Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 05. pro 2024 4:30:29

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další
 Calanthe 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Calanthe
verad, už to bylo řečeno - Mila.J zalévá malinko, já vůbec. Píšete, že se stvol objevil koncem léta - chtělo by to bližší upřesnění; pro mne je třeba konec léta zhruba od 20. srpna a to je na květní stvol u opadavých kalante opravdu brzo. Ten by se měl objevit až dejme tomu začátkem října nebo později, standardní doba květu je o Vánocích a později. Taky je možné, že je nějaká posunutá, květní stvol rašil "koncem léta", teď už jede nový výhon, ze kterého bude pahlíza, těžko říct. Nebo stvol zaschnul proto, že ta kytka stála přímo nad radiátorem (zase se dostáváme k tomu, co je konec léta - topilo se, netopilo?) - já bych řekl, že se dá jen těžko vysledovat, proč to zaschlo, a jen těžko se to dá přičíst jednoznačně na vrub sušení.
Můžu sem napsat, co bych teď udělal já: nechal bych ji být, pěkně v poloteple, bez zálivky, jednoznačně bez rosení, a pravidelně bych ji kontroloval. Úplně bych se pro letošek vzdal naděje na květy, spíš bych se snažil, aby příští rok dobře narašila a přes léto pořádně narostla. Zaléval a hnojil bych normálně minimálně do září, pak bych začal zálivku snižovat a čekal na květní stvol. Nehonil bych ji, vždyť je čas. Možná je lepší mít příští rok touhle dobou 15 květů, než startovat na jaře s vysílenou pahlízou. Je to jen můj názor, není to dogma, musíte se rozhodnout sama.
Ale tyhle kytky jsou dost plastické, před několika lety jsem dostal v únoru velkou pahlízu s odstřiženým květním stvolem, zrovna začala rašit dvěma puky - jeden z nich se nakonec změnil na květní stvol a já měl kvetoucí kytku 30. května! Takže možné je úplně všechno.
T.

stř 22. pro 2010 23:44:20

Dekuji moc za objasneni! Ja jsem pod koncem leta myslela konec zari a to byla jeste venku a pomalu zacinaly zloutnout listy a jak pise Goedeova tak presne v te dobe zacal rasit kvetni stvol ja ji presunula do chladu kolem 14 stupnu jak mnozi radi a pak ji uschl ten stvol.Ted je stale jeste v chladu okolo 12 - 13 stupnu a nezalevam. Uvidim, jak se to bude dale vyvyjet co to vubec je. Vzhledem k tomu, ze to zacina rasit z poloviny hlizy, tak se domnivam, ze je to stvol, protoze nove hlizy jsem si vsimla rasi uplne zespodu. Takze vyckam a uvidime. Jinak jestli jsem spravne pochopila Vy nezalevate ani kdyz kvete a rostlina kvete beze skody dal.

čtv 23. pro 2010 15:18:26

Do konce září venku, i v noci? To bych hádal, že květní stvol odešel kvůli nízkým teplotám. Se 14 stupni nemám zkušenost, držím rostliny tepleji. A ano, nezalévám v době květu, protože při mém způsobu pěstování nemá kytka v tomto období žádné živé kořeny, kterými by vodu přijímala.
T.

čtv 23. pro 2010 15:59:47

Dekuji moc za vysvetleni. Ja tedy vyckam co z toho vyleze az to povyroste tak se uvidi co to vubec je. Pak Vam reknu jak to dopadlo.

čtv 23. pro 2010 17:29:54

Předpokládám tedy, že větší pahlíza je letos narostlý předek.
Také si myslím, že svol poškodily venkovní nízké teploty. Také jsem měl některé déle venku. Právě koncem září už se ukazovalo i menší poškození listů , stvol by to nevydržel. Zimování trvale při 12°C je dost málo. Jako noční ano, pokud jsou denní alespoň o 4°C vyšší. Na vývoj květního stvolu ani to nemusí stačit. Lépe ještě alespoň o 2°C víc. Podobně je mám také, je to hranice. Při trochu jiné poloze- malému zchlazení, je to znát. Určitě nemá cenu zimovat nad 20°C. Zbytečně je to probouzí, vysiluje. Trvalých 15°C na zimování- v klidu by neměl být žádný problém.
Jak uvedl tommy, trochu zalévám i přez zimu. Podle stavu pahlíz. Zálivku snižuji postupně. Tedy při rašení stvolu ještě relativně dostávají. ne mnoho, kontroluji pahlízy. Pokud substrát tvrdě nevyschne, kořeny jsou schopny přiměřeně vodu brát.
Důležité hlavně, aby byl předek silný.

čtv 23. pro 2010 21:01:46
Profil Zobrazit autorovy stránky

Je to mozne, ze to byla nizka teplota a proto to kvet nevydrzel. A jeste jsem se divala do kvetinace oni jeste maji ty tluste svoje koreny. Takze pripadne jim tam trosku vody striknu na ty koreny. No kazdopadne ted az do te doby nez bude jasne co to je tak zadna voda.Obe ty pahlizy jsou letosni, mam jeste i treti, ale ta nedela momentalne vubec nic.

čtv 23. pro 2010 21:32:31

Dva předky, to je bezva. V zásadě, i když to bude výhon růstový, hned se moc zalévat nemá. Zálivku zvyšovat postupně. Nejvíc až jsou velké listy a začíná se tvořit pahlíza. Hned na začátku rašení nového výhonu může přebytek zálivky způsobit jeho uhnití.

pát 24. pro 2010 11:41:46

Tommy- Calanthe Sedenii "Harrisii" . Mám ji krátce, kvete prvně. Měla jen tři poupata, jedno jsem ulomil. Levá strana pysku je zdeformovaná. Lepší fotku teď nemám.

Přílohy:
Calanthe Sedenii Harrisii.jpg
Calanthe Sedenii Harrisii.jpg [ 61.28 KiB | Zobrazeno 4013 krát ]
pát 14. led 2011 19:25:38

Mila.J - velmi pěkná! A co ta koupená jako C. triplicata, už se poupata otevřela?
T.

pát 14. led 2011 19:48:26

Pořád stagnují. Malinké zvětšení tam je, ale zatím to vypadá na dlouho. Snad je nakonec neshodí.

pát 14. led 2011 20:02:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Další