forum.orchidej.cz
http://forum.orchidej.net/

Každý jsme nějak střelený
http://forum.orchidej.net/viewtopic.php?f=46&t=1581
Stránka 1 z 10

Autor:  Míra [ sob 20. srp 2011 16:22:52 ]
Předmět příspěvku:  Každý jsme nějak střelený

Přátelé miluji ostrá jídla. Bratr mi před pár lety přivezl z Mexika chili papričky, které si pěstuji a dělám z nich velmi ostrou omáčku. To jsem si myslel do dneška. Letos jsem dostal dárkem pár semínek papriky Naga Jolokia, která drží rekord v Guinesově knize v pálivosti. Pochází z Indie. Paprička je oproti chili opravdu golem. Překrásně roste i zraje. Jen pro zajímavost chili má v bodové stupnici SH asi 20 - 50 000 bodů v pálivosti. Tato naga má více jak 1 000 000 bodů SH. To víte, že jsem byl zvědav. Synek se kasal, jak ji zkřoupne. První paprička (netroufal jsem si na ni) skončila na oslavě, kde si synek odkousl špičičku a plakal. Tak plakal každý. Myslel jsem, že to je tím, protože nejsou zvyklí. Včera jsem nabral odvahu a milou papričku ochutnal. Uřízl jsem si cca 1/2 milimetrový plátek, dal mezi dva kousky buřtu a zažal chroupat. Nejdříve jsem zacítil, že to bude ostré ale vzápětí jsem si myslel, že jsem doslova "sežral" žhavý uhel z kamen který mně doslova rval kořen jazyka z pusy. Navíc to nepomíjí tak rychle, i při zajídání a trvá to cca 1/2 hodiny. Má to ale zajímavou druhou věc a to je, že nepálí dvakrát jako třebas feferonky. Co jsem o ní četl, tak kapsaicin, který obsahuje je velice zdravý a požívání této papričky má silný proti rakovinový účinek. Musím říci, že během dneška jsme ji s bráchou skoro slupli ale po opravdu mikroskopických kouscích které potom pálí docela příjemně. Na netu jsou blázni, kteří ji snědí celou. No myslím, že snesu hodně ale to by mně zabilo.

Přílohy:
Klasické chili.jpg
Klasické chili.jpg [ 121.32 KiB | Zobrazeno 5066 krát ]
A to je ona Naga Jolokia.jpg
A to je ona Naga Jolokia.jpg [ 101.19 KiB | Zobrazeno 5065 krát ]
A bohatě rodí..jpg
A bohatě rodí..jpg [ 139.36 KiB | Zobrazeno 5065 krát ]

Autor:  drroman [ sob 20. srp 2011 16:31:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

představuju si jaký by byl guláš s touto papričkou,byl by ještě jedlý ? :lol:

Autor:  HAKI [ sob 20. srp 2011 16:49:14 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

No dobrý moje představa je asi tato napíšu- a rána jsou zde krušná -po takový papričce oj oj :mrgreen:

Autor:  Míra [ sob 20. srp 2011 17:42:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

HAKI píše:
No dobrý moje představa je asi tato napíšu- a rána jsou zde krušná -po takový papričce oj oj :mrgreen:

A to je pávě omyl. nepálí dvakrát jak jsem již psal a to je zajímavé.

Autor:  Míra [ sob 20. srp 2011 17:45:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

drroman píše:
představuju si jaký by byl guláš s touto papričkou,byl by ještě jedlý ? :lol:

Dávkování párátkem. Na druhou stranu se prodávají výrobky s obsahem této papričky za dost vysoké ceny. Uvažuji, že z ní udělám pastu, která se bude lépe dávkovat. To co se mi urodilo bude asi do konce života, protože těch rostlin mám šest a všechny obalené. :D :oops:

Autor:  Karlos [ sob 20. srp 2011 18:46:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

Hm, zajímavé. Tohle bych chtěl zkusit. Minulý rok jsem pěstoval papričky habanero, ty jsou taky pořádně ostré, ale s tímhle se asi nemohou rovnat. Pokud jsou v receptu 3 chilipapričky, kolik se dává této?:-)

Autor:  Barbez2 [ sob 20. srp 2011 18:52:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

pokud by byly nějaké semínka na podělení mělo byhc zájem příští rok bych to zkusil vypěstovat na balkoně doma

Autor:  Míra [ sob 20. srp 2011 21:31:44 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

Karlos píše:
Hm, zajímavé. Tohle bych chtěl zkusit. Minulý rok jsem pěstoval papričky habanero, ty jsou taky pořádně ostré, ale s tímhle se asi nemohou rovnat. Pokud jsou v receptu 3 chilipapričky, kolik se dává této?:-)

Naprosto netuším jak to dávkovat. Kdysi byli právě první Habanero ale jsou slabší tedy podle testů ale myslím, že když pálí huba tak nějakých 10 000 nebo 20 000 i možná 50 000 bodů nelze rozeznat. Dnes už i ta moje jolokia ztratila prvenství, protože je nová paprika o dalších 100 000 bodů výš ale mezi námi, kdo to pozná? Když hoří huba (a tady naprosto bez citu) kdo pozná nějakých 100 000 bodů to už se rozeznat nedá, protože to je jako jazykem rozpoznat teplotu mezi černým uhlím a koksem. Dělal jsem speciální protlak, kde na 5 litrů směsi bylo kilo chili. nemá to chybu ale dnes, pokud bych tuto směs vařil, tak místo kila chili by stačila jedna tato paprička. Uvažuji, že udělám pastu a musím ještě nalézt někoho, kdo prodává prázdné tuby k naplnění. Myslím, že to potom bude snadnější dávkování.

Autor:  Míra [ sob 20. srp 2011 21:32:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

Barbez2 píše:
pokud by byly nějaké semínka na podělení mělo byhc zájem příští rok bych to zkusil vypěstovat na balkoně doma

Myslím, že se dohodneme na SZ.

Autor:  evulka [ ned 21. srp 2011 7:47:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Každý jsme nějak střelený

Já bych to tedy rozhodně zkusit nechtěla :mrgreen: ale jinak pánové , nechte si chutnat :twisted:

Stránka 1 z 10 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/