Autor |
Zpráva |
tommy
|
 Re: Calanthe
wiolan píše: ... jestli ji do té doby neseženete jinde  Rád si počkám. C. rubens mám od Tety zde z fóra, ale jí kvetla dost světle, tak pokud bude u té Vaší barva odpovídat tomu štítku, mám se opravdu na co těšit... T.
|
sob 18. pro 2010 20:18:35 |
|
 |
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1860 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Tommy- fotka pěkná. Tuhle jsem koupil nedávno, často ale nemají http://www.orchids-shop.com/webshop/pro ... pecies-c-dPošlu zprávu. S Calenthe jsem si polepšil ne jen trochu zvednutím teploty, ale také důsledným držením v malých květináčích stálou kontrolou a zaléváním. Máčím běžně všechny, tyhle to chtějí zvlášť. Nespokojí se s vlhkým substrátem. V době aktivního růstu někdy i přes den na hodinu ponořuji květináč. Na fotce vestita v 12cm květináči a ůdajná triplicata.
Přílohy:
Calanthe.jpg [ 59.04 KiB | Zobrazeno 4034 krát ]
|
sob 18. pro 2010 21:32:18 |
|
 |
tommy
|
Mila.J, tak to jsem zvědav, co z toho vyleze, protože mně to připadá jako jednoznačně opadavá kalante a triplicata tedy v žádném případě - ale je to jen dojem. Na fotky květů všech kalante se těším, tyhle kytky mne opravdu hoooodně zajímají. Co se týká velikosti hrnků, používám větší, ale velmi velké jsou asi opravdu nevhodné - vloni jsem nasázel 12 obrovských pahlíz C. vestita var. regnieri do "hrnce" o průměru 40 cm a těšil se na záplavu květů na podzim - a pak jsem zachránil dvě bídné pahlízky o velikosti většího lískového oříšku. Vůbec to nezakořenilo a rovnou to hnilo, takže s touhle kytkou začínám od začátku. T.
|
sob 18. pro 2010 22:30:52 |
|
 |
wiolan
|
Také si myslím, že to co má Míla není triplicata, alespoň habitus rostliny je zcela jiný. Každopádně se těším na květy. Calanthe jsou nádherné. Pište prosím své zkušenosti, vaše informace přímo hltám 
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
ned 19. pro 2010 9:11:47 |
|
 |
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1860 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Jasně , je to klasická opadavá jako vestita a spol. Tady to tak traduje. To, že triplicata je jiná skupina , dost odlišná zjišťuji až teď z Vašich fotek. Obvykle když pořídím malou rostlinu, tak se hned nezabývám správností určení. Až vykvete. Domnívám se, že k tomu omylu došlo jako obvykle, určováním podle květu. Tohle asi bude bílá, podobná triplicatě, tak dostala tohle jméno. Osobně nedělám závěry bez dostatečného posouzení květu i celého habitu. Tady jste si mohli také všimnout. Jinak dochází velmi často k takovým problémům. Tommy, na buzení zadků máme stimulátory. Já používám Atonik, tady uváděný Altron Silver bude fungovat asi zhruba stejně. Rád bych znal objektivní srovnání.
|
ned 19. pro 2010 10:08:06 |
|
 |
wiolan
|
Mílo, to jistě neměla být výtka Je mi jasné, že dokud nevidíte vlastní kvetení, nemůžete si být jistý správným druhem. Každopádně se na fotky od Vás moc těším, tenhle rod mě zajímá čím dál víc 
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
ned 19. pro 2010 10:15:53 |
|
 |
tommy
|
Mila.J, stejně jako říká wiolan, ani z mé strany to nebyla výtka, jen příspěvek do diskuse. A je fakt, že mladé rostliny se mohou "maskovat" a mást, zvláště velikostí a tvarem pahlíz - pokud není rostlina plně vyvinutá, může se podobat lecčemu. Jsem opravdu zvědav, co z toho vyleze, osobně hádám na něco z okruhu C. rubens; další možnost by byla C. cardioglossa, ovšem to už je věštění z křišťálové koule, nicméně koukněte sem http://www.orchidspecies.com/orphotdir/calancardioglossa.jpg, ta štíhlá horní část "přesýpacích hodin" je hodně podobná té Vaší. Co se týká buzení zadků, to je právě ono, že v tomhle případě nejsou stimulátory potřeba - když zadní dvouletou pahlízu oddělíte, vyraší (aspoň u těch mých) spolehlivě. Tady bych ještě upozornil na jednu věc, kterou jsem tu už někde psal - pahlízy mých opadavých kalante jsou přísně dvouleté, ve třetím roce existence bezpečně odejdou - jakoby se přelijí do nově vznikající pahlízy a úplně seschnou. Opět doporučím ke kouknutí velmi instruktivní článek zde: http://www.merklesorchids.com/CulturePgs/calanthe.html. S Atonikem ani Altronem nemám zkušenosti, u těchhle kytek je nepotřebuji právě pro zmíněnou ochotu obrážet při oddělení pahlíz, ale rád si přečtu o zkušenostech jiných. T.
|
ned 19. pro 2010 13:09:58 |
|
 |
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Tommy ta C rubens není stoprocentně stejná jako na té fotce, je to sice fotografie, kterou mi dal můj dodavatel, ale je i na flickru, takže ji jen okopčil  Co se týče květů, ani já se letos asi nedočkám, protože rostlina už je zatažená víc jak měsíc, ale mohl byste zkusit zapěstovat vrchní část pahlízy, rád Vám ji nechám  Co se týče C. rosea, rád vám nechám jednu zadní pahlzu, mám navíc 
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 19. pro 2010 18:28:59 |
|
 |
tommy
|
Tak to je bezva, píšu SZ. T.
|
ned 19. pro 2010 19:06:35 |
|
 |
Mila.J
|
Děkuji, ani jsem to tak nechápal. Spíš bych se mněl omluvit, že vás tím blamuji. Ve sbírce mám jistě řadu nesprávně určených položek, postupně to napravuji. Nespěchám s dohledáváním, což je právě tato příčina. To je ale běžná realita všude. Věcné rozšížení této diskuse snad nebude na škodu. Tommy, máte dobrý postřeh. Cardioglossa je opravdu s takovým zůžením, lahvovitá. Je ale spíš menší. Takhle velkou pahlízu možná mít může, byl by to dost macek. Zatím si myslím , že spíš ne. Rostlinu jsem kupoval od pěstitele s tím, že je bílá, květem podobná vestitě. Měl několik nepopsaných pomíchaných rostlin s tím, že jsou to vestity a triplicaty. Vestity baculaté, triplicaty vytáhlé. V tomto se patně mýlil. Dál jsem to nezjišťoval. Pokud dostanu takové informace od dostatečně zkušeného pěstitele, tak je nekontroluji. Víme ale, i renomovaní zahraniční pěstitelé nás takhle matou. Občas by se i jeden divil.Cardioglossu mám ze stejného dovozu jako Vy roseu.Koupil jsem ji jednu přímo od dovozce jako roseu. Po vykvetení jsem si koupil jinde roseu, až vykvetla, opět cardioglossa. Zjistil jsem pak, že byly ze stejného zdroje. Byl to dovoz z Thajska. Prodávající dodal balík pahlíz jako rosei. Byla to směs. Rozeběhlo se to rychle , pak se leckdo divil. Váš dodavatel měl roseu také odtud. Pak jsme si vyměnili, za tu jednu cardioglossu jsem dostal ověřenou roseu. Cardioglosa se určuje snadno . Květ je drobnější, má obrovskou ostruhu. S vašemi informacemi ohledně dělení ,obrážení zadků souhlasím. V minulosti mi to tak probíhalo také, až na to , že tak dobře nekvetli,nerostli moc dobře, jak Vám. S takovým množstvím pahlíz co máte. Horší kvetení bylo ale nižší teplotou. Teď ale se mi udrží zadky i několik let. Občas obráží, já ale používám Atonik, možná tím. Tedy myslím, že je to závislé na konkrétních podmínkách. Řekl bych, že wiolan udělala dobře, že ji neoddělila. Mohlo by se stát, že za téhle situace by utrpěl víc i předek. V aktivním růstu zalévám hodně. Se shozením listů koukám na zadek a trochu přicvkávám, když se na zadku oběví měknutí , sesychání, i malý pokles tlaku. Nedovolím zadku seschnout. Je to dobrá indikace zálivky. Tak vydrží a může zas obrazit.
|
ned 19. pro 2010 19:50:14 |
|
|