Nejen orchideje jsou krásné
Autor |
Zpráva |
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Re: Nejen orchideje jsou krásné
Pěkné kvítky a ještě lapají a papají..
|
pon 24. lis 2014 8:56:03 |
|
|
Zdenka
|
Když jsem si kdysi četla o těchto rostlinách, našla jsem i takové pojednání, které vysvětlovalo, že tyto rostliny jsou jistým způsobem taky "dravé", a to ne tím, že by se na ně lepily mušky. Údajně (s důrazem na toto slovo) jim příroda nadělila semeníky se specifickým tvarem drápů proto, aby se zachytily do zvířecích nohou, způsobily tam zranění, do něhož se dostane infekce a zvíře uhyne. Následně se z uchycených semeníků vysypou semena a začnou klíčit, využívajíce živiny, které se dostávají do půdy z tlejícího těla. Mělo by jim to zajistit lepší podmínky pro přežití. Au, nebijte mne
|
pon 24. lis 2014 14:20:03 |
|
|
tommy
|
Zdenka: nedokážu posoudit, některé adaptace (nejen) rostlin jsou naprosto neuvěřitelné. Existují houbové organismy, které jsou schopné do stažitelných "ok" podobných lasu lovit půdní hlístice, tak proč ne. Ale sám za sebe bych u většiny rostlin s podobně vyzbrojenými plody nebo semeny zvažoval spíš prostou zoochorii čili způsob šíření pomocí živočichů. Ale když Toxoplasma gondii dokáže ovlivňovat psychický stav nakaženého jedince ve smyslu zvýšeného riskování a zvýšené nepozornosti za účelem sežrání nositele nějakým dravcem, aby mohla dokončit svůj vývojový cyklus, nemusí být Den trifidů zas tak úplně nemožný . Cimrman promluvil . T.
|
pon 24. lis 2014 19:36:45 |
|
|
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Zdenka píše: Když jsem si kdysi četla o těchto rostlinách, našla jsem i takové pojednání, které vysvětlovalo, že tyto rostliny jsou jistým způsobem taky "dravé", a to ne tím, že by se na ně lepily mušky. Údajně (s důrazem na toto slovo) jim příroda nadělila semeníky se specifickým tvarem drápů proto, aby se zachytily do zvířecích nohou, způsobily tam zranění, do něhož se dostane infekce a zvíře uhyne. Následně se z uchycených semeníků vysypou semena a začnou klíčit, využívajíce živiny, které se dostávají do půdy z tlejícího těla. Mělo by jim to zajistit lepší podmínky pro přežití. Au, nebijte mne To je tedy zajímavé...
|
pon 24. lis 2014 20:25:43 |
|
|
zahradnik
Registrován: ned 06. led 2013 17:08:34 Příspěvky: 532 Bydliště: Blížkovice 335
|
Cimrman ne. Já bych to tipoval na w w w webra
|
pon 24. lis 2014 21:16:22 |
|
|
Zdenka
|
No, bylo to tak trochu pro pobavení ctěného obecenstva Ale kdo ví. Rozhodně platí aspoň ta část o zachycení na nohy zvířat za účelem šíření semen. Možná si zbytek už autor přibájil, možná ne. Znovu už se mi to nechce hledat a na net v podstatě může napsat kdokoliv cokoliv. V každém případě je mi Proboscidea milejší nejž Trifid
|
pon 24. lis 2014 22:51:50 |
|
|
zahradnik
Registrován: ned 06. led 2013 17:08:34 Příspěvky: 532 Bydliště: Blížkovice 335
|
Zdeňko to není na Vás. To my se s tommym jen tak špičkujem ale to co napsal je pravda. Taky jsem o tom četl.
|
pon 24. lis 2014 23:01:20 |
|
|
Šarik
|
Citace: Údajně (s důrazem na toto slovo) jim příroda nadělila semeníky se specifickým tvarem drápů proto, aby se zachytily do zvířecích nohou, způsobily tam zranění, do něhož se dostane infekce a zvíře uhyne. Následně se z uchycených semeníků vysypou semena a začnou klíčit, využívajíce živiny, které se dostávají do půdy z tlejícího těla. Mělo by jim to zajistit lepší podmínky pro přežití. tak to jsem opravdu dosud nikde nečetla... a popravě si to nedovedu představit, že by na zvířeti ten "dráp" vydržel tak dlouho, než zahyne... Ale plody jsou opravdu nepříjemně ostré... když jsem je dodávala květinářce do vazeb.. říkala že se o ně už párkrát nepříjemně poranila a žádala si pro příště, abych je už při sběru něčím "ztupila".. ustříhla ty ostré špičky. jinak si je chválí do netradičních a "chlapských " kytic....vypadá to fakt drsně.... Takže dovedu si představit, že by se lusk plný semínek zachytil na noze nějakého jelena, či losa...Auuu.. ale myslím, že by se ho prostě zbavil a na případnou infekci zhynul kilometry daleko...ale to jen tak přemýšlím... Citace: Existují houbové organismy, které jsou schopné do stažitelných "ok" podobných lasu lovit půdní hlístice, zajímavé... nevěděla jsem že i houby.... ale bublinatky se taky nezdají - jsou to pěkné drsňačky - ačkoliv jsou drobné. Trifidové jsou na spadnutí... stačí pár nadšených genetiků...
|
úte 25. lis 2014 0:22:23 |
|
|
tommy
|
Šarik píše: Trifidové jsou na spadnutí... stačí pár nadšených genetiků... Náhodou, skuteční genetikové jsou (většinou) velmi slušní lidé . Ale vážně, když si člověk přečte, jak dopadl chudák Vavilov, nebo jakého "vděku" se dočkal Ingo Potrykus za svoji "zlatou" rýži, tak je člověku smutno... To jen na okraj, a teď už si na čas zase dám bobříka mlčení . T.
|
úte 25. lis 2014 19:52:25 |
|
|
kvusta
Registrován: pát 10. srp 2012 17:49:30 Příspěvky: 872 Bydliště: Litoměřice
|
Ale to by bylo škoda. Právě jsem se poučila o Nikolaji Vavilovovi a člověka z toho mrazí.
|
úte 25. lis 2014 20:50:59 |
|
|