Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 1:35:51

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 108 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další
 Paphiopedilum charlesworthii 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Paphiopedilum charlesworthii
HAKI nepřelejvám,to by hnilo,ne kvetlo... :shock:
Vysušují to ventilátory... 8-)

pon 27. srp 2012 18:00:07
Profil Zobrazit autorovy stránky

Ovšem tady jsem to s těmi dešti trochu přehnal,uznávám... :cry:

Přílohy:
web.charlesworthii.jpg
web.charlesworthii.jpg [ 77.16 KiB | Zobrazeno 3860 krát ]

sob 01. zář 2012 19:14:21

To marťan-Srandičky srandičky jo jo .............přeju ti aby ti i vykvetl ale hlavně aby ti potom rostl -to je u mě nejdůležitější věc. ;)
http://culturesheet.org/_detail/photographs:plant_photography:orchids:paphiopedilum:paphiopedilum_charlesworthii32.jpg?id=orchidaceae%3Apaphiopedilum%3Acharlesworthii

sob 01. zář 2012 20:17:52

HAKI- u delenati to byl horor,tam jsem "přebaloval"... :shock:
Tady bude celou noc foukat monzun,snad to bude OK.Když ne,tak je přesušený a pomůže liják... :!: :lol:
Zajímavý je,že když mi takhle "padlo" violascens (pršel jsem na ně dvakrát denně :shock: ) ,spravil jsem ho ještě intenzivnějším deštěm-bylo blízko větráku.
Takže v tom pořád trochu lítám... :mrgreen:
Nepoznám vadnutí z přelití od vadnutí z přesušení... :?:
Máš tip... :!: :?: :idea:

Naposledy upravil marťan dne sob 01. zář 2012 21:11:15, celkově upraveno 3

sob 01. zář 2012 20:24:01

HAKI- s tím růstem souhlas,tohle ale jede jako z praku,má nové růžice,prostě si na mne zvyklo (spíše ale já na ně)... :mrgreen:

Přílohy:
web.charlesworthii.habitus.jpg
web.charlesworthii.habitus.jpg [ 107.32 KiB | Zobrazeno 3825 krát ]

sob 01. zář 2012 20:40:39

marťan píše:
HAKI- u delenati to byl horor,tam jsem "přebaloval"... :shock:
Tady bude celou noc foukat monzun,snad to bude OK.Když ne,tak je přesušený a pomůže liják... :!: :lol:
Zajímavý je,že když mi takhle "padlo" violascens (pršel jsem na ně dvakrát denně :shock: ) ,spravil jsem ho ještě intenzivnějším deštěm-bylo blízko větráku.
Takže v tom pořád trochu lítám... :mrgreen:
Nepoznám vadnutí z přelití od vadnutí z přesušení... :?:
Máš tip... :!: :?: :idea:

Orchidej než uvadne nedostatkem vody, tak to trvá týdny i měsíce.

sob 01. zář 2012 21:22:46

Radku děkuji.... :P
Pravda je,že se mi violascens začalo kácet v hot zóně-a důvodem bylo málo vody.Byla to otázka několika dní.
Asi bude záležet na tom,jak je orchidej pěstovaná a kde.Když se mi stejným způsobem začalo naklánět calosum,dal jsem ho do intermediální zóny ,přisušil ho-a bylo mu dobře... :oops:(Moje blbost,mělo tam být od začátku... :!: )
Jinak ale s tebou souhlasím- tohle charleswotrhii je na parapetu,takže je přelité a je třeba ho rychle vysušit... :roll:
Ještě-aby nedošlo k omylu-vadnutím jsem měl na mysli stav,kdy poklesne turgor v listech (stoncích poupat), a ty se nakloní na stranu,nikoliv definitivní zánik rostliny... 8-)

sob 01. zář 2012 21:29:57

Nejprve se tě zeptám na substrát zdá se mě podle fotky, že je kůra je dost hrubá.
Kdy poklesne turgor v listech- ano to se dá poznat . Ale pozná se obojí. Vysušení i přelití. Přelití bude o tom že jsou kořeny v háji a rostlina nepřijímá vodu. Vysušení – dřív se mě to stávalo že mladý vrcholový malý list se lehce naklonil –to jsem věděla že není zalito. Zálivka střevíců je spíš záležitost týdnů. Myslím že je dobré nechat vyschnout , když si nejsem jistá se zálivkou raději počkám ještě den,než zaliju.To je o zkušenosti i když pohmatáš list dá se poznat, že se něco děje-já to 100%neumím.
Čím se řídím já –velikost květináče dávám hodně malé mističky atd,drobný substrát,pozoruju rostliny jak rostou.V klubu ČOS jsem poznala pafíčkáře který si vypěstoval metodu. Je na tom tedy hlavou hůř než já- vše si fotí.Má přehled -nádhera. Změří si i list jestli roste.Když nevidíš růst je zle( nebo kytka pokvete). A kořeny základ všeho jak je nevidím jsem nerves.Proto do průhledných mističek.
Jinak moc nerozumí tvému pěstování každodenní zálivce a monzunu .Odhadneš co se děje v substrátu? Střevíce takto rychle nereagují jak popisuješ .Nech je nějakou dobu v klidu na jednom místě které odpovídá jejich podmínkám.Říká se ,že pafíčko dokáže umírat roky(veřím) ale určitě před tím něco rostlina signalizuje a to je tvůj úkol největší .Omlouvám se ale nedívej se jen na květ ten není důležitý ale na růst a kořeny.Neděláš to Marťas vše pak tím monzunem?rostliny by se měli jen lehce pohybovat . ;)Třeba se nic hrozného neděje přiznávám myslela jsem, že si děláš ze mě trochu srandu -v tom odkazu má Paphiopedilum charlesworthii také květ směrem dolů.

ned 02. zář 2012 9:09:02

HAKI,mám jiný názor... 8-)
Už jsem tady psal několikrát,že v době letních monzunů je většina střevičníků trvale zalévána vodou.Proto udělám všechno,aby to tak bylo i u mne doma.Samozřejmě se to bude vyvíjet s vývojem počasí v tropech-až k růstové pauze.A zcela zákonitě musím dodržet i ostatní podmínky které tam panují,nejen množství vody... :!: (vítr,vzdušný substrát,vysoká vlhkost vzduchu)
Neberu květ jako jediné kritérium,ale po odkvětu mi všechna paphiopedila rostou (wenshanense 2 nové růžice,obě delenati po 2 nových růžicích,dayanum jedna růžice už 10 cm vysoká-a to odkvetlo nedávno a nové růžice u něj prý vyrůstají docela neochotně).Některé nové růžice už přerůstají matečné.
Zatím nemám důvod něco měnit,rosím je v tuto dobu velmi intenzivně a ony velmi intenzivně a okavidně rostou... :mrgreen:
Na kořeny se nedívám vůbec,zatím nebyl důvod,všechny jsou zasazené v hliněných květináčích.Kořenový systém u rostlin považuji za velmi intimní záležitost,a pokud v něm neprobíhá fotosyntéza (phalenopsis)nevidím důvod,aby k němu pronikalo světlo... :roll:
Jediná vyjímka bylo kovachii,kde zůstala dlouho voda v růžici-málo vyfoukané- a ta uhnila.Tak jsem je kompletně přesadil.Těch růžic mi uhnilo více,než jsem přišel na to,jak větrat,hlavně u phragmipedií,ale důvod k přesazení nebo kontrole kořenů to nebyl-všechny pokračují v růstu i bez toho.
Byť jsem nedělal růstovou pauzu- ty první botanické jsem nakupoval v únoru-nakvetají nebo rostou (nejnovější květ má sukhakuli),nové listy mají skoro všechny.

Nechci trousit rozumy,ale hodlám orchideje pěstovat- pokud možno- v souladu s přírodou,najít si svou cestu a podřídit jejich potřebám režim pěstování.

Přílohy:
web.wenshanense.jpg
web.wenshanense.jpg [ 98.58 KiB | Zobrazeno 3749 krát ]
.web.delenati.jpg
.web.delenati.jpg [ 120.81 KiB | Zobrazeno 3749 krát ]
web.dayanum.jpg
web.dayanum.jpg [ 78.37 KiB | Zobrazeno 3749 krát ]

Naposledy upravil marťan dne ned 02. zář 2012 18:54:04, celkově upraveno 3

ned 02. zář 2012 10:23:22

HAKI:"Přelití bude o tom že jsou kořeny v háji a rostlina nepřijímá vodu."
HAKI,bohužel nemohu souhlasit ani s tímto tvrzením.
Loni na podzim jsem si koupil P.Leeanum-hybrid v OBI, rozkvetlé.Doma jsem ho na chvíli ponořil do mísy s vodou (dělal jsem to tak s faleňáky) a druhý den květ ležel-definitivní konec.Substrát byl hutný,,hlinitý,nacucaný,jako houba.
Ovšem s kořeny pochopitelně nic nebylo,po přesazení roste skvěle,čtyři nové růžice a doufám,že i pokvete.
Když mi takhle ze dne na den "padl" květ delenati,přesadil jsem ho okamžitě do suchého substrátu- a výsledek jsem vám tady na jaře ukazoval-krásně vykvetlo a dokvetlo.S kořeny opět nic nebylo-a na fotce výše je vidět i se dvěma novými růžicemi... 8-)
To jenom na vysvětlenou... :!: :P

Naposledy upravil marťan dne ned 02. zář 2012 13:02:03, celkově upraveno 1

ned 02. zář 2012 10:59:31
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 108 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Další