelepší květ ;)

čtv 25. čer 2009 7:27:58

Jeden se furt má co učit :? a to už jsem si myslela, že poznám zdravou kytku :oops: No neva, aspoň se na ní naučím zakořeňovat, musím si z toho vybrat to pozitivní :D

čtv 25. čer 2009 9:22:43
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další