Re: Svět orchidejí Letňany
Tak jsem dnes navštívil výstavu v Letňanech. Bylo tam několik stánků s orchidejemi a sortiment celkem obstojný- když nic lepšího tu momentálně není
Koupil jsem si od Ecuagenery Catasetum expansum- pěknou velikou rostlinu za směšnou cenu 600kč. Počítal jsem, že budou chtít tak 1500kč. Pět obrovských pahlíz a výhon na sucho se zkrácenými kořeny- vše Ok. Pak ještě od Luda Catasetum saccatum. Sice zasazené v kůře, ale i tak přišlo o kořeny. Doma jsem vzpomínal na samamalo a jeho rostlinu z Chotče. Odstranil jsem všechny kořeny až na jeden ještě živý. Rostlina je ale jinak pěkná, nerozpadla se a již dříve kvetla, takže zakoření a vše bude Ok. Vzpomněl jsem si také na naši diskusi s paní Zdenkou a v duchu si říkal, že než rostlinu ulít tak je určitě lepší ty kořeny ustřihnout, protože když hnijí tak je nebezpečí že zajde všechno. Prodejci zalévají všechny druhy zřejmě společně, což je pro Cataseta hrob. Chladné počasí a mokrý substrát i přes to, že je to kůra je připraví o kořeny velmi rychle. Cataseta by měli pěstovat spíše kaktusáři, protože tento rod má ke kaktusům blíže nežli ke klasickým orchidejím. Na výstavě také prodával p. Zima, p. Kacerovský a byly i kaktusy.
Výstavní areál PVA mi připadá větší než haly v Drážďanech tak bych Drážďany přesunul do Letňan a fertik