Autor |
Zpráva |
tercinka
Registrován: pon 09. bře 2009 22:51:19 Příspěvky: 436 Bydliště: Litoměřice
|
zachrana
Dobrý den, pořídila jsem si nové pafídko a kořeny nic moc...mám trochu problém se scháněním hoblin a tak se chci zeptat, jestli by nestačilo zasadit do rašeliníku a ten držet vlhký... děkuji
|
pát 27. srp 2010 22:57:24 |
|
|
Gabča
Registrován: sob 20. úno 2010 1:33:23 Příspěvky: 746 Bydliště: Mělník
|
Re: zachrana
Já je zachraňuji v obyčejném mechu a jde to dobře.
|
sob 28. srp 2010 12:36:24 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Gabča píše: Já je zachraňuji v obyčejném mechu a jde to dobře. já taky v mechu. hobliny mívají zverimexy
|
sob 28. srp 2010 14:26:08 |
|
|
tercinka
Registrován: pon 09. bře 2009 22:51:19 Příspěvky: 436 Bydliště: Litoměřice
|
Tak to jsem ráda, že nebudu sama... Ty zverimexové hobliny jsem právě zkoušela a nedoporučuji, je tam hodně drobných částic- jakoby pilin- takže leda prosít...Kůrou v nich jsem kytku spíš připravila o poslední kořen...
|
ned 29. srp 2010 9:41:44 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
zaruba píše: Jsou krásné a nezaberou moc místa Jedno venustum má poupě a je v pořádku a druhé je téměř bez kořenů tak doufám, že ho rozchodím. Vítej v pekle Miloši (sranda) Jo jo ten rašeliník oni mají jen jako k převozu kytek. Pak už si každý dá svůj substrát . Paph. armeniacum i micranthum mají mít v substráru ještě kousky vápence. K tý záchraně. Mám zkušenost ,ale ne vždy to dopadne dobře. Ale jestli je pafíčko silný mohlo by to vyjít . Když má málo kořenů lépe je dát do igelitáku dolu rašeliník nebo mech na to položit pafíčko .Zavřít sáček. Rosit spíš mech nebo stěny sáčku a kontrolovat jestli to neplesnivý někdy to posypu skořicí. Finta je v té zvýšené vlhkosti v sáčku.Koukni tady mám to vyfocené ,stalo se to ani nevím jak. Pafíčko pak i vykvetlo ještě ho mám. Ale je to mr.. moc neroste. http://haki1.rajce.idnes.cz/Paphiopedil ... 5.3.10.jpgS tím mechem v substrátu nemám zkušenost já dávám pár hlaviček rašeliníku aby to nebylo moc jemný . Když nemá nedám nic jo jen ty kapradiny. Přidala bych i nějakou složku -menší šutýrky který nenasajou vodu. Až se kůra začne rozkládat aby to nebylo moc mokrý.A nebo pemzu a lávovou drť v substrátu se nerozkládají. No ta pemza už mě dochází.
|
ned 03. dub 2016 12:00:14 |
|
|
Moony
Registrován: pát 20. lis 2015 21:03:22 Příspěvky: 93 Bydliště: Beroun
|
Tak jsem to neuhlídala a manžel vyvětral... myslíte že se to dá ještě zachránit, nebo je to beznadějné?
_________________ Martina
|
pon 09. led 2017 8:48:53 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Moony, neviděl bych to tak beznadějně. Vypadá to jak spálené od slunce ale tak to vypadá i po mrazu. Měl jsem to stejné i horší. Rozsah naprosto nesrovnatelný ale přežilo tak 30-40% . Ostříhal bych všechny středové listy které už to mají za "sebou" Jde z nich hniloba do celé rostliny. Jednou týdně zaprášit skořicí a nepřesazovat nechat být. Jak se pohne rostlinou okamžitě jde do háje. Jak budete zalívat dejte do zálivky hypermangan a trochu tmavší než růžový. Větrat jo ale nesmíte zapomenout zavřít
|
pon 09. led 2017 11:12:30 |
|
|
Moony
|
Virensi, děkuji. Bohužel ty strakaté papuče mají zasažené úplně všechny listy a ty nejmladší po celé délce až ke středu... mám jim tedy zkusit ostříhat jen ten zasažený okraj? Když odstřihnu vrcholek a nechám jen zkrácené spodní listy, rostlina stejně zahyne že? Já právě nepoznám, jestli už to list má "za sebou" definitivně - zasažené jsou u strakatých opravdu všechny a u pinokia většina, takže když odstřihnu celé zasažené listy, nezbyde nic Zbývá jen odstřihnutí okrajů... Bohužel se to přihodilo v těch největších mrazech A zvláštní je, že cattleya která byla s nimi, spálená není.
|
pon 09. led 2017 11:57:11 |
|
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Já se obávám, že i to zelené je nastydlé. Já bych na to koukat nemohla, ale já jsem moc na vzhled, umírající kytky mě deptají.
|
pon 09. led 2017 12:35:46 |
|
|
Moony
|
Nastydlé jsou rozhodně všechny, o tom žádná. Ale právě nevím jestli s nima rovnou do koše, nebo skoušet zachránit. Jsou to hybridy takže objektivně hodnota minimální, pro mne mají ale hodnotu citovou no.
|
pon 09. led 2017 12:47:55 |
|
|