|
|
Autor |
Zpráva |
Věra
|
Re: Dendrobium Marie Noel
Míro, to není ve vitríně.....mám ho tedy po odkvětu dát do květináče?
|
pát 31. pro 2010 15:55:11 |
|
|
Míra
|
Můžeš, asi mu bude daleko lépe.
|
pát 31. pro 2010 17:45:14 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1571 Bydliště: Zděchov
|
Růst může i na podložce, chce to ale správně vyvázat a dostatečně rosit.
|
pát 31. pro 2010 19:07:52 |
|
|
josef1josef
Registrován: stř 09. zář 2009 12:51:14 Příspěvky: 63 Bydliště: Plzeň - sever
|
Holla Carlos, mám také pár kytek na korku a zatím nevím, co je to dostatečně rosit. Pracuji v oblasti nabídek a technologií a tam je vyžadována přesnější terminologie, můžeš to nějak upřesnit? Moje podmínky jsou cca 68% vlhkosti a teplota mezi 18 - 20 st. C. Mám rosit jednou, dvakrát nebo třikrát denně? A jak? Lehce přejet (oblíbený výraz některých zkušenějších), nebo prolít =maximální nasáknutí opakovaným postřikem, používám já - a klidně i večer na noc. Pokud je v činnosti ventilátor a topení, nic se neděje. Kytky si libují, podmínkou je teplá voda.
Buenas noches, José. (josef1josef)
|
pát 31. pro 2010 21:12:00 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1571 Bydliště: Zděchov
|
Josef: Dostatečně je, že se rostlina nescvrkává a přirůstá, což nemusí platit v období klidu. Dle mých zkušeností ze suchého obýváku stačí jednou denně, ale zapěstovaná kytka vydrží i pauzy několik dní. Není špatné sprchovat mno a rosit tak že se namočí kořeny či substrát, to třeba mí rodiče nechtějí pochopit. Dendrobia obecně v květníku rostou dobře ale epifytická kultivace se doporučuje nejen z estetických důvodů. U tohoto hybrida je to řekněme otázka vkusu či zkušeností, ale ne že by to nešlo.
|
ned 02. led 2011 0:01:58 |
|
|
josef1josef
Registrován: stř 09. zář 2009 12:51:14 Příspěvky: 63 Bydliště: Plzeň - sever
|
To Karlos:Opožděné díky za odpověď, využil bych, že máš zkušenosti s pěstováním na podložkách. Já bych chtěl na tento způsob přejít také. Chtěl bych se více zaměřit na miniatury (Bulba a jim podobné) ale stále mám k tomuto způsobu pěstování respekt. V 05/2010 jsem dostal jako prémii k nákupu Bulbo macranthum na korku s doprovodkou. Chodil jsem kolem po špičkách a lehce sem tam rosil, pak jsem se na webu dočetl, že rosení nesnáší a nevěděl jsem co dělat. Pak mi to přeci jen nedalo a začal jsem rosit a máčet ještě víc, než ostatní kytky - velmi rychle to kokosové vlákno vysychá (nevím, co je v něm zabaleno). No a výsledek se dostavil, kořínky ožily a rostou a dokonce se klube nějaký chundelatý chomáček. Takže asi nebude pravda úplně všechno, co se píše. Pokud bys ve své paměti vyhrábnul ještě nějakou radu, budu rád.
Zdravím.
Josef.
|
čtv 27. led 2011 12:45:00 |
|
|