Autor |
Zpráva |
Jara122
|
Re: Kaktusy
Kaktusy, které jsou na venkovním záhonu, jsou tam celoročně. Na zimu nad ně dávám kryt, aby do nich nepršelo. Letos mají hodně poupat, jakmile vykvetou, nafotím a přidám sem obrázky. Kromě opuncií, které u nás zdárně zimují i bez krytu, mám na venkovním záhonu tyto druhy: Escobária vivipara v. kaibabensis, pokvete, další je vivipara SB 52 (bělotrná), také pokvete, z echinocereusů tam je reichenbachii v. oklahomensis a minor, oba pokvetou, echinocereus hempeli v. kuenzlerii, také má poupě a fendleri v. kuenzleri SB 353 u tohoto zaschlo poupě a poslední kaktus, který pokvete je esc. missouriensis, ta má zelenohnědé květy. Kdyby měl někdo zájem o články opuncií, rád mu na konci léta nějaké daruji. No a jenom malý dotaz: nevyséval někdo z vás massonie? budu je poprvé vysévat a tak bych chtěl znát nejvhodnější dobu pro výsev, když jsou to rostliny u nás se zimním růstem. Dík za případnou odpověď. www.kaktusy-adenia.wz.cz
|
stř 21. kvě 2014 15:25:54 |
|
|
tommy
|
Jara122 píše: No a jenom malý dotaz: nevyséval někdo z vás massonie? budu je poprvé vysévat a tak bych chtěl znát nejvhodnější dobu pro výsev, když jsou to rostliny u nás se zimním růstem. Já myslím, že nejlepší doba pro výsev je přelom srpna a září - jsou důležité rozdíly mezi denními a nočními teplotami. T.
|
ned 25. kvě 2014 14:44:41 |
|
|
Jara122
|
Děkuji za odpověď. Až vyseji, dám vědět, jaký je výsledek. Prý klíčení trvá až šest týdnů. www.kaktusy-adenia.wz.cz
|
úte 27. kvě 2014 6:16:21 |
|
|
Zdenka
|
To mi vylezly rychleji
|
úte 27. kvě 2014 18:02:10 |
|
|
Jara122
|
Jak rostou, jsou choulostivé? Já je vyseji asi zítra. Jara www.kaktusy-adenia.wz.cz
|
pon 30. čer 2014 17:37:19 |
|
|
tommy
|
Jara122 píše: Jak rostou, jsou choulostivé? Já je vyseji asi zítra. Proč zítra? Nechci vnucovat svůj názor, ale myslím si, že klíčit nebudou do konce léta, teprve s podzimními výkyvy teplot se probudí. Přes léto potřebují (i semena) suché teplo - výjimky jsou jen Massonia wittebergensis a některé formy M. jasminiflora, které jsou letní. Výsevem běžných druhů ( M. depressa, M. pustulata, M. echinata) v tuhle dobu riskujete shnití semínek. Podle mne by bylo lehčí donutit Setiechinopsis mirabilis kvést v poledne , než úspěšně pěstovat zimní masonie přes léto. Ale jsou to Vaše semena . Jinak rostou dobře a choulostivé nejsou - pokud se vysejí ve správný čas . T.
|
pon 30. čer 2014 19:08:19 |
|
|
Jara122
|
Dík za názor a radu. Nechám si poradit a tak vyseji až koncem srpna. S tím Seti. to je hezký šprým. Vysel jsem Arthroc.rondonianus, ale o tom jsem myslím psal. Zatím rostliny, které zdárně vyklíčily i pěkně rostou. Mám je stále v minerálním substrátu a tak jsem zvědavý jak porostou dál, ale hlavně, jak přežijí zimu. Květ jsem zatím viděl jenom na internetových stránkách a musím uznat, je fascinující. jenom na internetu není cítit jeho vůně, což je škoda. www.kaktusy-adenia.wz.cz
|
úte 01. črc 2014 11:55:54 |
|
|
tommy
|
Jara122 píše: S tím Seti. to je hezký šprým. To byl vždycky můj nejoblíbenější kaktus, taky byl jeden z prvních, co mi vykvetl... Byl jsem školák asi desetiletý, táta mi dovolil, abych na rozkvetení počkal, dokonce vytáhl svůj foťák Petri TTL a udělal pár obrázků. Kolem jedenácté už byl úplně rozvitý a to bylo dobře, protože déle bych nevydržel - usnul jsem pak prý v polovině věty.... Ale zpátky ke kaktusu - kombinace hnědé epidermis, nejdřív černých a pak světlajících trnů a obrovských květů s úžasnou vůní, to vše na kytičce s bídou deset centimetrů vysoké a dva centimetry v průměru, to byl pro mne neodolatelný koktejl . T.
|
úte 01. črc 2014 22:14:55 |
|
|
Jara122
|
Tommy, děkuji za popis kvetoucího rondonianusu. Snad se i já dočkám, i když to pár let trvat bude a to už zase mně bude skoro sedmdesát. Fuj, jak ten čas letí. Pokračovatel téhle mé záliby není. www.kaktusy-adenia.wz.cz
|
stř 02. črc 2014 11:48:05 |
|
|
tommy
|
Tak to se musím omluvit za neúmyslnou mystifikaci , ale ten zážitek z dětství se týkal Setiechinopsis mirabilis, ten artrocereus znám jen z fotek z netu... Ale pěkný je, to uznávám. T.
|
stř 02. črc 2014 18:13:28 |
|
|