EvaJ píše:
díky za vyčerpávající odpověď, ale na Slovensku to asi funguje jinak než u nás. když cokoliv objednáš mimo EU, tak platíš jakési další clo a u kytek také CITES. takto to funguje asi od letošního dubna. Je to průšvih hlavně u knih, které se docela prodraží. U takovýchto položek, jako jsou knihy, oblečení atd. to snad počítá pošta. U rostlin je to jiné. Takže objednávat má smysl pouze v rámci EU a mimoevropské prodejce využívat právě v době, kdy jsou v Evropě na výstavách. ochotně to pošlou. ještě dodatek EU - myšleno Schengenský prostor.
rozumím. Já jsem chvilku koketovala s myšlenkou, že bych poprosila Eriku, aby mi kytky objednala ona, když to mají na Slovensku volnější. Sice bych zaplatila navíc poštovné ze Slovenska, ale pořád je to o mnoho méně, než poplatky Cites a clo.
Pravdou ale je, že mě nepřijdou ty ceny až tak závratně nízké, abych do toho šla, přesně jak píše Radek, za 30 liber koupím kytky dospělé. No a hlavně a především, já nemám na mimina trpělivost, je tam vysoké riziko úhynu a hlavně já bych nejraději aby mi kytka hned kvetla