Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 04. čer 2025 6:12:29

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Další
 100 + 1 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: 100 + 1
radzak píše:
To je idylka, ale na tu si ještě tak půl roku počkáme. U nás svítilo sluníčko naposledy ve středu :(

Radku, co to je sluníčko ???? :lol: :lol: :lol: :lol: To je to, co občas je venku, když jsem v práci a když jdu domů, tak už není ? Pokud tedy není inverze celý den .... hm, tak na to si budu muset vzít dovolenou :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sob 17. lis 2012 23:26:10
Profil ICQ

Evi, přesně tohle jsem chtěla napsat :lol: co je to sluníčko :lol:

Marťane, krásná pohodová fotečka :P

ned 18. lis 2012 9:03:01

marťan píše:
Karlosi,Radek píše naučit se "nezalévat"... :!:
Kdyby napsal naučit se zalévat,souhlasil bych i já... :mrgreen:

Ještě bych se vrátil k danému tématu a vysvětlil (hlavně marťanovi) důvod svého motta:
Většina pěstitelů (mne nevyjímaje) má tendenci své rostliny přelévat. V období klidu je nám jich většinou líto, že ty chudinky nedostanou několik měsíců téměř žádnou vodu, ale na konci této periody většinou kvetou! Pokud toto nedodržíme, tak máme u některých druhů, které tyto podmínky vyžadují sice krásně naducané, ale jenom listí :mrgreen:
V období růstu je situace trochu jiná. Každý druh má na množství vláhy své požadavky, které je třeba pokud možno dodržovat. Důležité je ale nechat rostliny mezi zálivkami víceméně vyschnout (podle požadavků jednotlivých druhů). Místa výskytu orchidejí jsou obvykle na srážky bohatá, ale také dosti větrná. Orchideje sice dostanou každodenní příděl vody, ale ten se v průběhu dne většinou odpaří. Pokud toto při pěstování nerespektujeme, riskujeme většinou problémy s "fleky na listech", o kterých se tu už také hodně psalo.
Tolik na vysvětlenou proč myšlenkou mého motta je "naučit se nezalévat" ;)

čtv 22. lis 2012 14:31:27
Profil Zobrazit autorovy stránky

martan ale fufa ako besny :lol: takze u neho ich tiez vyfuka, ako v prirode

čtv 22. lis 2012 22:10:17

A nedám si říct, a nedám... :mrgreen:
Radku,není třeba nic vysvětlovat,já chápu,jak pěstuješ orchideje a akceptuji to.
Ovšem,v období dešťů v tropech nic nevysychá během několika hodin.Neboť ty lijáky netrvají ani tři hodiny,ani tři dny,spíše tři týdny.To je základní rozpor,který tady máme.
Scvrklé bulby (a solitární květy,které je vycucaly), s následným minimálním narůstáním nových frontálních bulbů, jsou důsledek zasušování v době růstu, a asi nejen u bulbophyll... :?: :shock:
A já jsem si zjistil,že to tak prostě být nemá.Že rody,které pěstuji,jsou v trvale vlhkém substrátu po celou dobu růstu (většina paphiopedil,phragmipedia všechna,masdevallie,bulbophylla,tropická dendrobia).
Vysychají (když už),až v době rest periody.A nehodlám se o tom ani přít,ani dohadovat... ;)
Dělejte si to po svém,já budu pěstovat kytky taky po svém-(nikdo jiný do nich nic neinvestoval)-na základě toho,co jsem si o nich nastudoval.A že se to liší od některých zaběhaných schémat mne nechává v klidu... :mrgreen:
Ti,kteří se mnou hodlají diskutovat za několik desítek let jsou mi vcelku lhostejní.
A pro ty,které to zajímá- počkejme ROK... :!: :idea:
Pak se dá mluvit o tom,že to funguje nejen u některých špičkových světových pěstitelů,ale i u mne... :mrgreen:

Naposledy upravil marťan dne sob 24. lis 2012 8:11:47, celkově upraveno 1

pát 23. lis 2012 21:57:26

Je to sice všechno krásné ale byť tam leje jako z konve tak ty rostliny nejsou přemokřené, protože vrstva substrátu a jeho složení nedokáže zadržovat vodu jako klasický substrát, navíc mnoho složek údajného ,substrátu je živých, takže vlhkost odebírají a navíc, v tom substrátu jsou další komponenty jako kořeny dalších rostlin, stromů a keřů což nejen substrát vylehčuje ale i vysušuje, což v květináči nedocílíte ani náhodou. Paphiopedila nemají vesměs ráda přílišné mokro. Je rozdíl mezi vlhkostí a mokrem. Příroda dokáže i to, že prostě substrát i při lijácích je vlhký ale ne prodojený a tam kde k prodojení může dojít zase nerostou tyto rostliny. Co se týká Masdeválek, tak jde o vlhka z mlh nikoliv z lijáků takže substrát je vlhký a ne prodojený. Pragmapedila jsou jiná věc, tam u mnohých druhů nevadí pomalu bažina. Karlosi nemá cenu cokoliv vysvětlovat, protože není nad vlastní zkušenost. Nechci nikomu stranit ale víme, jak to chodí a prostě jsou jedinci, kteří pokud nenarazí hubou do zdi tak budou stále trvat na svém, že ta zeď je z pěnové hmoty. Je naprosto bezpředmětné plýtvat místem na diskusi, protože marťan má své přesvědčení, z kterého prostě neustoupí ani o krok byť se nezakládá na jeho zkušenostech. Nechme ho tedy ty zkušenosti získat. Přeji mu mnoho úspěchů a doufám, že bude referovat i v případě, že nebude pravda na jeho straně. Pokud naopak prokáže, že jsme se mýlili, klidně před ním smeknu a přiznám omyl. Chce to ale opravdu pravdivé údaje, což někdo není schopen překousnout. Marťane, ne za rok ale nejméně za pět let jsem zvědav na Vaše výsledky až skutečně rostliny porostou ve Vašich podmínkách do té doby je to to, jak tady již někdo řekl " jedna paní povídala". Jo a u těch Dendrobií jste vedle jako ta jedle.

pát 23. lis 2012 22:25:02

Ať to pročítám křížem krážem,o prodojeném substrátu píšete jenom vy... :shock: :roll:
A že jste slevil z několika desítek let na let pět-no,toho si budu muset považovat... :mrgreen:
O paphiopedilech jste sám prohlásil,že vám moc nejdou,tak já dám raději na pěstitele typu Paphia-když dovolíte... :roll:
P.S...neustále a pořád dokola zdůrazňuji,že se nejedná o mé vlastní zkušenosti.Připadá mi až neuvěřitelné,že to někdo pořád dokola neustále ignoruje... :(

Naposledy upravil marťan dne pát 23. lis 2012 22:57:40, celkově upraveno 5

pát 23. lis 2012 22:42:38

mě by zajímalo, tak se jak se vzájemně navštěvujeme a tedy víme, kdo v jakých podmínkách a substrátech pěstuje, kdo byl na návštěvě u marťana, že ví, že má substrát takový a makový, který je prodojený atd.
Každý máme svůj způsob a podmínky, v kterých pěstujeme více či méně úspěšně. Ale nikdy se tady nikdo tak nezatracoval jako marťan. Že by proto, že si trvá na svém a nechce přebrat praktiky všeobecně používané ?
Já bych nejdřív chtěla vidět ty podmínky a pak bych teprve vyslovovala nějaké moje soudy.
Vůbec se nedivím, že někteří přestali na fórum psát svoje příspěvky, to, co zkouší, jak jim co roste či neroste a píšeme si SZ nebo maily. Většina z nich totiž nechce být na pranýři, že si dovolili zkusit něco, co nepraktikují jiní.

pát 23. lis 2012 22:48:30
Profil ICQ

Souhlasím, jen dodám, nezatracujme někoho, kdo zkouší něco jiného. Já to totiž považuju za přínos.

pát 23. lis 2012 22:54:16

Evo,klidně přijeď... :mrgreen:

pát 23. lis 2012 22:56:08
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 189 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Další