Autor |
Zpráva |
Ani
|
Re: Právě kvete 9
|
čtv 05. kvě 2016 9:11:24 |
|
|
Zdenka
|
Všechny jsou krásné
|
čtv 05. kvě 2016 13:08:13 |
|
|
zaruba
|
Míla: On ten Zephyrantes je ve skutečnosti tak dvě třetiny velikosti Sprekelie. Je to totiž foceno mobilem a ten má širokoúhlý objektiv takže zvětšuje popředí. Ta C. dayana mě začala viditelně nasazovat až asi tři týdny po přenesení z kaktus. skleníku do ZZ. To už jsem ji také cca 14 dní zaléval. Rozhodovat se ke kvetení již musí ale daleko dříve, řekl bych tak měsíc až dva, což vlastně je někdy cca v druhé půli toho čtyřměsíčního sušení. Já když jsem nesušil a zimoval v ZZ(bez období klidu) tak rostlina jednou nekvetla vůbec a podruhé vystrčila pouze jeden květní stvol. Je zajímavé, že máme tak rozdílnou zkušenost s jedním druhem Ani: Pro to D. harveyanum mám nějak slabost. Mám ho letos prvním rokem ale ty květy mě dostaly Krásné máte ale všechny!
|
čtv 05. kvě 2016 17:18:12 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
zaruba : k dayaně. Možná se nejedná ani tak o rozdílné zkušenosti, ale rozdílný popis, terminologii. Pro ujasnění přikládám momentální fotku mé rostliny. Nemyslím si, že jsou pahlízy míň scvrklé než vaše. Obecně coelogyny zalévám spíš trochu míň. Mají většinou míň kořenů, jsou dost choulostivé na poškození kořenů. Pokud kořeny uhnijí, znamená to velmi často konec. Obnova je zvlášť zdlouhavá. Dayanu zalévám středně, třeba mayreanu močím víc. Flacidu zase o dost míň. Záleží taky na ostatních faktorech, hlavně vlhkosti. Nepředpokládám, že ji zalévám výrazně víc než vy. Pahlízy to ukazují. K lepší srozumitelnosti navrhuji popis "zalévat do mírného svraštění pahlíz"
Přílohy:
Snímek 058.jpg [ 126.93 KiB | Zobrazeno 2691 krát ]
|
čtv 05. kvě 2016 21:46:32 |
|
|
zaruba
|
Míla: Já nemyslím, že by to bylo pouze v terminologii. Teď mám skutečně pahlízy podobně napité jako Vy. Ale teď už téměř dva měsíce zalévám takže pahlízy se napily. V období zimování mezi zálivkami zcvrkaly až tak na 40% tohoto objemu a rostlina měla dlouhá období sucha. Jak jsem již psal dříve já nejradši v terminologii zcvrknutí pahlíz používám procenta objemu k plně napité pahlíze- to je myslím nejpřesnější vyjádření. V zimě má u mne rostlina zcela pravidelně noční teplotu 10°C a denní tak 15°C. Jelikož mi do skleníku v zimě nesvítí slunce tak nikdy za dobu zimování nedojde ke zvýšení teploty nad tuto mez. Myslím, že kdybych při těchto nízkých teplotách zaléval dayanu aby měla pahlízy napité jako nyní tak by určitě přišla o kořeny. Ty teploty jsou totiž spodní hranicí temperovaných druhů. Na té Vaší jsem napočítal čtyři květní stvoly ale připadá mi, že máte menší trs než já. Také máme asi každý trochu jinou formu. Já už vím, že svou dayanu musím zimovat chladněji a poměrně sušše aby bohatě vykvetla .
|
pát 06. kvě 2016 7:40:19 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
zaruba : to tedy opravdu dayanu pěstujeme jinak. Pokud bych se odvážil ji tak chladit, určitě bych ji taky nezalíval. Myslím, že je spíš teplejší z Coelogyn. Zalévám ji střídmě, ale při vyšší teplotě (nevyrovnané). Z většího seschnutí pahlíz mám trochu obavy. Mám větší formu, listy asi 80cm, květní stvol asi metr. Na počet pahlíz mám trs menší, než Vy, na objem asi ne. Kolik bude letos květních stvolů netuším, lezou zatím jen krátce. Teď myslím šest. Váš způsob pěstování jsem zatím nezkoušel. Máme dost jiné varianty. Předpokládám, že má je spíš teplá, což neznamená, že ta Vaše musí být taky. Bojoval jsem s ní dlouho, než jsem přišel jak na ni. Hlavně že nám oběma jde dobře.
|
pát 06. kvě 2016 14:48:30 |
|
|
zaruba
|
Já jsem rád, že mám menší formu protože větší už bych si nemohl dovolit. List s pahlízou a řapíkem tak 70cm a květní stvoly něco přes 60cm délky. Je zajímavé jak píšete že ještě nevíte kolik stvolů letos bude. Mě totiž vylezou současně a také současně vykvetou a pak už během roku nic. Takže já už při malých stvolech vím kolik jich bude. Každá se nám chová jinak a jak píšete hlavně že nám oběma kvetou. Jak je ale vidět tak i pěstování jednoho druhu se může podstatně lišit podle toho z jaké lokality rostlina pochází. Vidím to u druhu Stanhopea tigrina. Mám je z několika lokalit. Z El Cielo má největší pahlízy a menší listy. Je to velmi suchá lokalita a tak je rostlina nejsukulentnější. Od Pressa Necaxa má pahlízy asi poloviční ale listy zhruba o čtvrtinu větší. Je tam srážek o třetinu více než v El Cielo, proto tam Mexikáni postavili Hydroelektrárnu. Té sukulentní stačí vody daleko méně než té druhé.
|
pát 06. kvě 2016 16:31:11 |
|
|
Mila.J
|
jo, jo, těch rozdílů v rámci druhu jistě je. Raději bych taky měl dayanu menší. Jsou s ní starosti. Květní stvoly mi lezou tyhle dny. První asi před dvěma týdny. Poslední dva tři dny. Možná ještě nějaké vylezou, možná ne. Naráz všechny asi nepokvetou. Loni kvetly postupně, poslední čtyři pak naráz. Mám problém pak s umístěním rostliny pro její velikost. Pokvete už venku. Snad mi ji vítr pak nepřevrátí a zase nepoláme.
|
sob 07. kvě 2016 21:48:50 |
|
|
evulka
Registrován: pon 28. bře 2011 19:21:35 Příspěvky: 2258 Bydliště: PODĚBRADSKO
|
Moc pěkné kvetení
|
ned 08. kvě 2016 9:17:57 |
|
|
zaruba
|
Příloha:
P1180093a.jpg [ 109.88 KiB | Zobrazeno 2585 krát ]
Příloha:
P1180090a.jpg [ 106.48 KiB | Zobrazeno 2585 krát ]
Právě mi rozkvetlo Dendrobium margaritaceum- připadá mi ale že nějak opožděně. Krásně voní.
|
ned 08. kvě 2016 9:45:12 |
|
|