Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 27. pro 2024 2:18:32

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 A včíl pěstiteli mudruj 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: A včíl pěstiteli mudruj
Míra píše:
Naprosto univerzální je Jákon, který je domovinou v Bolívii, Peru, Ekvádoru a Kolumbii. Tam stálá rostlina tady jednoletka. Naprosto univerzální jako ovoce i zelenina. Také jsem o něm psal. To jen tak k těm produktům z Jižní Ameriky. No a stop.
To je asi škoda, ale naštěstí lze vaše texty najít i jinde, než jen vašich stránkách nebo zde na orchidejovém fóru - například tady: https://www.salviaparadise.cz/herbar-rostlin-yacon-smallanthus-sonchifolius-c-736_1123.html. Takže čtenářstvo nebude ochuzeno... Když už to takhle kopírujete, tak byste mohl opravit chyby, ať už věcné, nebo pravopisné, které tam původní autor nadělal :lol: .

No nic, tady je to opravdu ztracené. Tak se tu všichni mějte, v příštím roce hlavně zdraví, a taky aby se ta hydra stáhla zpátky tam, kam patří - zabírá šestinu světa a pořád jí je to málo :cry: .

T.

úte 24. pro 2024 1:23:53

Vážený pane. Nic neopisuji od nikoho. Jediné co vyhledávám jsou informace o domovině. Tyto rostliny pěstuji již několik let speciálně jákon už 12 let. Navíc umí velice i nepříjemně překvapit. Navíc se zkouší i u nás ve větším ale nic o něm zatím nevědí. Když mně nepříjemně překvapil, tak jsem si vyhledal pěstitele u nás a dopadlo to tak, že nevědí nebo prostě nemají zájem odpovědět. Co se týká lilku a jedlého ibišku tak ten dělám 10 let a tudíž nepotřebuji od nikoho opisovat. V té době tady o tom nebylo nikde nic k sehnání a lilek asi ani nyní. Pokud vím, tak jediné, co jsem použil jsou léčivé účinky natě, protože o těch jsem nevěděl. Všechno jsou vlastní zkušenosti včetně zaváření jakonu a toho jak se chová v různých salátech a v přípravě jídel. Jste pouhý šťoura a nic jiného. Ukažte mně to, co jsem opsal. Navíc informace o těchto rostlinách sleduji, protože se tady konečně začínají objevovat i další důležité informace. Navíc v těch letech kdy jsem s tím začínal díky známému, který mně věci z Jižní Ameriky dovezl tady o těchto rostlinách nebyla nikde ani zmíňka. Můžete to napravit a dávat sem moudra sám. Vy totiž vždycky víte vše naprosto nejlépe.

úte 24. pro 2024 9:35:39
Profil Zobrazit autorovy stránky

Přátelé, jsou Vánoce, svátky klidu a míru. Osobní útoky jsou naprosto zbytečné vždy a o Vánocích to platí dvojnásobně.
Přeji všem klid a pohodu :)

úte 24. pro 2024 10:03:22

A poslední věc. Letošní úroda jakonu.

Přílohy:
P1140260.jpg
P1140260.jpg [ 144.58 KiB | Zobrazeno 131 krát ]
úte 24. pro 2024 11:20:48

Ja99 píše:
Přátelé, jsou Vánoce, svátky klidu a míru. Osobní útoky jsou naprosto zbytečné vždy a o Vánocích to platí dvojnásobně.
Přeji všem klid a pohodu :)

Máte pravdu ale nějak jsem si nevšiml, že bych v mých příspěvcích na někoho útočil. Hezké svátky.

úte 24. pro 2024 11:22:29

Pane Mandlíku, asi si nerozumíme. Nezpochybňuji vaše pěstitelské schopnosti, ty jsou neoddiskutovatelné, takže mne úroda jakonu nepřekvapuje.
Kritizuji vaše volné nakládání se zdroji. Jak na vašich stránkách, tak na stránkách Salvia Paradise, je naprosto stejný článek, včetně překlepů a faktických chyb (záměna inzulinu a inulinu). Jsou tři možnosti, jak k tomu mohlo dojít:
a) napsal jste oba články a ten na Salvia Paradise jste (z vrozené skromnosti :lol: ) nepodepsal;
b) napsal jste článek na vaše stránky a web Salvia Paradise ho u vás (s)prostě :D zkopíroval;
c) našel jste článek na Salvia Paradise a zkopíroval jste ho na své stránky.
Vzhledem k tomu, že už s vámi mám určitě zkušenosti (cizí fotky vydávané za vlastní výpěstky), hlasuji pro třetí variantu, a pokud to tak není a platí a) nebo b), omluvím se vám.

A pak mi vadí takový ten objevitelský étos, kterým se tu vytváří dojem, že to tu nikdo nepěstuje a jste jediným průkopníkem... Zkuste časopis Živa, ročník 1984, tuším číslo 5 - seriál Zelenina, článek o jedlém ibišku; opětovně tentýž časopis, ročník 2006, číslo 2. Ještě mrknu do Šamly, jestli tam o okře něco není, v tom by to mohlo být uvedeno. Myslím, že se s ním experimentovalo na bývalém Institutu tropického a subtropického zemědělství dost dlouho. Totéž jakon - Živa 2005, číslo 3 - zde je kromě poměrně podrobných pěstitelských informací uvedeno, že s ním ve Výzkumném ústavu bramborářském experimentují od roku 1993. Jestli jakon pěstujete 12 let, tedy od roku 2012, tak nechápu, že ty časopisecké články, staré v době vašich začátků 8 - 20 let, navíc v běžném popularizačním titulu, běžně sehnatelném, neznáte.... Jinak gratuluji k dovozu jakonu z Jižní Ameriky - ve Štítarech na trhu byl k dostání už někdy kolem roku 2005.

Za označení "šťoura" děkuji, vážím si ho, od lidí vašeho typu je to vyznamenání. Ale nesouhlasím, že vím všechno nejlíp - už jsem vám několikrát psal, že se vyjadřuji jen k věcem, u kterých mám vzhledem ke svému vzdělání a profesi, kterou vykonávám, aspoň trochu pocit, že jim rozumím - tedy k různým biologickým (případně environmentálním) a medicínským oborům. Takové věci, jako je mykologie, kynologie, bylinkářství, léčitelství, vaření a karate nechávám vám :P .

Taky tu nepotřebuji nechávat nějaká "moudra", navíc podpořená tajemnými prohlášeními typu "pěstuji to 30 let a jsem teprve na začátku", která mají ve čtenářích asi vzbudit pocit, že takového mistrovství nikdy nemůžou dosáhnout. Nebo naopak u komplikovaných kytek tvrdit, že jsou bezproblémové, aby to prohloubilo zoufalství těch, kterým se to nedaří - viz příspěvky u Encyclia citrina...

Takže čau, a včil mudrujte....

T.

úte 24. pro 2024 18:06:51
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2