Příloha:
WP_20150914_006.jpg [ 100.68 KiB | Zobrazeno 9305 krát ]
Příloha:
WP_20160307_005.jpg [ 70.86 KiB | Zobrazeno 9305 krát ]
Mám z Mexika ze státu Guerrero od Ayutla de los Libres rostlinu Catasetum laminatum. Je to ta rostlina o které jsem psal na fóru, že při sušení a poté zalití dokáže zastavit nejenom žloutnutí listů, ale také dokáže shodit půl pahlízy a zbytek si ponechat. Ta rostlina mne baví čím dál tím víc.
Teď na jaře jsem se domníval, že začíná rašit nový listový výhon, ale jak se ukázalo tak je to již třetí květní stvol z jedné pahlízy.
První kvetl v časném létě, když rostl nový výhon. Druhý nasazoval na podzim a kvetl před vánocemi a třetí nasazuje nyní. Ta rostlina kvete tak bohatě, že jí ani nezbývá energie na růst. Za celých 15roků co ji vlastním tak nedokázala alespoň rozdvojit růstový vrchol. Vždy každý rok naroste jedna pahlíza a stará uschne. Rostlina si takto udržuje šest živých pahlíz a jinak nic nedělá. Nechci ji rozřezávat kvůli tomu, abych ji namnožil a tak nevím jak ji jinak donutit k rozdvojení vegetačního vrcholu.
Stále celou dobu co ji vlastním tak čekám na to, jestli někdy vykvete samičími květy. Zatím ale bohužel květy byly jenom samčí.
Doufám že časem se dočkám