zaruba píše:
Míra píše:
To je jen nepatrný zlomek. Teprve to pravé se chystá. Prostě nejhezčí období a odměna za léta práce a ne čtení knížek.
No jo, s tím souhlas. Když ale začne člověk v padesáti tak už jenom na pozorování a zkušenosti nemá tolik času. Ale i Vy jste začínal s Varáčkem.
To sice ano ale v něm je defakto pár druhů orchidejí. Mám jich dnes přes 750 druhů a v době do revoluce jsem jich měl cca 550, kdy nebyla u nás jediná kloudná knížka, nebyl internet tak musel člověk vystačit jen se zeměpisem a velice hrubým odhadem podmínek. Pak nezbylo nic jiného, než se pozorně dívat a klepat se, zda je to to pravé, protože když rostlina odešla tak nebyla náhrada. Nešlo napsat například Schwerterovi a kytku si objednat. V tu dobu se člověk naučil nejen dívat ale musel si najít i určitý systém. Jediné, k čemu jsem se občas dostal, byly časopisy pašované ze zahraničí kde se člověk díval na úspěchy jiných a to ho hnalo, byť viděl jen obrázky, protože jazyková bariéra holt jaksi bránila informacím na rozdíl od dneška, kdy díky Googlu není s ničím takovým problém. Ty časopisy nevedly k tomu, abych záviděl nebo se choval jako hlupák s tím, že mně úspěchy druhých odrazují, ale opak byl pravdou. Byl to hnací motor dosáhnout stejných ne-li lepších výsledků. A o tom to je. Zdravý rozum nejsou žádné čáry.