Hezký večer všem.
To olaw - bubliny nejsou problém, jak velký trs si přeješ?....semena Drosera anglicy potřebují chladovou periodu, nicméně klidně se ti může stát (tak jako mě s D.intermedia-rosnatka prostřední), že ti vzejde v květináči třeba až příští rok po přezimování zimy v suchém zmrzlém substrátu. Jinak semena našich rosnatek bohužel momentálně žádná nemám, mám jen roční semenáče D.intermedia. Mohu ti ale poslat kolik chceš semen jiných druhů...D.capensis D.nidiformis a dalších mám po stovkách. Jinak k těm tvým trpaslíkům, D.pygmaea jako jediná trpasličí rosnatka má čtyřčetné korunní plátky, takže ji od ostatních snadno poznáš- ostatní mají pětičetné květy
PS:Adélku a U.longifolilia máš opravdu výstavní...ani já takovou nemám.
To EvaJ - výsev rosnatek se provádí na čistou rašelinu, nejlépe kolem Února až Března, jen posypem na povrch-nezahrabávat!, je dobré kvůli vyšší vhkosti květináč přikrýt průhledným materiálem-folií atd,rašelina se zalévá spodem do podmisky, ale aby byl substrát jen vlhký, ne bahno!...až semenáče (obvykle do 2 týdnů) vzejdou,tak se ta folie postupně poodkrývá, a semenáče se navykají na menší vlhko a větší větrání. Mám na odbyt kromě semen dostatek i už větších semenáčů , případně mohu zaslat oboje. Rosnatky dorostou do dospělé velikosti většinou až za dva roky, ale již v prvním roce kolikrát i kvetou.
To lm26 - platí to samé, jak jsem popsal Evě, ta tučnice není semínko, ale jedná se o přirozeně namnožené oddělky mé původní rostliny. Už se mi jaksi pomalu nevejde do květináče. Ty oddělky jsou defacto poloviční velikosti té dospělé, to je asi 5 cm v průměru. Krásně kvetou a jsou to velmi dobří lovci smutnic a dalších menších hmyzáků.
Z rosnatek všeobecně nejvíce doporučuji na okno tu D.capensis, je to asi nejméně náročná rosnatka,rostoucí celoročně. Jinak ven do rašeliniště jsou pochopitelně nejlepší na zimu zatahující rosnatky- D.intermedia,rotundifolia,anglica, dále severoamerická D.filiformis (mám semena).
Stačí takto?
Rád zodpovím případné další dotazy.