Autor |
Zpráva |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: Paphiopedilum charlesworthii
To marťan Nejprve kdybys mě nevyzval netroufám si někomu radit ohledně střevíců. je to ošemetná záležitost-tedy pro mne. To co jsem napsala je moje delší časová zkušenost ale tyhle „nádhery“ budeme poznávat a zkoušet celý život. Držím ti pěsti ať se daří. Ale je vidět , že zvládáš,pozoruješ. S těmi květy nevím –mě se to nikdy nestalo.
|
ned 02. zář 2012 11:51:15 |
|
|
marťan
|
HAKI,já vím,že těch cest k úspěchu bude více,bylo tady dost příkladů-ty tvoje nevyjímaje- že se dají tyhle orchideje pěstovat jinak,než v přírodě,s velmi omezenou zálivkou, s periodou zalévaní a vysychání-jako třeba cattleye. Ovšem paphiopedila nejsou cattleye a potřebují permanentně vlhký substrát,o phragmipediích to platí dvojnásobně. Obdivuji vás,kteří to umí a mají skvělé výsledky.Já to takhle neumím...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
ned 02. zář 2012 12:05:47 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Já mám Paphiopedil opravdu jen pár, ale za to je mám z jedné poloviny v zahradní zemině, prostě jsem kopnul do naší opuky a přidal 1:1 s osvědčeným substrátem. Dávám je ven na déšť, kde se naprosto celé namočí, až by každý řekl, že musí být kořeny v háji. Kořeny jsou naprosto v pořádku. Celou zimu je už ale vůbec nezalévám. Substrát vydrží vlhký tak akorát. Neřikám, že s nimi mám nějaký velký zkušenosti, ani to není okruh mého zájmu, ale vypozoroval jsem, že mi takto prostě jdou mnohem lépe, než v substrátech, které jsem vyčetl nebo vygooglil. To vysychání se mi taky moc nepozdává. Spíš stálé vlhko, ne morko a to pouze v určitém období.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
ned 02. zář 2012 13:40:25 |
|
|
marťan
|
Ta vlhkost substrátu zase přímo souvisí s tlením- a tím pádem s výživou orchidejí. Je to uzavřený kruh-budeš to pěstovat s minimální zálivkou,substrát se nerozpadne,ale musíš zajistit výživu hnojením.Po třech letech stejně musíš přesadit,protože jsi to hnojením zasolil. V tropech je substrát trvale vlhký-v létě mokrý- takže listí a mech tleje,vzniká humus.Z toho orchidej roste,k zasolení dojít nemůže.Posunuje se v terénu sympodiálně na nové místo ,kde je dostatek živin. Největší problém bude nasimulovat co nejvěrněji všechny přirozené podmínky-včetně výživy prostřednictvím substrátu.Může to fungovat zase jenom ve všech aspektech,návod k použití je jasný,je třeba se ho držet... P.S...pokud je něco jinak,budu vám vděčný za vaše připomínky...
|
ned 02. zář 2012 17:14:09 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
marťan píše: Ta vlhkost substrátu zase přímo souvisí s tlením- a tím pádem s výživou orchidejí. Je to uzavřený kruh-budeš to pěstovat s minimální zálivkou,substrát se nerozpadne,ale musíš zajistit výživu hnojením.Po třech letech stejně musíš přesadit,protože jsi to hnojením zasolil. V tropech je substrát trvale vlhký-v létě mokrý- takže listí a mech tleje,vzniká humus.Z toho orchidej roste,k zasolení dojít nemůže.Posunuje se v terénu sympodiálně na nové místo ,kde je dostatek živin. Největší problém bude nasimulovat co nejvěrněji všechny přirozené podmínky-včetně výživy prostřednictvím substrátu.Může to fungovat zase jenom ve všech aspektech,návod k použití je jasný,je třeba se ho držet... P.S...pokud je něco jinak,budu vám vděčný za vaše připomínky... Mírně zasolený substrát spálí kořeny, jestliže přeschne.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
ned 02. zář 2012 19:02:21 |
|
|
marťan
|
Paphio,a dá se to brát obecně i u ostatních orchidejí? Jsou různě citlivá paphiopedila k zasolení,to je jasný.Jak to ale bude třeba u cattleyí (dendrobií) ,kde se zasušení a zároveň hnojení předpokládá samosebou ...
|
ned 02. zář 2012 19:17:10 |
|
|
HAKI
|
olaw píše: Já mám Paphiopedil opravdu jen pár, ale za to je mám z jedné poloviny v zahradní zemině, prostě jsem kopnul do naší opuky a přidal 1:1 s osvědčeným substrátem. Dávám je ven na déšť, kde se naprosto celé namočí, až by každý řekl, že musí být kořeny v háji. Kořeny jsou naprosto v pořádku. Celou zimu je už ale vůbec nezalévám. Substrát vydrží vlhký tak akorát. Tohle by mě strašně zajímalo -promiň nejvíc se mě líbí toto olaw píše: Kořeny jsou naprosto v pořádku. Já ti nevím jak to můžeš vědět a taky jak dlouho to bude fungovat.No až budeš přesazovat zajímalo by mě nějaký vyhodnocení situace.Třeba nějaký záznam růstu nebo fotka kořenů před zasazením-jestli máš. Koupila jsem si jednou pafíčko hybrid byl v uplně rozloženém substrátu-coco chipsu. Nádherná kytka mnoho kořenů a hlavně aktivnich zelených špiček.No to musel být odhad zálivky a všeho.Mě se tedy tak nedaří.Možná že se ta zemina už vyplavila.
|
pon 03. zář 2012 11:02:17 |
|
|
Marenka
|
Před časem jsem kupovala Paph. od paní, která je měla zasazené v truhlíku s normální zeminou na pokojovky, žádná pevná složka. Nevěřila jsem vlastním očím, když kořeny byly dlouhé takřka půl metru, ani stopy po hnilobě.
|
pon 03. zář 2012 11:38:55 |
|
|
HAKI
|
No tak to koukám co to je za střevíc.Pokračuješ dál ve stejném pěstování? Našla jsem foto mého hybridního paph. -byl v rozpadlém coco chipsu-vevnitř už byla skoro kaše.Asi to nějaký čas fungovalo. Ty kořeny mě tenkrát dostaly.
Přílohy:
kořeny1.jpg [ 195.14 KiB | Zobrazeno 3702 krát ]
|
pon 03. zář 2012 11:52:43 |
|
|
Marenka
|
Nepokračuji a už se mi zdá, jestli to není chyba.
|
pon 03. zář 2012 12:06:25 |
|
|