Autor |
Zpráva |
tommy
|
Re: cymbidium
Kvete žlutý hybrid (bude stejný, jako má pavla), potom jeden obyč bílý s červeně žíhaným pyskem... T.
Přílohy:
žluté cymbo.jpg [ 123.04 KiB | Zobrazeno 3041 krát ]
bílé cymbo žíhaný pysk.jpg [ 102.79 KiB | Zobrazeno 3041 krát ]
|
ned 11. pro 2011 19:00:38 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
Už začínají rozkvétat další....
Přílohy:
22.12 014.jpg [ 140.58 KiB | Zobrazeno 2974 krát ]
22.12 016.jpg [ 171.86 KiB | Zobrazeno 2974 krát ]
|
čtv 22. pro 2011 20:34:22 |
|
|
Edi
|
Dobrý den vespolek. Přečetla jsem víc jak půlku této diskuze. Cymbidium mám již 6 let a potvora ne a ne kvest(byl to dar). Rozmnožuje se mi teda ukázkově, z původních 3 hlíz jich už je asi 50, před loni jsem rozdělila a přesadila ale pořád nic. Už mám zase úplně plný květináč, je v plastovém, už se zdeformoval do oválu, na jaře přesadím. Četla jsem, že mají rády v květináči těsno, tak proto jsem ještě nepřesazovala. Čekala jsem, že by letos mohlo vykvést, proto jsem začala hledat, jak vypadá stvol, protože nové přírůstky mám pořád, ale pořád jen hlízy - vždycky s nadějí čekám a nic Zkoušela jsem už všemožné fígly. *Hnojím hnojivem agri orchidej 1x 14 dní * zalévám deštovou vodou, nebo vodou z řeky(pstruhové) * letním v polostínu(což jsme se tady dozvěděla může také způsobovat) * v zimě na světlém chladném místě (max 15°C), zkoušela jsem za ty roky různá místa. Může to být tím, jak tady někdo uvedl, že jsou z těch pěstíren rozjetá a pak jim to dlouho trvá? Koupila jsem si kvůli němu knížku, pořád hledám na netu a už nevím, co s ním. Asi mu pohrozím, že půjde do kompostu A ještě jsem se chtěla zeptat, kolikrát kvete hlíza? jen jednou a pak odejde? Děkuji všem za odpověď !
|
úte 03. led 2012 23:11:35 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Ono je to těžké. Samotné letnění není až tak důležité, ale dobrý růst a vyzrání těch výhonů na začátku a konci sezony. Jak jeden pěstitel říká, v době, kdy člověk chce začít letnit, musí mít výhony jako pórek (neformuloval jsem to doslovně). Další faktor je hodně světla.
Za sebe mohu říct, že komerční hybridy mi také nekvetou, ale botanické druhy bez větších obtíží.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
úte 03. led 2012 23:19:47 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
olaw píše: Ono je to těžké. Samotné letnění není až tak důležité, ale dobrý růst a vyzrání těch výhonů na začátku a konci sezony. Jak jeden pěstitel říká, v době, kdy člověk chce začít letnit, musí mít výhony jako pórek (neformuloval jsem to doslovně). Další faktor je hodně světla.
Za sebe mohu říct, že komerční hybridy mi také nekvetou, ale botanické druhy bez větších obtíží. V tomhle nesouhlasím, dávám ven cymba co nejdřív, rozhodně nejsou výhony jako pórek a víš jak mi kvetou, já se naopak držím slov Z. Ježka, že pro dobrou násadu květů je dobré dát je ven co nejdřív, protože květní základy se tvoří už při rašení výhonů a pak je dobré dost nakrmit pahlízu a napodzim dost snížit teplotu. Kvetou mi i čerstvě přesazené rostliny. Tím netvrdím, že jen můj postup je správný, ale mě se rozhodně osvědčil
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 03. led 2012 23:26:58 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Edi, podívejte se, jestli Cymbo někdy kvetlo. Ještě tam může být kousek starého stvolu. Pokud ne tak to znamená, že to je velice obtížně kvetoucí typ. Takových zde koluje hodně. Bude to patrně některé z prvních množených Cymbidií. Jediná možnost jak jej donutit kvést --- rostlinu dát začátkem června ven a pomalu ji zvykat na takřka plné slunce. Vydatně hnojit (pokud má dobré kořeny), nejlépe každý týden výluh kravěnce barvy čaje a mezi to občas třeba ten Agri orchidej. I do substrátu nastrkat sušený kravěnec. Nechat rostlinu silně narůst za takřka plného světla . Koncem srpna přestat s přihnojováním kravincem a Agri. Dál jen hnojit Kristalon podzim. Klidně až do teplot kolem 0. Když nic tak rostlinu nedarovat ale do kompostu. Rostliny které kvetou jednou za deset let nejsou žádná výhra. Takové rostliny se již ani nemnoží. Dejte ji ještě rok šanci.
|
úte 03. led 2012 23:37:06 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
olaw, dávat ven rostliny když je výhon jako pórek je sice dobrá věc ale kdy se to podaří. Kolují zde návody převzaté z Californie a jiných teplých oblastí . Tam přesazují rostliny v lednu (Cattleje i Cymbidia) když se začínají tvořit první výhony. U mne ve skleníku se tvoří první výhony v dubnu . Možná v bytě se to může podařit a dát na balkon.
|
úte 03. led 2012 23:45:45 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
virens píše: olaw, dávat ven rostliny když je výhon jako pórek je sice dobrá věc ale kdy se to podaří. Kolují zde návody převzaté z Californie a jiných teplých oblastí . Tam přesazují rostliny v lednu (Cattleje i Cymbidia) když se začínají tvořit první výhony. U mne ve skleníku se tvoří první výhony v dubnu . Možná v bytě se to může podařit a dát na balkon. Mě občas raší už i v lednu, ale pokud ho nechám narůst hodně, stane se, že nakvétá už koncem července a pokud je koncem srpna horko, tak poupata opadají, protože ho nemám kde přichladit a to vedro je prostě zničí, to je hlavní důvod, proč nečekám na pórek, ale dávám je ven brzy
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 03. led 2012 23:49:52 |
|
|
Míra
|
Hrozně moc záleží na vyzrání pahlíz. Mně začínají růst už teď a mnohé z výhonů jsou již okolo 10cm velké, takže v tom březnu až dubnu jako pórek opravdu budou. Nyní je zalévám velmi spoře aby dobře prokořenily. Jakmile se to stane, ženu je kravincem a to až do konce července. Srpen nastupují překvašené slepičáky ale jen do konce měsíce. Od konce srpna začínám přisušovat a plnou palbu sluníčka. V tomto období už chtějí i chladněji, což je některé roky problémové ale i velké výkyvy teplot mezi dnem a nocí jsou perfektní. Nízkou teplotu a plné světlo držím do rozkvětu, potom teplotu zvyšuji kvůli novému růstu. Pokud začnou růst nové výhony v průběhu vyzrávání tak berou sílu pro květ. To je právě důsledek nevhodného pěstování. Při počátku nového růstu se dělá také chyba, že se začne více zalévat a nové kořeny to odnesou. Moje pravidlo je zalévat až když dobře prokoření, jinak je to bída.
|
stř 04. led 2012 7:59:18 |
|
|
olaw
Moderátor
|
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
stř 04. led 2012 12:47:02 |
|