Re: Množení semeny (in-vitro)
Jasné, že na diaľku sa zlé radí ...
Skôr ma zaujíma, ako kto vysieva na Orchimax.
Prenášal som protokormy R. citriny, Sedir. japon. a kríženec Phalu (obchoďák x Samera) práve na 100% Orchimax. Tu sa ospravedlňujem za isté zavádzanie - nezašlo to hneď po 2 týždňoch (to sa začali objavovať náznaky poškodenia), ale po cca 6 týžd. som to už ukončil a vyhodil. Všetko to predtým naklíčilo na domácom médiu a žiadna kontaminácia nebola prítomná.
Tá sa vyskytla akurát u výsevu - niečo cca po týždni, niečo po 40 dňoch. Väčšinou Phaly klíčia za 20-30 dní, resp. je vidieť, že semená (ako ja tomu "odborne" hovorím) "bobtnajú". V tomto prípade nebobtnali.
Sedir. j. a kríž. Phalu so Samerou boli posledné semená, takže s tými som už pokus nemohol zopakovať. Opakoval som ale R. citr. na 1/2 Orchimaxe a nenaklíčila. A ešte tu mám výsev R. citr. od januára na Orchimaxe, ale s celkovou koncentráciou 400 uS a tiež nič.
Ešte 1 príklad - hybr. veľkokvetého bielého Phalu a equestrisu - na domácom médiu klíčenie v pohode, na 1/2 Orchimaxe nič.
Ďalší výsev na Orchimax v celk. koncentrácii spolu s kokos. vodou 970 uS + prenos protokormov z domáceho média (biely hybr. x equestris) som robil min. týždeň (14.3.) tak uvidíme ...
Agar skúšam samozrejme po vychladení vždy

Pre meranie pH musím médium "rozbiť", takže tuhosť kontrolujem. A ako som spomínal, dávam menšie dávky agaru, takže média mám mäkšie ...
Pri prvom varení Orchimaxu som dodržal predpísanú dávku - 27,28 g/L. Ventiláciu mám - používam 3M micropore pásku zvnútra i zvonku, teda 2 vrstvy. Ako som už spomínal - u protokormov nebola prítomná žiadna kontaminácia - ani pleseň, ani bakterióza, ani nič iné

Vysievam v uzavretom boxe, kde odsávam vzduch vysávačom a na druhej strane mám hepa filter 13. Sterilizujem pomocou zdravotníckeho ISORAPID Spray-u - rýchly a max. účinný. Ak sa vyskytnú kontaminácie, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou z nedostatočnej dezinfekcie semien. Používal som 3% peroxid cca 10 min., ale pridal som v poslednej dobe k tomu následne ešte 10x riedené Savo cca 2 min. Samozrejmosťou je dôkladné prepláchnutie čistou vodou (3-4x).
Hlavu nestrácam - nie je to prvý neúspech. Venujem sa tomu cca od r. 2016 s tým, že postupne naberám skúsenosti a prax

Mám už aj prvé výsledky (viď foto).
Čo sa týka kontroly jadier semien - priznávam, že o tom som doteraz nepočul. Ako sa to robí ? Zrejme pod mikroskopom, ktorý ale aj tak nemám ...
To, že niektoré semená môžu klíčiť aj po niekoľkých mesiacoch viem. U Phalov je to väčšinou do mesiaca (aspoň podľa mojich skúseností). Mal som výsev na médiu aj 2-3 mesiace a nič. Ale boli to domáce média, kde je často problém ustrážiť stále pH - časom totiž stúpa nad 6.
Každopádne ďakujem za reakciu a pripomienky