Re: A včíl pěstiteli mudruj
Pane Mandlíku, asi si nerozumíme. Nezpochybňuji vaše pěstitelské schopnosti, ty jsou neoddiskutovatelné, takže mne úroda jakonu nepřekvapuje.
Kritizuji vaše volné nakládání se zdroji. Jak na vašich stránkách, tak na stránkách Salvia Paradise, je naprosto stejný článek, včetně překlepů a faktických chyb (záměna inzulinu a inulinu). Jsou tři možnosti, jak k tomu mohlo dojít:
a) napsal jste oba články a ten na Salvia Paradise jste (z vrozené skromnosti
) nepodepsal;
b) napsal jste článek na vaše stránky a web Salvia Paradise ho u vás (s)prostě
zkopíroval;
c) našel jste článek na Salvia Paradise a zkopíroval jste ho na své stránky.
Vzhledem k tomu, že už s vámi mám určitě zkušenosti (cizí fotky vydávané za vlastní výpěstky), hlasuji pro třetí variantu, a pokud to tak není a platí a) nebo b), omluvím se vám.
A pak mi vadí takový ten objevitelský étos, kterým se tu vytváří dojem, že to tu nikdo nepěstuje a jste jediným průkopníkem... Zkuste časopis Živa, ročník 1984, tuším číslo 5 - seriál Zelenina, článek o jedlém ibišku; opětovně tentýž časopis, ročník 2006, číslo 2. Ještě mrknu do Šamly, jestli tam o okře něco není, v tom by to mohlo být uvedeno. Myslím, že se s ním experimentovalo na bývalém Institutu tropického a subtropického zemědělství dost dlouho. Totéž jakon - Živa 2005, číslo 3 - zde je kromě poměrně podrobných pěstitelských informací uvedeno, že s ním ve Výzkumném ústavu bramborářském experimentují od roku 1993. Jestli jakon pěstujete 12 let, tedy od roku 2012, tak nechápu, že ty časopisecké články, staré v době vašich začátků 8 - 20 let, navíc v běžném popularizačním titulu, běžně sehnatelném, neznáte.... Jinak gratuluji k dovozu jakonu z Jižní Ameriky - ve Štítarech na trhu byl k dostání už někdy kolem roku 2005.
Za označení "šťoura" děkuji, vážím si ho, od lidí vašeho typu je to vyznamenání. Ale nesouhlasím, že vím všechno nejlíp - už jsem vám několikrát psal, že se vyjadřuji jen k věcem, u kterých mám vzhledem ke svému vzdělání a profesi, kterou vykonávám, aspoň trochu pocit, že jim rozumím - tedy k různým biologickým (případně environmentálním) a medicínským oborům. Takové věci, jako je mykologie, kynologie, bylinkářství, léčitelství, vaření a karate nechávám vám
.
Taky tu nepotřebuji nechávat nějaká "moudra", navíc podpořená tajemnými prohlášeními typu "pěstuji to 30 let a jsem teprve na začátku", která mají ve čtenářích asi vzbudit pocit, že takového mistrovství nikdy nemůžou dosáhnout. Nebo naopak u komplikovaných kytek tvrdit, že jsou bezproblémové, aby to prohloubilo zoufalství těch, kterým se to nedaří - viz příspěvky u Encyclia citrina...
Takže čau, a včil mudrujte....
T.