Autor |
Zpráva |
jurajvokl
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) řízkování květin
Je možné si objednat květiny a pak je řízkovat? Nevím jestli taková orchidej nebo třeba i růže, koupená v obchodě, by vydržela?
|
stř 04. lis 2015 10:36:53 |
|
![](./styles/serenitygreen/theme/images/spacer.gif) |
Míra
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: řízkování květin
jurajvokl píše: Je možné si objednat květiny a pak je řízkovat? Nevím jestli taková orchidej nebo třeba i růže, koupená v obchodě, by vydržela? Řízkování kupovaných růží je docela bezproblémové.
|
stř 04. lis 2015 10:56:24 |
|
Zdenka
|
![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif) Re: řízkování květin
Řízkovat lze i některá dendrobia, např. typu nobile, pokud jsou očka na pahlíze nevykvetlá. Otázka zní, proč.
|
stř 04. lis 2015 11:10:17 |
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Řízky z růží lze zakořenit a dál pěstovat, ale. Očkované růže rostou na silných podložkách, ty výborně koření a táhnou spoustu vody i živin do té naočkované sorty a ta pak lépe prosperuje, než pravokořená. Proto se růže, potažmo ovocné stromy, očkují, roubují na podnože. U orchidejí zkušenost nemám.
|
stř 04. lis 2015 11:21:13 |
|
cheron
|
Kdesi som raz čítal, že na zakorenenie odrezku ruže je treba do odrezku vtlačiť zrnko raže, ktoré pustí korene a tie ho budú vyživovať do doby, než pustí vlastné korene ... Nakoľko to je pravda, netuším. Ale boli to také "babičkovské" rady, tak snáď by to mohlo fungovať ![Mrknutí ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif) Inak je fajn použiť na zakorenenie odrezkov aj koreňový stimulátor.
|
stř 04. lis 2015 18:57:24 |
|
jirka2
Registrován: sob 12. úno 2011 17:27:14 Příspěvky: 56 Bydliště: Volfartice
|
Vložení zrna pšenice nebo žita opravdu pomáhá. Klíčící zrno vytváří látky podporující kořenění.
|
stř 04. lis 2015 20:10:15 |
|
Zdenka
|
A jak se tam to zrno má vtlačit?
|
stř 04. lis 2015 21:46:44 |
|
jirka2
Registrován: sob 12. úno 2011 17:27:14 Příspěvky: 56 Bydliště: Volfartice
|
Stonek se dole nařízne a zrno vloží do roštěpu.
|
stř 04. lis 2015 22:57:42 |
|
Zdenka
|
Díky. Myslela jsem si to, ale jistá jsem si nebyla.
|
čtv 05. lis 2015 9:02:05 |
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Já pěstoval růže z řízků často, je fakt, že první rok po zasazení to vypadalo jako mrtvolka, v druhé sezóně žádná sláva, ale třetí sezona už byla celkem dobrá. Mám tak i růže z kytic, pokud neměla vyštípaná očka. Bydlíme v relativně teplém kraji, takže tu zakořeněné růže prosperují velmi dobře, mnohdy i lím něž růže na podnoži. U růží na podnoži mě rozčiluje, jak potom všude lezou pláňky, to bych vraždil, předloni jsem dal své růže sestře a stálemi tu leze šíper, to je na zbláznění.
Růže kořením pod petkou, uříznu dno a postavím ji na růži tak aby byl spodek alespoň kus pod substrátem víčko odendám a tím otvorem i zalévám. Kořenící přípravky nepoužívám, růži sázím tak aby byla tři očka v zemi a tři očka nad zemí.
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
čtv 05. lis 2015 15:09:21 |
|
|