Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 04. črc 2025 10:52:56

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další
 Calanthe 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Calanthe
tommy píše:
Je to stálezelená kalante, takže mimo oblast mého zájmu - bude se tedy pěstovat bez zimního klidu? Nevím, ale asi bych ji moc nesušil. Co se týká získání, nedali by ji v botance? Občas se tam dalo něco opatřit, pokud byl oslovený dobře naladěn...
T.

Vidím to černě.

pát 17. pro 2010 10:26:36
Profil Zobrazit autorovy stránky

Tommy- já mám každopádně pahlíznatou. Ještě listy má, čekám, že je brzy shodí. Loni také. Polekal jste mne. Podíval jsem se na internet. Některé rostliny tam vypadají opravdu jako bezpahlíznaté. Jiné ale evidentně menší pahlízy mají. Pochybuji tedy, že tento druh je bezpahlíznatý. Jistě, je několik druhů bezpatlíznatých stálezelených. U nich nevím, žádné nemám. Možná by stálo za to jeden vyzkoušet. Zatím jsem se k tomu neodhodlal. Vzhledem k tomu, že má rostlina nekvetla si jistý nejsem správným určením. Zatím ale objektivní důvody k pochybnostem nejsou. Pokud vůbec rozkvete. Je slabší, květní stvol krátký s málo poupaty. Zatím to není mohutná rostlina. Přírůstky ve srovnání s loňskem jsou ale slušné.

pát 17. pro 2010 10:35:40

tommy píše:
Je to stálezelená kalante, takže mimo oblast mého zájmu - bude se tedy pěstovat bez zimního klidu? Nevím, ale asi bych ji moc nesušil. Co se týká získání, nedali by ji v botance? Občas se tam dalo něco opatřit, pokud byl oslovený dobře naladěn...
T.

tak já jsem už v tomto učinila pokus kdysi v minulosti, kdy jsem se pana ředitele ptala, zda by mi neodprodali kousek Maxillarie schunkeana. Asi jsem se natrefila do doby, kdy pan ředitel dobře naladěn nebyl. Bylo mi stroze vysvětleno, že ze zahrady nic odejít nesmí, neboť orchideje podléhají CITES.
Znova už to zkoušet nebudu, jelikož jsem o něco později poprosila pana ředitele o pomoc v jedné malé charitativní akci a asi zase nebyl dobře naladěn. :?
Každopádně děkuji za názor ;)

www.orchideje.freepage.cz

pát 17. pro 2010 10:54:21

Mila.J píše:
Tommy- já mám každopádně pahlíznatou. Ještě listy má, čekám, že je brzy shodí. Loni také. Polekal jste mne. Podíval jsem se na internet. Některé rostliny tam vypadají opravdu jako bezpahlíznaté. Jiné ale evidentně menší pahlízy mají. Pochybuji tedy, že tento druh je bezpahlíznatý. Jistě, je několik druhů bezpatlíznatých stálezelených. U nich nevím, žádné nemám. Možná by stálo za to jeden vyzkoušet. Zatím jsem se k tomu neodhodlal. Vzhledem k tomu, že má rostlina nekvetla si jistý nejsem správným určením. Zatím ale objektivní důvody k pochybnostem nejsou. Pokud vůbec rozkvete. Je slabší, květní stvol krátký s málo poupaty. Zatím to není mohutná rostlina. Přírůstky ve srovnání s loňskem jsou ale slušné.

vidím to tak, že se na ni asi do botanky půjdu podívat a udělám nějakou fotku :lol:

pát 17. pro 2010 10:56:55

Jóó, také budu zvědav, jak to asi s ní je.

pát 17. pro 2010 11:05:39

Mila.J píše:
Ne, nemyslel jsem, že by měla být bez pahlíz, charakteristika podrodu Preptanthe uvádí, že mají malé nebo žádné pahlízy; u C. triplicata jsem našel udávanou velikost pahlíz od tří do osmi centimetrů, průměr 1,5 - 4 cm. Spíš bych ji asi nemučil nějakým velkým suchem, nechal bych ji zelenou i přes zimu, třeba by pak rostla rychleji - ale to berte jenom jako názor, ne zkušenost. Tyhle kytky, právě vzhledem k absenci pahlíz, jsem zatím nijak aktivně nehledal.
T.

pát 17. pro 2010 14:47:58

wiolan píše:
tak já jsem už v tomto učinila pokus kdysi v minulosti, kdy jsem se pana ředitele ptala, zda by mi neodprodali kousek Maxillarie schunkeana.
No já jsem nemyslel jeho, vím, že tam je to neprůstřelné...
T.

pát 17. pro 2010 14:49:40

tommy píše:
wiolan píše:
tak já jsem už v tomto učinila pokus kdysi v minulosti, kdy jsem se pana ředitele ptala, zda by mi neodprodali kousek Maxillarie schunkeana.
No já jsem nemyslel jeho, vím, že tam je to neprůstřelné...
T.

aha, tak to mě nenapadlo a nikoho ze zahrady neznám, takže mám smůlu.

Každopádně jsem se před chvílí z botanky vrátila, Calanthe triplicata kvete, je překrásná a je to opravdu obřík.
Až za chvilku rozmrznu, stáhnu fotky do pc a vložím sem odkaz :)

pát 17. pro 2010 17:21:32

takže tady to je:
Calanthe triplicata, tak jak jsem ji viděla v botance, je skutečně obřík.
Celková velikost rostliny minnimálně 110-120 cm.
Listovou část bych tipla na nějakých 40 cm, zbytek tvoří květní stvol. Ten je na rozdíl od jiných Calanthe kompaktní, neroste do stran, takže ta velikost na výšku není zase takovou překážkou. Musím říct, že i žlutozelené žíhání listů je efektní a sněhobélá kombinace se žlutou v květech je naprosto dokonalá. Z mé strany je to prostě láska na první pohled.
Snažila jsem se udělat víc fotek, ale omluvte kvalitu. Jednak je to focené přes sklo a druhým problémem je v tuto roční dobu mlžení objetivu, kterému nezabrání ani hadr za 120 Kč, který jsem si na to koupila. Ono nejde jen o přechod z venku do skleníků, ale i přechody mezi jednotlivými skleníky, teploty a vlhko se moc střídají.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

ObrázekObrázekObrázekObrázek

no a kdo by chtěl vidět, co všechno v botance kvete, můžete kouknout sem
http://verkat.rajce.idnes.cz/Botanicka_prosinec_2010/

pát 17. pro 2010 17:59:25

Pahlízy nějaké to má, ale stejně s tou mou to moc nevypadá. Dost i tím panašováním listu, barvou, tuhostí. Mé listy se podobají vestitě. Na uvedeném kontaktu asi tuhle mít nebudou.
Tommy, s touhle bych to také tak viděl, jak uvádíte.
Asi bych takovou doma nechtěl. V rodu jsou i jiné zajímavé,co neshazují listy, menší.

pát 17. pro 2010 19:31:04
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Další