Autor |
Zpráva |
Romča
Registrován: čtv 05. srp 2010 14:33:44 Příspěvky: 280 Bydliště: Děčín
|
Re: Masožravé rostliny
Zdenko......ten další květní stvol již asi neodstřihuj. Já věřím, že ta kytka je v pohodě a "dá to"...je v kondici a má dobré podmínky pro květ....květ bych odstřihl jedině tehdy, pokud je kytka vyloženě vyčerpaná, či ji hnědně až černá střed. Nyní ji díky lepším světelným podmínkám a delšímu dni začnou růst letní listy, které jsou vzpříměnější a ne již tak široké jako ty zimní (větší asimilační plocha). Podlej ji tak 1cm do podmisky destilkou a klidně nech opékat za oknem na sluníčku....je samozřejmě lepší, pokud kolem ní jsou další podobně světlomilné rostliny, vytvoří mezi sebou lepší mikroklima a více vlhka. Přehřátí se myslím nemusíš bát, pokud jsi rostlinu na větší světelnou intenzitu postupně uvykala. Já ji běžně dávám na léto ven na plný výsmah, a většina masožravkářů ji běžně i celoročně pěstuje ve venkovním rašeliništi (ne v horách, jen v polohách s mírnými zimami!).Jinak má ráda pohyb vzduchu, jinými slovy nerada žádné přikrývání kvítníku, či umístění do uzavřené skleněné nádoby...
Přílohy:
Poznámka: Dnes se otevřel první květ
P3202455.jpg [ 55.06 KiB | Zobrazeno 3596 krát ]
|
úte 20. bře 2012 16:47:27 |
|
|
Romča
|
Pokud chcete mít rostlinku, jejíž květ je téměř větší, než celá její listová růžice, tak zkuste pěstovat trpasličí rosnatky z jz.Austrálie. Na snímku dnešní první květ rosnatky Drosera miniata. Samotná listová růžice má tak 2 cm v průměru, a její květ ji ještě o pár mm předčí. Vidět tyto rostliny rostoucí v v desítkách jedinců vedle sebe s květy které opalizují na sluníčku třpitivými tóny, musí být pro obdivovatele těchto rostlin vskutku nezapomenutelný zážitek ..... zítra odlétám do Perthu a jdu je buše-macchie najít
Přílohy:
P3202438.jpg [ 67.51 KiB | Zobrazeno 3595 krát ]
|
úte 20. bře 2012 16:58:24 |
|
|
Zdenka
|
Romčo, děkuju za rady, ale já jí ten stvol už ustřihla No nevadí, alespoň zesílí. Je pravda, že jí rostou užší a vzpřímenější listy, tak jsem ráda, že hlavně přečkala zimu a žije. Je na jižním okně, u otevřené ventilačky, takže maximum možného, co jí teď můžu dopřát. A jen co se trochu oteplí, půjde skutečně ven na plné slunce. Díky Kvítky jsou krásné oba, ta maličká je fakt rozkošná
|
úte 20. bře 2012 18:03:27 |
|
|
Věra
|
Příloha:
P1000622.jpg [ 59.93 KiB | Zobrazeno 3573 krát ]
Moje nová tučnice......Věra
|
úte 20. bře 2012 19:54:45 |
|
|
Zdenka
|
Pěkná tmavá barva. Moje tučnice se probouzí, už se začínají zvětšovat listy, mám radost, že mi tyhle rostlinky přežily zimu.
|
úte 20. bře 2012 21:10:55 |
|
|
Věra
|
Zdenka píše: Pěkná tmavá barva. Moje tučnice se probouzí, už se začínají zvětšovat listy, mám radost, že mi tyhle rostlinky přežily zimu. Zdeno, ještě mám slíbenou červenou....kvetou celou zimu a jaro , moc se jim u mě daří, přijmu jakoukoli tučnici
|
úte 20. bře 2012 21:15:06 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Už ji budu množit.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
úte 20. bře 2012 21:36:17 |
|
|
apolenka
Registrován: ned 24. říj 2010 11:00:13 Příspěvky: 485 Bydliště: Česká Lípa
|
Mohu se zeptat masožravkářů - CO JE TO? To ta láčkovka pokvete nebo jak? A dál sem dávám důkaz o tom, že psitacinu jsem opravdu jen málem usušila a dál žije a dokonce chce kvést. Ostatní MR taky zimu přežily a začínají růst, i láčkovice je vpořádku. Jediná, která mou "péči" nezvládla je N. hookeriana
|
stř 28. bře 2012 12:58:11 |
|
|
Romča
|
No je vidět, že tý láčkovce to u vás svědčí .....rozkvétají pouze většinou až starší jedinci v určité velikosti....jen jedna věc, láčkovka je dvoudomá, což znamená , že na jedné rostlině vykvete květenství buď jen samčí nebo samičí. Nerozpoznám dle obrázku, o jaký jde druh, ale zřejmě se jedná o křížence Nepenthes ventrata (N.ventricosa x N.alata)....ale pokud se chcete pokusit o tvorbu semen a budete mít štěstí na samičí rostlinu - pak musíte sehnat pyl, a to tak, že můžete zkusit kontaktovat přes fórum Darwiniana ( http://www.darwiniana.cz/forum/list.php?21 ) jiné pěstitele, anebo dát nabídku pylu v případě samčí šištice. Ta psittacina Vám pokvete, gratuluji . Ono špirlice přežijí celkem dost, pokud jim tedy nezahnije oddenek (příliš přemokřený substrát přes zimu a nevhodné teploty), díky dužnatému oddenku podobně jako mucholapka zvládnou i krátkodobější přeschnutí, poté co se substrát opět zvlhčí (což může být v případě čisté, hodně přesušené rašeliny občas problém-při velkém zavodnění se změní v nepoužitelné bahno!!) začnou při dobrých světelných a teplotních podmínkách rašit nové listy a kytka je zachráněna Celkem se divím, že vám odešla ta N.hookeriana .... osobně ji nepěstuji, ale jde o relativně dobře pěstovatelný hybrid, zřejmě se nachladila či nedostatek světla v zimě....jde o nížinou, teplomilnou rostlinu ...pokud ji poskytneme celoročně hodně světla a tepla (ne příliš časo poklesy pod 18st.C), má dobrou drenáž a pravidelnou zálivku, okolní vlhkost má přitom alespoň min.60-75% , pak musí prostě růst jako z praku.
|
stř 28. bře 2012 16:17:24 |
|
|
apolenka
Registrován: ned 24. říj 2010 11:00:13 Příspěvky: 485 Bydliště: Česká Lípa
|
Romča píše: No je vidět, že tý láčkovce to u vás svědčí .....rozkvétají pouze většinou až starší jedinci v určité velikosti....jen jedna věc, láčkovka je dvoudomá, což znamená , že na jedné rostlině vykvete květenství buď jen samčí nebo samičí. Nerozpoznám dle obrázku, o jaký jde druh, ale zřejmě se jedná o křížence Nepenthes ventrata (N.ventricosa x N.alata)....ale pokud se chcete pokusit o tvorbu semen a budete mít štěstí na samičí rostlinu - pak musíte sehnat pyl, a to tak, že můžete zkusit kontaktovat přes fórum Darwiniana ( http://www.darwiniana.cz/forum/list.php?21 ) jiné pěstitele, anebo dát nabídku pylu v případě samčí šištice. Ta psittacina Vám pokvete, gratuluji . Ono špirlice přežijí celkem dost, pokud jim tedy nezahnije oddenek (příliš přemokřený substrát přes zimu a nevhodné teploty), díky dužnatému oddenku podobně jako mucholapka zvládnou i krátkodobější přeschnutí, poté co se substrát opět zvlhčí (což může být v případě čisté, hodně přesušené rašeliny občas problém-při velkém zavodnění se změní v nepoužitelné bahno!!) začnou při dobrých světelných a teplotních podmínkách rašit nové listy a kytka je zachráněna Celkem se divím, že vám odešla ta N.hookeriana .... osobně ji nepěstuji, ale jde o relativně dobře pěstovatelný hybrid, zřejmě se nachladila či nedostatek světla v zimě....jde o nížinou, teplomilnou rostlinu ...pokud ji poskytneme celoročně hodně světla a tepla (ne příliš časo poklesy pod 18st.C), má dobrou drenáž a pravidelnou zálivku, okolní vlhkost má přitom alespoň min.60-75% , pak musí prostě růst jako z praku. Tééééda Romčo ...já to vezmu odzadu . N.hookerianu jsem tedy utrápila já sama , žádnej nedostatek světla, vody nebo ulití, ale já blbka jí šoupla do "chlaďáku" jako ostatní a totéž poradila i mamče - odešly nám oběma a dost mě to mrzí, bo to byly krásný bandasky. N. psittacinu jsem pro změnu málem usušila, jak jsem někde vzadu psala. Slíbila jsem, že sem dám za měsíc fotky (jsem trochu zbržděná ), že byla skutečně "usušená" a ne ulitá a tedy uhnívající. Tu zálivku jsem vychytala na poslední chvíli, ještě nebyla senem, byla jen povadlá. No a ta láčkovka bude vámi uvedený kříženec. Z toho ostatního (jakože bych si jí třeba namnožila ze semínek) na mě jdou mrákoty, má silnou snahu neustále růst a mohutnět a tak to poslední, co bych si přála, je jí mít doma ještě v dalších vydáních. Ona samotinká má velkou spotřebu místa a kvalitní vody, kterou si vozím v barelech z chalupy a mám jí hlavně pro orchišky. Takže z toho plyne, že semínka tohodle "drobečka" rozhodně nechci , ale co bych moc chtěla, kdyby se jí nějaký laskavý chovatel MR chtěl darem ujmout, radostně bych vyhrabala krabici, mazlíka zabalila a hodila na poštu . Pokud by se někdo takovej našel, klidně pište do SZ, obratem jí máte doma . Tak díky Romčo za informace, i když z tý první (než jsem ten odstavec dočetla) mě málem ranila mrtvice - že by mohla sama sebe ještě obklíčit svýma semínkama .
|
stř 28. bře 2012 20:00:27 |
|
|