Autor |
Zpráva |
kaciatko
|
cymbidium
Dobry den, mám jednu veľkú prosbu. Dostala som do starostlivosti cymbidium v pomerne zlom stave. Cele leto bolo na priamom slnku, substrat bol ako kamen (pieskovy), a korene boli viac menej suche. Pokušala som sa ju zachraniť, presadila som ju do ineho substratu, rozdelila som ju na tri časti ( v každej sú tri hľuzy a dva výhony). Dokonca bola ešte napadnutá štítničkami. Tie som zlikvidovala postrekom. Po čase sa mi hľuzy začali scvrkavať, až nakoniec uplne vyschli. Odchádzajú mi aj mladé výhony, ktoré vyrastali z týchto hľúz. Nemám vôbec skúsenosti s týmyto orchideami, učím sa za pochodu a veľmi rada by som, keby sa mi pozbierali. Kedy môžem dať tieto rastliny von?Aká je najnižšia povolená nočná teplota, aby rastlinky neodišli vonku? Ďakujem veľmi pekne Katarína
|
úte 12. kvě 2009 11:03:50 |
|
|
Marion
Registrován: pát 20. úno 2009 20:41:52 Příspěvky: 655 Bydliště: Jaroměřice nad Rokytnou,Vysočina
|
Re: cymbidium
Cymbidium,musí po zmrzlých ven,nejlépe zavěsit do koruny ovocného stromu tak aby na ni svítilo východní,nebo západní sluníčko,trošku přihnojit a do prvních mrazíků nechat venku.Pokud zůstane v bytě,nevykvete,Právě střídání nízkých teplot v noci a teplých dnů v srpnu indikuje květení.
|
úte 12. kvě 2009 12:20:22 |
|
|
Nadik
Registrován: stř 22. dub 2009 13:49:37 Příspěvky: 198 Bydliště: Frýdek-Místek
|
Cymbidium snese krátkodobě teploty až k +5, ale pokud je rostlina slabá a špatné kořeny, dala bych je opravdu ven až po zmrzlých. Moje jsou venku na východní lodžii letos už od dubna.
|
úte 12. kvě 2009 15:25:50 |
|
|
lm26
Registrován: stř 14. led 2009 1:28:54 Příspěvky: 309 Bydliště: Ústí nad Labem
|
asi se to nemělo rozdělovat, víc pahlíz a větší trsy mají šanci na přežití a i lépe porostou a posléze i snad pokvetou. Cymbidium má docela rádo zalévání (přiměřeně), ale nesmí stát ve vodě a vzduch, ale teď když je tak zdevastované, asi bych dala kůrový substrát s rašeliníkem (kořeny jsou po něm jako diví, ale nemusí být) nebo hobliny, aby mohl ke kořenům vzduch, do polostínu na vzdušné teplé místo a rosit střičkou substrát. Hobliny vydrží vlhké déle. Nejlépe někde pod stříškou, na balkoně, aby do něj nepršelo a čekat na kořínky. Sama se pořád učím, tak snad dostanete i erudovanější rady. Hodne zdaru. H.
|
úte 12. kvě 2009 15:31:44 |
|
|
kaciatko
|
Veľmi Vám všetkým ďakujem za ochotu. Budem robiť čo môžem aby som ich zachránila. Vyskúšam ten rašeliník a uvidím čo sa bude ďalej diať. asi je naozaj prvoradé vybudovať zdravý a pevný koreňový systém. Tak idem na to. ešte raz ďakujem Katarína
|
úte 12. kvě 2009 16:02:26 |
|
|
wollkerova
|
Zdravím všechny pěstitele, potřebuji radu, dostala jsem cymbidium jako dárek, ale začínají mi postupně žloutnout a usychat listy, mám ji v chladu, zálivka co 14 dní,je po odkvětu, prosím o radu, děkuji
|
pon 14. úno 2011 19:12:32 |
|
|
Míra
|
Teď by chtělo přesadit a pomalu zvyšovat teplotu. Substrát je zde popsán v jiném linku Cymbidium.
|
úte 15. úno 2011 7:55:57 |
|
|