Autor |
Zpráva |
jitol
Registrován: čtv 09. čer 2011 23:09:42 Příspěvky: 85 Bydliště: Praha 4
|
ahoj všem
Ahoj všem-jsem tu nová, tak se trochu představím a prosím o trpělivost - jsem začátečnice a budu se asi trochu naivně vyptávat. S "pěstováním" orchidejí jsem začala teprve začátkem roku, ale chytlo mě to opravdu hodně! Mám jen samé hybridy z marketů, takže jistě nic zajímavého pro skalní obyvatele a návštěvníky tohoto fóra, ale i je prosím o cenné rady-nějak se začít musí a hlavně jsou také překrásné. Bydlím v Praze v panelákovém bytě. Okna mám na východ lehce šmrnclý se severem a balkón západní s kapkou jihu (prosklený zateplený). Zatím mám hlavně výprodejové kousky z OBI-mám to kousek a jako správný blázen se tam stavuji skoro denně, když jedu z práce. Mám hybridy Phalů, 3x Dendrobium Nobile, 4x Dendrobium Phalaeonopsis, Brassii (nebo je to Brassada), Encyclii Cochleata, 2x Miltoniopsis, 2x Cambrii a Cymbidium. Když to teď počítám, vyšlo mi 33kousků -příbuzní pomalu volají Chocholouška, ale vy mě jistě chápete-alespoň někdo. Mám plnou východní stěnu u okna, parapet, parapet na západě a něco na balkóně, ale tam se docela bojím letnit, když je v noci někdy ještě 12st. Vodu používám na několikaminutové namáčení dešťovou z chaty. Hnojím na list Altronem Silver 1x měsíčně a do zálivky zatím 1x za 14dní hnojivem na orchideje z OBI (Agro), ale vyzkouším Krystalon Plod a květ, co tady doporučujete-včera jsem si jej pořídila. Už se těším, až mi všechno postupně odkvete a budu čekat na své první "vypěstované" květy-tedy pokud se povede.... Mám první otázku-odkvetla mi Encyclia Cochleata, tak jsem odřízla uschlé květní stvoly co nejblíž k pahlízám (2x stvol) a všimla si, že jí vedle těchto starších pahlíz raší asi nové-něco se tam zelená - je to tak, že nové květní stvoly, pokud nějaké budou porostou až z těch nových, co vyraší? Jak dlouho to tak trvá-rok? Nejsem nedočkavá, jen mě to zajímá... a hlavně potřebuji poradit kam s ní-mám jí nechat na stěně u východního okna, nebo jí můžu přesunout letnit do stínu na západní balkón? Předem děkuji, pokud mi někdo odpovíte a omlouvám se, budu vás tu asi bombardovat podobnými dotazy teď častěji. Díky Jiřina (jitol).
Přílohy:
orchid.JPG [ 118.2 KiB | Zobrazeno 4576 krát ]
|
čtv 16. čer 2011 16:04:33 |
|
|
Zdenka
|
Re: ahoj všem
Vítám tě mezi námi a ať se ti tu líbí. Mám jednu zásadní poznámku - Altron Silver není hnojivo, ale roztok koloidního střibra k léčení a ozdravení rostlin. Stříkat zdravé rostliny 1x měsíčně je zbytečné. A co se týče růstu rostlin - nejlépe je hledat v jednotlivých vláknech podle druhů. Obecně platí, že kytka odkvete a udělá nové pahlízy, ze kterých po jejich vyzrání znovu kvete. Ale i zde existují výjimky. Ale u té encyklie to podle mého platí.
|
čtv 16. čer 2011 20:02:56 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Zdeni fakt? Tak to mám navnímaný špatně. Taky jsem myslela, že je to hnojivo s preventivníma účinkama na zdraví rostliny. Jdu si pročíst patřičný vlákono, at jsem chytřejší
|
čtv 16. čer 2011 20:07:09 |
|
|
jitol
|
Zdeni děkuji za připomínku, asi tedy upravím četnost použití Altronu Silver-1x měsíčně je asi moc. On to výrobce nazývá: univerzální komplexní listové hnojivo nové generace, (ale není to speciálně na orchideje- hlavně se používá v zemědělství). Cituji z letáčku: Komplexní přípravek, zaručující okamžitou stimulaci růstu a vývoje porostů, rychlou výživu a pozitivní působení na zdravotní stav rostlin. Takže by to mělo být něco mezi hnojivem, stimulantem a lékem v jednom. Ještě cituji: Hnojivo pozitivně ovlivňuje růst, celkový fyziologický rozvoj a zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a nepříznivým klimatickým poměrům. Takže na ty chudinky, co si občas nosím z výprodeje je to snad jak dělané, alespoň zatím skoro všechny se vzpamatovaly a ožily (ale to bude jistě i mou komplexní péčí ). Zatím jsem notně naředěný použila vlastně jen 2x, neboť jsem jej sehnala pracně teprve nedávno přímo od výrobce, tak tedy zvolním a zdravé tím moc často stříkat nebudu a použiji raději nějaké jiné listové hnojivo, které je vhodnější na pravidelný postřik -jaké používáte-můžete nějaké osvědčené doporučit?
|
čtv 16. čer 2011 22:14:12 |
|
|
jitol
|
Ještě prosím o radu-jaké druhy by jste umístili kam? - tedy ty druhy co mám, jak jsem popisovala výše-které se hodí spíš na východ a které na západ? Obývák s tou stěnou s poličkama u okna +parapet je ten východní a ložnice -parapet + balkón je západní a je tam chladněji. Ještě mám možnost letnit na chatě-tam jsem prozatím přestěhovala Cymbidium a jedno Dendrobium Nobile na zkoušku. Já vím, moc otázek, snad mě nebudete mít za chvíli plné zuby
|
čtv 16. čer 2011 22:31:45 |
|
|
Marion
Registrován: pát 20. úno 2009 20:41:52 Příspěvky: 655 Bydliště: Jaroměřice nad Rokytnou,Vysočina
|
Ahojky jitol,moc tě mezi náma vítám.Také jsem prošla horečnýma nákupama ve výprodejích a myslím si ,nejen já,asi všichni tak začínají.Jak již tu bylo psáno,nejlepší bude si přečíst všechna vlákna,najdeš tam mnoho odpovědí na tvé otázky.
|
pát 17. čer 2011 11:37:31 |
|
|
Zdenka
|
Určitě tě nikdo nebude mít plné zuby, tohle forum je ale opravdu plné poznatků a rad, takže i těch kolem hnojení a zalévání, ale i umístění kytek. Phalaenopsisy obecně nepotřebují tolik světla a neletní se. Cymbídia a dendrobia doporučuju přečíst příslušná vlákna, není to na úplně krátkou odpověď. Ať se ti daří a ať se ti tu líbí.
|
pát 17. čer 2011 18:23:36 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Altron Silver má být především stimulátor, tak by se měl brát. Hnojivo a koloidní stříbro jsou spíš doplňkové složky. Už se o tom tu psalo. Mimo to jsem se osobně na některé informace ptal pana Rokose.
|
pát 17. čer 2011 20:07:30 |
|
|
jitol
|
Děkuji za přivítání i za rady (obzvlášť Zdeňce, poradila mi už výborně s identifikací a i nyní). Každopádně jsem sice už něco tady přečetla, ale asi ne dost....chápu, že psát o tom samém dokola nemá smysl, ale najít odpověď zrovna na to , co mě zajímá je někdy dost náročné na čas (tak jsem si to chtěla zkrátit )... je toho tady psáno opravdu hodně a to je fajn. Obrním se trpělivostí a budu tedy studovat... S tou trpělivostí bojuji i s pěstováním...vydržet s vodou než proschnou a nehnojit je někdy těžké...tak je jen neustále okukuju a mám radost z každého náznaku růstu čehokoli (kořínek, list, rozkvetlé poupátko, stvol) -ale to zná jistě každý tady. Byla jsem na chatě a přesadila Cymbídium-chudák výprodejová chudina měla kořenový bal už dobrých 5cm nad květináč-no byla tam hrozně nahustěná, tak snad jsem jí trochu povolila (kořeny měla jinak moc pěkné a raší jí nové pahlízky . Mám o ní jinak docela strach, venku je zima, ale snad to přežije....
|
ned 19. čer 2011 22:15:03 |
|
|
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
jitol píše: Děkuji za přivítání i za rady (obzvlášť Zdeňce, poradila mi už výborně s identifikací a i nyní). Každopádně jsem sice už něco tady přečetla, ale asi ne dost....chápu, že psát o tom samém dokola nemá smysl, ale najít odpověď zrovna na to , co mě zajímá je někdy dost náročné na čas (tak jsem si to chtěla zkrátit )... je toho tady psáno opravdu hodně a to je fajn. Obrním se trpělivostí a budu tedy studovat... S tou trpělivostí bojuji i s pěstováním...vydržet s vodou než proschnou a nehnojit je někdy těžké...tak je jen neustále okukuju a mám radost z každého náznaku růstu čehokoli (kořínek, list, rozkvetlé poupátko, stvol) -ale to zná jistě každý tady. Byla jsem na chatě a přesadila Cymbídium-chudák výprodejová chudina měla kořenový bal už dobrých 5cm nad květináč-no byla tam hrozně nahustěná, tak snad jsem jí trochu povolila (kořeny měla jinak moc pěkné a raší jí nové pahlízky . Mám o ní jinak docela strach, venku je zima, ale snad to přežije.... A to bylo správně, Cymbidium pokud takzvaně neleze horem z květináče tak nekvete, chladno mu nevadí...Při přesazování se pouze mění substrát nebo dává do o málo větší nádoby.
|
ned 19. čer 2011 22:44:47 |
|
|