Ivo píše:
Podlehl jsem tomuto kouzlu v DIY hypermarketu.
Je to již hodně dávno, kdy jsme takové kytky kupovali v zámoří a vzpomínám jaké s tím byly trable za komunistů.
Též nemohu nevzpomenout nebožtíka Ivana Vaculíka z Brna, jak říkal, že se tahle dendrobia musí enormně krmit.
No nekupte to dnes za 159 korun . . . .
No nevím, co pamatujete Vy ale já za komančů začínal v roce 80 a byl jsem v klubu Brno. Bylo tam pár borců, kteří měli známé v cizině a dostávali tehdy pro nás dost nedostupné plívy, které dnes mají v každém marketu, zatím co u nás byla hlavně příroda, kterou nám v cizině záviděli a chtěli dost měnit. Hodně tady byla zastoupena Dendrobia jako nobile nebo fimbriatum a pod, Stanhopey a Cattleya, které ničil křížením Zákrejs právě pro zahradnictví Brno. Za 159 korun kupujete právě ty kříženiny, které ale s přírodou nemají nic společného. Pokud chcete něco vědět o pěstování základních druhů Dendrobií, které u nás bylo možné sehnat, mrkněte se do Varáčka z roku 1922 a poučte se o jejich pěstování. Pak nebudete koukat jako puci na nádherně nakvetlé rostliny když vy jste rádi za každý květ. A hlavně komančové za to nemohou. Jen v té době frčelo zcela něco jiného. A mezi námi, kolik těch zapálených brňáků z té doby zůstalo? Po revoluci se někteří snažili podnikat a na kytky se zcela vykašlali a když člověk od nich něco chtěl, raději to nechali umřít, než by to dali či prodali. To byla opravdu láska k těmto kytkám. A myslím, že třebas Virens ví, o kom mluvím.