Autor |
Zpráva |
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Re: Coelogyne pandurata
v nabídce ji také měli v Orchid & more, ale teď mají dovolenou, tak předpokládám, že nabídku aktualizují po 8.10.
|
stř 29. zář 2010 10:44:20 |
|
|
hanyzka
Registrován: ned 18. říj 2009 23:13:24 Příspěvky: 50 Bydliště: okr.Rychnov nad Kněžnou
|
Tak uvidíme, možná se mi teď uvolní tolik místa, až mě to bude mrzet, mám silné podezření hraničící s jistotou, že se mi na jednom parapetu vyskytla viróza - změny na listech a některých květech (těch spodních na stvolu), jde o změny tvaru, ne barev, zatím u jedné z mých prvních orchidejí koupená tehdy s názvem Cambria Tak jestli budu muset všechno vyházet, budu vážně naštvaná, ačkoli jsou to téměř všechno kytky z marketu, ale stejně je mám ráda.
|
stř 29. zář 2010 21:46:04 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
změna tvaru může být nedostatkem světla, resp. rovnováhy mezi světlem - teplem - vodou. Jednou mi to udělala Vanda, vykvetla v prosinci,málo světla, květy zmršené. Příští rok vykvetla v létě nádhernými květy se sytou modrou barvou. Oboje kvetení je tady na fóru, asi někde ve Vandách.
Chtělo by to fotku, aby zkušenější poradili. Takhle je to těžký určovat.
|
stř 29. zář 2010 22:47:02 |
|
|
lm26
Registrován: stř 14. led 2009 1:28:54 Příspěvky: 309 Bydliště: Ústí nad Labem
|
po té cymbidiele také pošilhávám už asi rok, pokud ji budete někdo objevíte a budete objednávat vezměte i jednu pro mě. Podělíme se o poštovné a přepravné a možné další výdaje . . . Z ciziny jsem ještě neobjednávala.
|
čtv 30. zář 2010 0:47:11 |
|
|
radzak
|
hanyzka píše: Tak uvidíme, možná se mi teď uvolní tolik místa, až mě to bude mrzet, mám silné podezření hraničící s jistotou, že se mi na jednom parapetu vyskytla viróza - změny na listech a některých květech (těch spodních na stvolu), jde o změny tvaru, ne barev, zatím u jedné z mých prvních orchidejí koupená tehdy s názvem Cambria Tak jestli budu muset všechno vyházet, budu vážně naštvaná, ačkoli jsou to téměř všechno kytky z marketu, ale stejně je mám ráda. Z tohoto příspěvku (a jemu podobných) mám pocit, že každá druhá orchidej, co pěstujeme je virózní. Nezdá se mi, že profesionální firmy, zabývající se množením a pěstováním by dodávaly na trh takto zamořené rostliny. Vždyť čerstvě přivezené do Hypermarketů jsou v naprosto perfektním stavu a všichni víme, co s nimi v těchto zařízení několikatýdenní pobyt udělá. U orchidejí se pěstitelské chyby projeví s velkým zpožděním a tak mnohdy dlouhý čas "dobře" rostoucí rostliny najednou začnou chřadnout. Určitě se ve sbírkách virózní rostliny vyskytují, ale kdo může zodpovědně říct, pokud nejsou testované, zda jde skutečně o virózu? Zmiňovaná Vuylstekeara Cambria je chladnomilná vlhkomilná orchidej. Původní druhy tohoto hybridu jsou pěstitelsky velmi náročné rostliny. I když je to celkem tolerantní rostlina, přece jen svůj původ nezapře a podmínky okenního parapetu (pokud se nejedná o studený a vlhký byt) nejsou pro ni zrovna nejvhodnější. Asi by bylo před nákupem rostlin nejprve vhodné si zodpovědně říci, jaké podmínky budu schopen rostlinám zajistit. Asi se mnohých pěstitelů dotknu, ale jde mi o to, abychom v panické hrůze před (nepotvrzenou) virózou nelikvidovali rostliny na kterých se objeví sebemenší flíček. Čistota prostředí a zásady karantény určitě zabrání jejímu dalšímu rozšíření.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 30. zář 2010 12:23:09 |
|
|
hanyzka
Registrován: ned 18. říj 2009 23:13:24 Příspěvky: 50 Bydliště: okr.Rychnov nad Kněžnou
|
No ani já si nemyslím, že by výrobci dodávali hybridy přímo s virózou, zato si s nimi zpravidla přinesete domů červce, což se mi také stalo, bojovala jsem s nimi asi před rokem sice úspěšně,ale domnívám se, že kytka mohla dostat virózu tímto způsobem. Jistá si virózou samozřejmě nejsem, pročež jsem zatím nelikvidovala. A Vuylstekeara to rozhodně není Fotky hodím do příslušné kategorie a prosím o vyjádření těch, kdo něco podobného viděli. Jinak tedy z veselejšího soudku - dnes se otevřel třetí květ na mé coelogyne
Přílohy:
coelogyne3kvety.JPG [ 148.17 KiB | Zobrazeno 3995 krát ]
|
čtv 30. zář 2010 18:55:40 |
|
|
lm26
Registrován: stř 14. led 2009 1:28:54 Příspěvky: 309 Bydliště: Ústí nad Labem
|
krásná . . .
|
čtv 30. zář 2010 23:27:23 |
|
|
Gabča
Registrován: sob 20. úno 2010 1:33:23 Příspěvky: 746 Bydliště: Mělník
|
Nádherně vybarvený pysk. A ta zelená! Moje oblíbená barva (nejen u kytek).
|
čtv 30. zář 2010 23:28:58 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
hanyzka píše: Tak uvidíme, možná se mi teď uvolní tolik místa, až mě to bude mrzet, mám silné podezření hraničící s jistotou, že se mi na jednom parapetu vyskytla viróza - změny na listech a některých květech (těch spodních na stvolu), jde o změny tvaru, ne barev, zatím u jedné z mých prvních orchidejí koupená tehdy s názvem Cambria Tak jestli budu muset všechno vyházet, budu vážně naštvaná, ačkoli jsou to téměř všechno kytky z marketu, ale stejně je mám ráda. Tvarově deformované qěty jsou někdy důsledek stresu, i po otravě organofosfáty z postřiku. Viróza se pozná podle barevných sqrn a proužků na qětech. Virózní kytku (Fdk After Dark) jsem koupil v Drážďanech od Američanů a i p. Haager "nakoupil" virózní Maxillarii od Ecuagenery.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pát 01. říj 2010 3:26:25 |
|
|
hanyzka
|
Tak coelogyne dnes rozkvetl poslední květ
Přílohy:
4květy.JPG [ 136.19 KiB | Zobrazeno 3953 krát ]
|
pát 01. říj 2010 19:18:29 |
|
|