Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 02. dub 2025 8:25:13

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Smutná zpráva 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Smutná zpráva
Já se přidám i když osobně jsem ho neznala,ale dost jsem si s ním psala:
Za všechno Vladas děkuji a z toho nebíčka pozoruj a posílej nám svoje impulsy při pěstování orchidejí.......Věra

úte 09. čer 2015 8:48:11
Profil Zobrazit autorovy stránky

Věrko znala, jen si to neuvědomuješ. Byl i s paní u Tebe na sešlosti, když jsme tam byli s Kalousem.

čtv 11. čer 2015 9:30:57

Přátelé, 14.9. 2022 nás opustil skvělý člověk a přítel Mgr. Jiří Haager ředitel botanické zahrady Teplice. Je to velká ztráta ale takový je život.
Vzpomínejme na něj s úctou za jeho celoživotní práci. Věřím, že už si v orchideovém ráji povídají s jeho životním kámošem Ing. Jindrou Duškem.

pát 16. zář 2022 21:29:42

Dnes přišla smutná zpráva, že pátek 7. března náhle zemřel skvělý kamarád a nadšený orchidejář RNDr. Jaroslav Mácha.
Čest jeho památce.

ned 09. bře 2025 0:54:48
Administrátor

Jaroslav Mácha byl členem fóra od roku 2013 a obohatil jej mnoha odbornými příspěvky.

Přílohy:
Parte.pdf [3.57 MiB]
167 krát
ned 09. bře 2025 21:01:13

Úprimnú sústrasť.
Mal som tú česť poznať ho osobne ... :(

ned 09. bře 2025 21:30:44

Jo, před skoro 40 lety jsem ho měl jako zkoušejícího u přijímaček a pak mě učil... A v posledních letech jsem ho pravidelně vídal na Botanické burze, kterou pořádá BZ UK Praha - vždycky měl stůl společně s dalším mým učitelem RNDr. Vlasákem. Naposledy na podzim ale nebyl, protože nesehnal nikoho, kdo by mu do botanky kytky odvezl. Tak teď na jaře už nepřijde, škoda. Líbil se mi jeho metodický přístup ke kultuře, imunolog s laboratorní praxí a empirik (ovšem s bohatou teoretickou výbavou!) se v něm nezapřel.
T.

pon 10. bře 2025 23:41:30

Míra píše:
Přátelé, 14.9. 2022 nás opustil skvělý člověk a přítel Mgr. Jiří Haager ředitel botanické zahrady Teplice. Je to velká ztráta ale takový je život.
Vzpomínejme na něj s úctou za jeho celoživotní práci. Věřím, že už si v orchideovém ráji povídají s jeho životním kámošem Ing. Jindrou Duškem.
Jen pro doplnění, nekrolog J. R. Haagera vyšel teď i ve věstníku International Aroid Society. Vzpomíná tam na něj Tom Croat z Missouri BG, monograf rodu Anthurium, a zmiňuje společně popsané mexické A. sarukhanianum...
T.

Přílohy:
Nekrolog Haager by Tom Croat.jpg
Nekrolog Haager by Tom Croat.jpg [ 193.31 KiB | Zobrazeno 306 krát ]
úte 25. bře 2025 21:10:36

Jiřího jako odborníka na zakládání botanických zahrad si vážili po celém světě. Po roce 89 mně říkal, že má nabídku z USA, ale že ji nebere, protože částka, kterou mu nabídli je pod jeho úroveň. Mimochodem Fata morgana je jeho dítě, kde ho odstranili tak jak se to dělává ale ten svůj sen si splnil v Teplicích, kde se kámošil s Kuberou a postavil to tam v menším. Kamarádství s Jindrou Duškem bylo unikátní. Byli spolu na pár sběrech v zahraničí po dobu než Jindrovi zdrhl brácha. Jirka miloval Vietnem a říkal, že tam bili zraněni američtí vojáci a Haager. Byl tam s Jindrou, když uviděl Dendrobium aduncum v provincii Tam Dao na stromě za příkopem ale nevěděl, že je tam trávou zarostlý vojenský okop, takže to přeskočil a zlomil si nohu. Jindrovi nemohl zapomenout jak klidně se vypořádal s vyhazovem z arboreta a jak se rychle smířil s novým vedením. Po roce 89 měla vyjít nová kniha už dosti odbornější o orchidejích opět v podání Dušek Křístek. Bohužel si vybrali asi dost neschopné vydavatele. Bohužel už po smrti Jindry mu dorazilo CD ke schválení do tisku, které mám na památku z Jindrovi pozůstalosti. Tehdy jsem to psal Haagrovi a dohodli jsme se, že mu to zkopíruji, on to projde a vydáme to. Když to ale shlédl, tak řekl, že je to s fotodokumentací tak zpřeházené, že ani on to nemůže dát dohromady ale jedině Křístek by to mohl srovnat. No bohužel tak to skončilo. Asi dost škoda. Jinak ještě něco. Jindra byl gurmán, který sbíral recepty po celém světě, vždy je odzkoušel a mnohé i vymýšlel. Bohužel to mněl jen ve svém zápisníku a ta kuchařka tím pádem je holt ztracena. S těmi chlapy byla fakt sranda obzvláště když se sešli a začali probírat společné zážitky, kterých bylo mnoho a to by dalo na hodně dlouho. Oba dva jsou velkou ztrátou a hlavně to byli lidé charakterní a kamarádští a to ke každému bez rozdílu. Vždycky, když beru do rukou kytky od nich, tak si na ně vzpomenu. Hoši nedá se na Vás zapomenout.

čtv 27. bře 2025 13:00:10

Vlastní vzpomínka na jedno z mých prvních křížení, kde mi byl JRH dvě desítky let poradcem. Rhynchophilla Teplice (Mermecophilla tibicinis x Rhyncholaelia glauca). Nejméně ve dvou BZ ještě roste a kvete.

Přílohy:
Rhynchophilla.jpg
Rhynchophilla.jpg [ 86.32 KiB | Zobrazeno 218 krát ]

pát 28. bře 2025 12:20:51
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2