Autor |
Zpráva |
Ani
|
Re: Psychopsis
Děkuji za zajémavé čtení a to video mně dostalo..jasná věc. Modřín ani topol tady neseženu..borovice dost a bez si taky nosím..
|
ned 17. črc 2016 16:57:52 |
|
|
zaruba
|
Příloha:
P1190138.JPG [ 73.59 KiB | Zobrazeno 3532 krát ]
Příloha:
P1190140.JPG [ 123 KiB | Zobrazeno 3533 krát ]
Příloha:
P1190142.JPG [ 106.76 KiB | Zobrazeno 3533 krát ]
Příloha:
P1190136.jpg [ 105.02 KiB | Zobrazeno 3533 krát ]
Karlos: Ve skleníku kde je vlhčí vzduch jsou asi pro více druhů dobré ty kůry nebo větve. V bytě to ale rychle osýchá a rostliny je nutné častěji rosit a občas i hodit na hodinku do sudu s vodou aby se to pořádně nacuclo. Hadicí se v bytě také stříkat nedá a tak je s tím dost práce. U druhů u kterých nemusím tak radši volím tu keramiku a piniovku. V přírodě když prší tak se kůra postupně nacucá a pak je všude vlhko a kořeny mají dostatek času vodu vstřebat. V bytě je ale proces vysychání daleko rychlejší a tak mohou rostliny živořit z nedostatku vody. Při časté zálivce na kůře také více hrozí zasolení kořenů. Posílám ukázku jak to roste v piniovce a jak na kůře vyvázané. Já rozdíl nepoznám. Přitom čas ošetřování v piniovce v ker. květináči je poloviční. Myslím že i tomu Psychoušovi se daří docela dobře soudě podle napitosti pahlíz.
|
ned 17. črc 2016 20:29:49 |
|
|
Ani
|
a na jaké kůře je ten vyvázaný? nádherné jsou ale..
|
úte 19. črc 2016 6:35:26 |
|
|
zaruba
|
Ty prostřední dva snímky to je Laelia speciosa. Myslím, že její kořeny z hlediska zálivky vyžadují podobné zacházení jako Psychouš i když teplotní režim je někde úplně jinde. Je vyvázaná nebo spíše přilepená na větvi bezu černého. Já jsem většinou kytky lepil Kanagomem. Jde to snadno a připadlo mi, že kytce to nevadí. Tillandsie se tak lepí běžně. Mám jich více jak 100 takto přilepených. Musí se pouze najít ploška u rostliny kde to dosedá na kůru pak kápnout lepidlo, rostlinu zafixovat a po 10ti minutách je hotovo a nikde to není vidět. Orchideářům se to asi líbit nebude Také jsem dříve ovazoval proužkem z dámské punčochy, protože je nenápadný a hlavně pružný. Připadalo mi to lepší než měděný drátek nebo silon. Ještě k těm Psychoušům: Kamarád mi říkal, že je to typická kytka okenních parapetů. Kde roste většinou bezproblémově. Něco podobného jako Phalaeňák, jen s tím rozdílem že chce pěstovat sušeji. Kořeny musí rychleji osýchat a mezi zálivkami je potřeba delší odstup a v zimě hodně nasucho. Ve sklenících ve vlhkém vzduchu a při častějším kropení prý většinou hyne. Prý mu ani rosení moc neprospívá. Spíše občas namočit a jinak mu nevěnovat žádnou péči. Hodně kytek totiž zhyne právě díky přílišné péči pěstitele!
|
úte 19. črc 2016 7:17:52 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Zaruba: jo s psychoušem je to pravda. Jako já jsem okenní pěstitel navazovač a musím říct, že není třeba často mlžit nebo přestřikovat. To jen při zálivce vodovodní vodou se zasolí kořeny a pak to vypadá že to nefunguje a schne. Je to mýtus. Opravdu není třeba vícekrát denně zalévat, dokonce je to u nás tak, že se přes týden zalévá obden! Stačí rozprašovač. Kůra má několik výhod a samo nevýhod. Mezi výhody patří, že je to esteticky nejpřirozenější, kořeny jsou nejtrvanlivější a naroste jich hodně, nehrozí uhnití jako v hrnku, rostlina má dost prostoru k rozrůstání, bez potřeby přesazování, vertikálně se dá rozmístit početná sbírka. Nevýhody: roste to pomaleji, již zmíněná častější zálivka. Jinak Vám ten psychopsis jistě neuhnije. Víte jak na to! Víte, ono to ve sbírkách hnije i navázané! V tom je ta potíž. Nedaj si říct:-)
|
úte 19. črc 2016 17:58:45 |
|
|
zaruba
|
Karlos: Je to jasné, každá mince má rub a líc. Je na každém aby si zvážil čemu dá přednost. Estetika na kůře a možnost pozorování kořenů jsou nedostižné. Ta moje E. citrina je také na větvi aby to vypadalo jako v přírodě a také visí vzhůru nohama jako v přírodě. I v tomhle jsem jí chtěl vyhovět Vy tím že máte těch kůr hodně a vytváří to plochu tak to mikroklima je daleko příznivější i v bytě než když je tu a tam nějaká kůrka.
|
úte 19. črc 2016 20:59:32 |
|
|
zaruba
|
Karlos: Tak jsem komunikoval s p. Kacerovským z pokojovek a rostlinky budou prý skutečně malé. Největší list má tak 5cm. I tak jsem si objednal 2X P. papilio a 2x kramerianu abych rozmnožil sbírku Psychoušů. Doufám, že budou mít alespoň nějaké kořínky a že je dopěstuji do květuschopné velikosti Řekl bych ale, že to potrvá tak dva až tři roky.
|
čtv 21. črc 2016 19:18:07 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Záruba: no právě, ty kořínky. Rostliny často příjdou v rašeliníku, do kterého je zasadí firma, co je nemnoží, ale prodává. Jim je jedno že jsou pak kořeny odvařený. Problém je taky, kam takové mrňouse zasadit. Pro ty je skoro každý květináč velký.
|
pát 22. črc 2016 20:27:47 |
|
|
zaruba
|
Karlos: No jo, s Psychoušema je problém. Některé firmy je nenabízejí vůbec, jiné mají napsáno "vyprodáno". Další mají křížence nebo ani nevědí co to je zač. Botanické květuschopné ani nevím kdo by je seriozně nabízel. Pokud by někdo měl typ tak by mě to potěšilo. P. Kacerovský se dušoval, že od tohoto dodavatele by to mělo být ok. Mám objednané 2x papilio a 2x krameriana. Doufám, že se mi je podaří udržet a vypěstovat. Zase za cenu jedné dospělé rostliny budu mít čtyři. Je to pro mne ale také taková pěstitelská výzva jako když jsem si z hecu kupoval to Dendrobium senile. Ještě mi nekvetlo, ale je nádherné. letos ho v zimě usuším jako Cyrtopodia. Než shodí listy tak ani kapka vody. Uvidíme kdo "vyhraje" Psychouši půjdou určitě do kůry a do malých květináčků a uvidím podle velikosti jestli do plastových nebo keramických. Také se mi osvědčil jeden fígl. Zasadit takové miniatury do keramických květináčků a ty pak dát do stejně velikých plastových. V létě kdy je potřeba vody větší tak se využívá neprodyšnosti plastu a v zimě se plastové obaly sundají a keramika pěkně dýchá Hlavně aby rostliny nepřišly shnilé to by byl konec. Od pana Kacerovského mám už více druhů a vždy jsem byl spokojen. Na výstavě mi říkal, že pokud je kvalita rostlin mizerná tak radši nevezme nic. Záměna druhů tam je to složité kdo za to vlastně může. Velká německá firma bere výsevy z Asie, takže k záměně může dojít i tam, nebo v Německu a nebo nesolidní prodejce u nás. Zodpovědný je pochopitelně ten poslední. Ale ani vrácení peněz Vám nenahradí to, že roky pěstujete něco co jste si neobjednal a tudíž ani nechcete.
|
sob 23. črc 2016 9:32:46 |
|
|
samamalo
|
Kramerianu má Ecuagenera, má ji slušně postaru, jako Oncidium a Peruflora má Psychopsis versteegianum a když jim Roelke dělá základnu v EU, tak by to neměl být problém, navíc Ecuagenera píše, že do Prahy přijede.
|
sob 23. črc 2016 12:48:25 |
|
|