Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 25. lis 2024 0:36:41

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Další
 Masožravé rostliny 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: Masožravé rostliny
Zdenka píše:
orchidejky píše:
Já mám mucholapku venku, je to pokus, jen musím říct, že ta moje vypadá víc zelená než Jardova a to je tam od jara :mrgreen:

Moje mucholapka je taky zelenější, ale celá zplihlá, širší čepele (nebo řapíky?) a mrňavý pasti, sem tam něco zčernalého. Doufám, že tu zimu přečká, tak úplně zalezlá, jako ta Jardova, teda není.

Jasná známka nedostatku světla. Široké listy, malé pasti, které neklapou a vytažená až do tramtárie. Špatně se z tohoto stavu vzpamatovávají.

stř 11. led 2012 15:57:46
Profil Zobrazit autorovy stránky

olaw píše:
orchidejky píše:
olaw píše:
Tak u vás na Mallorce se není čemu divit. :lol: :lol: :lol: :lol:

Šárko, jasný. Však píšu, teď by to byl nejspíš dramatický šok. Asi jako má teď náš mladej, protože přišla sousedka. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ty vtipálku, je fakt, že letos je děsný teplo. Jsem zvědavej, jestli vydrží. Takhle dělám pokus s pogoniemi, dva výhonky mám se švihlíky zhruba při deseti stupních, dva v lednici a dva venku, i když venku letos asi vydrží všechno, dokonce gazanie mi tam ještě kvetou :lol:

KOLIK MÁŠ TÝ POGONIE??????????????????????????????? :shock: :o :shock: :o :shock: :o :shock: :o :o :shock: :o :shock: :o :shock: :o :shock: :o :shock: :o :shock: :o

Málo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: To jde snadno spočítat :lol: Šest výhonků čtyři větší a dva mimi, za dvěstěpade, no nekup to :mrgreen:

http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate
https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/

stř 11. led 2012 16:20:19

Šarik píše:

Ahoj - s masožravkami neházej flintu do žita... :) talent určitě máš.. :)

Sarracenie - Souhlas s Jardou - ty sarracenie by chtěly světlo...ale nevypadají tak špatně jak jsem čekala...kromě té psitaciny - tu už můžeš vyhodit - je prakticky mrtvá( má jen pár zdravých mladých listů uprostřed, ale taky brzo odejdou - Usychání listů za zelena=hniloba oddenku => jestli ji budeš chtít zkusit zachránit, napiš, popíšu co se dá dělat, ale šance je mizivá :( ) .
Ta v té míse s tučnicemi je super :) obě další jsou také pěkné - jen jim vylej vodu z misky... koukám, že jsou ještě zasazené v tom bordýlku, v kterém je prodávají v obchodě..ten je moc blátivej -( hrozí hniloba oddenku -to je to co se stalo té psitacině). Teď je nepřesazuj - až na jaře - jestli vydrží... A pokud nemůžeš docílit Jardou doporučovaných 3°C a tmu :-)tak je nech tam kde jsou, ale udržuj je jen v lehce vlhkém.
Tučnice - krásně ti kvete... pěkná , nic bych neměnila, pokud se jí daří...zimní listy jsou mnohem menší a nacpané ve středu růžice...nedělá ti je, protože jimáš moc zalitou a ona si myslí, že je léto...:-)(ze zimní růžice by ti možná kvetla ještě víc, když je tak aktivní) Ale jak říkám...pokud je tak pěkná ... nic neměň.
mucholapky - poupata vyštípat a nezalívat! Jen lehce vlhčit povrch substrátu. Jestli ji máš v tom svém "chlaďáku" a co nejvíc na okně - světlo ...nic víc už pro ně neuděláš. Jsou hodně vysílené... měly by raději spát... Jak dlouho je máš? Pokud jste je koupili na podzim, tak je to tradiční chyba supermarketů - kytky ze skleníků - nepřipravené na zimu...v zahnojeném substrátu...Pod komerčním heslem: "Kup si kytku , podívej jak klape, za chvíli chcípne tak ji vyhoď a přijď si koupit novou..." chudiny...Jestli je zachráníš - tak zasloužíš medaili ;) Jestli ne, netruchli - nebude to tvoje chyba a kup si mucholapku pěstovanou normálně u pěstitele...
Láčkovka macek - Nádhera - bez komentáře... :D
Hookeriana - Jo, byla moc zalitá...tak trochu utrpěla...ale vypadá, že přežije... tak žádné vrásky ... taky mám pár takových, chcípáčků nereprezentativních, které jsem neuhlídala... a teď čekám, až se proberou... Normálka...Na jaře ji přesaď do vzdušnějšího... beztak je v tom obchodním blivajzu---že? :D
masožravkám zdar---Šárka :mrgreen:

No tak to bylo vyčerpávající vysvětlení co si já myslím že dělám a jak to viděj masožrajdy co s nima dělám, Šárko :D .
Saracenie pssitacina - tak tu jsem prosím pěkně usušila, proto má ty usušený pasti zelený :? . Prostě jsem zapoměla, že ona nemá pod sebou říční písek a ty druhý dvě jo a když jsem si na ně vzpoměla se zálivkou, pro ní už bylo pozdě :| . Takže ta se vzpamatovává ze (překvapivě) SUCHA :lol: . Pravda je že všechny tři sáry jsou v původním substrátu, ale už mám od Lukse pro ně novej, tak (co zbyde) na jaře přesadím 8-) .
Mucholapky - ta v červeným obaláku je koupená u Lukse zjara loňského roku. Ta v tom bílém obaláku je koupená v hypersuper. Oběma tedy stvoly vyštípám a musím sem ještě dopsat, že jsem skoro ječela hrůzou při pohledu na Jardovu "správně zazimovanou mucholapku" :? :lol: - tohle bude asi ten problém se mnou, vidět takovouhle orchišku tak je to adept na kompost, těžko se mi tedy připouští, že takhle mají masožravky v zimě vypadat :lol: . Takže aspoň můžete posoudit rozdíl mezi pěstováním mucholapky z hypersuper a od pěstitele v rukou neználků (rozdíly se stírají? :lol: ).
N. hookeriana - překvapení :!: , u tý bych se vsadila že mou "péči" nepřežije, takže jsi mě trochu povzbudila ;) . I ta je kupovaná od Lukse loni v létě, jestli to teda přežije, bude na jaře přesazená.
No a nakonec je můj mazlík na kterého jsem předtím zapoměla - láčkovice - taktéž od Lukse z loňského jara a ta zatím vypadá snad dobře (už si nejsem tolik jistá, když jsem viděla tu Jardovu mucholapku), dělá i nový pasti. A vopovažte se mi někdo napsat, že má spát a nedělat nic :evil: :D .
To Macek - u toho mě jen zajímá, kam až může dorůst :? , bojuju o každej decimetr místa a TOHLE co pořád roste a roste ... začínám z ní bejt malinko nervózní :roll: .
Obrázek-láčkovice

stř 11. led 2012 16:34:58
Moderátor

Ten macek se dá omladit. :lol: :lol: :lol:
Mám takhle narostlou Nepenthes x mixtu a zkrátka nůžky to jistí. :lol: :lol: :lol:
A ano, ta láčkovice by teď měla taky spát v nízké teplotě. Neměla by moc růst, protože opět trpí nedostatkem světla. Ona roste nejvýrazněji k podzimu. Neměla by ale vypadat jako ta mucholapka, protože nezatahuje do cibulky, jako ona. Tahle vypadá dobře, jen ten mech to moc neustál. :|

stř 11. led 2012 17:05:58

Ta Olawova mucholapka to už je extrém. Dobře zazimované dioneje rostou jen minimálně a přes zimu si uchovají většinu pastí z podzimu. Při tzv. úplném zatažení sice většinou přežijí, ale jsou menší než v předešlém roce.
Apolenka: Nemáte prostor mezi okny? Tam je zimování úplně nejlepší. Holt dneska má tohle málokdo.
To s vyštipováním květů ani tak moc neplatí, pokud jsou kytky v optimu a kvetou když mají, tedy koncem května, začátkem června. V takovém případě se při kvetení rostlina jen pozastaví, ale potom roste normálně dál. Je ale pravda, že když se květ vyštípne, růžice se většinou rozdělí. Květy jsou poměrně hezké, takže stojí za to je ponechat.

stř 11. led 2012 18:03:54
Profil ICQ

Karlos píše:
Ta Olawova mucholapka to už je extrém. Dobře zazimované dioneje rostou jen minimálně a přes zimu si uchovají většinu pastí z podzimu. Při tzv. úplném zatažení sice většinou přežijí, ale jsou menší než v předešlém roce.
Apolenka: Nemáte prostor mezi okny? Tam je zimování úplně nejlepší. Holt dneska má tohle málokdo.
To s vyštipováním květů ani tak moc neplatí, pokud jsou kytky v optimu a kvetou když mají, tedy koncem května, začátkem června. V takovém případě se při kvetení rostlina jen pozastaví, ale potom roste normálně dál. Je ale pravda, že když se květ vyštípne, růžice se většinou rozdělí. Květy jsou poměrně hezké, takže stojí za to je ponechat.

Karlosi, prostor mezi okny je jen na chalupě, mamce teda přežijou zaručeně, protože jsem jí hned všechno, zde načerpané, převyprávěla ;) ... no a mě nezbyde než se snažit :P . Jinak stejně za tohle všechno můžete vy, protože jste sem jednou napsal, že rašeliniště můžem mít i doma v míse s jednou masožravkou - takže ta mísa s nerozrostlejší sárou je vpodstatě vaše dítě :lol: (rašeliník mi zdechnul).

stř 11. led 2012 22:14:27

Tak to jsem nepsal já, někdo jiný. Rašeliník je prevít a o tom že za oknem chcípá vím už dost dlouho. Nějaké společné mísy to mě nikdy nebralo. Jsem spíš pro efektivitu, na hraní s estetikou jsou bonsaje, nebo venkovní rašeliniště.

stř 11. led 2012 23:00:14
Profil ICQ

Karlos - omlouvám se omlouvám se omlouvám se...OTCEM JE OLAW! A nepřizná se a nechává tetku v omylu :evil: :lol: .
........................
olaw píše:
Určitě se dá rozpěstovat. Stačí ti velký květináč, do kterého dáš směs rašeliny a písku a zasadíš rašeliník. Potom vemeš vysokou podmisku tak, aby byl květináč do poloviny ve vodě a rašeliník by měl bez problémů růst. Pak už stačí k tomu přisadit nějakou masožravku, nejlépe rosnatku a bude to úplná paráda.... :D :D :D

stř 11. led 2012 23:54:32
Moderátor

Ahá, tak to jsem opravdu psal já. No, na balkoně mi rašeliník sem tam v některých květináčích přežívá, ale bohužel to nemá nijakou budoucnost. Venku v misce by to bylo asi něco jiného.

čtv 12. led 2012 0:13:18

apolenka píše:
No tak to bylo vyčerpávající vysvětlení co si já myslím že dělám a jak to viděj masožrajdy co s nima dělám, Šárko :D .
Saracenie pssitacina - tak tu jsem prosím pěkně usušila, proto má ty usušený pasti zelený :? . Prostě jsem zapoměla, že ona nemá pod sebou říční písek a ty druhý dvě jo a když jsem si na ně vzpoměla se zálivkou, pro ní už bylo pozdě :| . Takže ta se vzpamatovává ze (překvapivě) SUCHA :lol: . Pravda je že všechny tři sáry jsou v původním substrátu, ale už mám od Lukse pro ně novej, tak (co zbyde) na jaře přesadím 8-) .
Mucholapky - ta v červeným obaláku je koupená u Lukse zjara loňského roku. Ta v tom bílém obaláku je koupená v hypersuper. Oběma tedy stvoly vyštípám a musím sem ještě dopsat, že jsem skoro ječela hrůzou při pohledu na Jardovu "správně zazimovanou mucholapku" :? :lol: - tohle bude asi ten problém se mnou, vidět takovouhle orchišku tak je to adept na kompost, těžko se mi tedy připouští, že takhle mají masožravky v zimě vypadat :lol: . Takže aspoň můžete posoudit rozdíl mezi pěstováním mucholapky z hypersuper a od pěstitele v rukou neználků (rozdíly se stírají? :lol: ).
N. hookeriana - překvapení :!: , u tý bych se vsadila že mou "péči" nepřežije, takže jsi mě trochu povzbudila ;) . I ta je kupovaná od Lukse loni v létě, jestli to teda přežije, bude na jaře přesazená.
No a nakonec je můj mazlík na kterého jsem předtím zapoměla - láčkovice - taktéž od Lukse z loňského jara a ta zatím vypadá snad dobře (už si nejsem tolik jistá, když jsem viděla tu Jardovu mucholapku), dělá i nový pasti. A vopovažte se mi někdo napsat, že má spát a nedělat nic :evil: :D .
To Macek - u toho mě jen zajímá, kam až může dorůst :? , bojuju o každej decimetr místa a TOHLE co pořád roste a roste ... začínám z ní bejt malinko nervózní :roll: .
Obrázek-láčkovice

Cefíček je pěknej... já to s ním neumím, jak už jsem psala...pár jsem jich umrtvila...Tak jestli chceš něco popisného o něm...dovoluji si zkopírovat z "masožravých stránek" společnosti:
PĚSTOVÁNÍ
Optimální teploty se v létě pohybují v rozmezí od 20 do 25 °C. Hodnotám nad 30 °C by se mělo pokud možno zabránit. Noční pokles teplot o asi 5 °C je prospěšný, ale ne bezpodmínečně nutný. Během přezimování se teploty pohybují nejlépe mezi 5 až 15 °C, přičemž je snášen i mírný mráz. Rostliny by měly být umístěny na světlém až velmi světlém, ale ne přímo sluncem osvětleném místě. Půdu je možno udržovat stále vlhkou, ale nikdy nesmí být příliš mokrá. Zavlažování mírným zamokřením je vhodné, ale mezi jednotlivými dávkami vody by vždy měla být krátká pauza. Od podzimu je zálivka jen mírná, protože rostliny by mohly v chladných měsících začít zahnívat. Vhodný substrát představuje směs z rašeliny, písku a rašeliníku s přídavkem malého množství perlitu a vermiculitu, aby se zlepšila drenáž.

Množení se může provádět dělením řízků, a to jak z prostých listů, tak i z listů s pastmi. Míra úspěšnosti se zde pohybuje kolem 80 %.

:lol: Z Macka jsi nervózní? tak šmikni - jak psal Jarda... a zkus namnožit z řízků... nebo vyhoď na kompost(jen ty řízky 8-) :shock: ).. a on ti obrazí. A vyrůst může na délku hodně... Láčkovka je přece liána... a když ji necháš ještě trochu ...mohla by ti udělat i horní typy láček, nebo vykvést... :D

pssitacina - no nevím, jestli jsi ji usušila... nebudu se hádat...Ale tipla bych tedy...že jsi na ni zapomněla...byla ve skoro suchém a pak jsi ji vydatně zalila, abys jí to chudince vynahradila...? každopádně takhle vypadá hniloba oddenku... hnije od kořínků....prolejzá to oddenkem - listy takhle za zelena usychají(tzv. zelené seno)...růstový vrchol je ještě nezasažen, tak vypadá dobře, ale hniloba ho brzy dostihne a půjde taky do věčných rašelinišť.. :cry: Tak jsem si zahrála na zlou sudičku ---- moc ráda bych se s ní pletla...jestli přežije, tak dej kdyžtak vědět... a já si nasypu popel na hlavu! 8-)

A Rašeliník ... taky pěstuju v míse...ale venku..jen tak do zásoby (myslím, že jsem sem už někam fotku dávala... nebo ne? Kdyžtak přihodím...je to fakt bezproblémovej chov)... Doma za oknem mi odchází spolehlivě po pár týdnech... ;) tak už to ani nezkouším... drží se jen ve vysokých kelímcích s Utricularia nelumbifolia Jo, Jarda to je estét...ten z toho všeho udělá i zátiší.a ještě mu vykvete... :mrgreen:

čtv 12. led 2012 1:58:02
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 593 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 60  Další