Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pát 22. lis 2024 22:09:32

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 Prosím o radu - malí černí a bílí broučci. 
Autor Zpráva

Příspěvek Prosím o radu - malí černí a bílí broučci.
Dobrý den, prosím o radu.
První dotaz se týká mé rok staré Cambrii. Poprvé vykvetla 12-ti krásnými červenými květy. Během snad dvou dnů jí z půlky rostliny seschly listy. Objevila jsem malinké černé tečky. A opravdu velice malé, těžko postřehnutelné černé broučky. Zkusila jsem je omýt vodou. Ale netuším, co je to za škůdce a co na něj platí...
Druhá věc se týká Phalaenopsis. Už řadu měsíců má jakoby gumové postříbřené listy, včera jsem na květináči objevila malinké bílo-průhledné broučky.
Orchideje pěstuji přes 2 roky, mám jich 10, ale s žádnými problémy jsem se zatím nesetkala.
Odkud se mohou takovíto škůdci vzít?
Pokusila jsem se tady projít co nejvíce témat /jen co mi moje dvě mimina dovolila/, ale ještě nejsem moudrá, tak se omlouvám, pokud jsem odpověď přehlédla.
Moc děkuji za radu!!! Hezký večer :)

ned 09. led 2011 18:30:40

Příspěvek Re: Prosím o radu - malí černí a bílí broučci.
K Cambrii - nebyly tam i pavučinky? To by byla sviluška - má ráda sucho. Zvýšit vlhkost. Stříbrné listy u phalaenopsis ukazují nejspíš na třásněnku. Já obvykle používám Agrion Delta.

ned 09. led 2011 18:42:45

U Cambrie pavučinky nebyly vůbec žádné. Jen ty tečky a broučci. Opravdu velmi pracně jsem poznala, že se pohybují. Ale další den už byli trochu větší-oválnější a zřetelněji lezli. Děkuji za odpověď. :D

ned 09. led 2011 18:45:40

Jinak v návodu Agrion Delta se určitě vše dočtu - ale již předem: měla bych pro jistotu ošetřit veškeré orchideje, co mám? Jsou hodně vedle sebe, nemám moc možností, kde je mít, pouze tam se jim dobře daří.
Postiženou Phale. jsem ihned po zjištění bílých broučků dala do jiného pokoje.
:?:

ned 09. led 2011 18:48:56

Kytička píše:
U Cambrie pavučinky nebyly vůbec žádné. Jen ty tečky a broučci. Opravdu velmi pracně jsem poznala, že se pohybují. Ale další den už byli trochu větší-oválnější a zřetelněji lezli. Děkuji za odpověď. :D

Těžko soudit podle popisu. Ty pavučinky bývají ze spodní strany listu. Když to lezlo, postříkat nějakým insekticidem. U ostatních kytiček - já nemám moc ráda hromadné použití chemie, ale možná by to nebylo od věci. Napřed je dobře prohlídni a pak se rozhodni. Pokud něco najdeš i na jiných kytkách, tak je asi vezmi všechny. Kolik toho je?

ned 09. led 2011 18:52:35

Včera jsem prohlížela úplně všechny rostliny velmi podrobně, nenašla jsem nic. Nic ani na spodní straně listu u té postižené. Bílé broučky jsem našla jen na vnější straně květináče. Ale určitě budou i jinde uvnitř, jen jsem si nevšimla. Celkově mám 10 rostlin. Postižená má už jen 3 stříbřité gumové listy.

ned 09. led 2011 18:59:57

Kytička píše:
Včera jsem prohlížela úplně všechny rostliny velmi podrobně, nenašla jsem nic. Nic ani na spodní straně listu u té postižené. Bílé broučky jsem našla jen na vnější straně květináče. Ale určitě budou i jinde uvnitř, jen jsem si nevšimla. Celkově mám 10 rostlin. Postižená má už jen 3 stříbřité gumové listy.

A v jakém stavu má kořeny?

ned 09. led 2011 19:13:07

Dokonce má nový 2cm dlouhý pěkný list. Teď se dívám, že listy nejsou až tak stříbrné, jako seschlé a gumové. Těch bílých broučků snad vážně není tolik, teď žádného nevidím. Kořeny se mi uvnitř květináče zdají dost mokré, ale zalévám opravdu málo, 1x týdně. Tuto rostlinu ještě méně než ostatní. Ale pavučiny jsou úplně zespod květináče. Opravdu nevím, zda tam už byly při koupi nebo je to od škůdce...

ned 09. led 2011 19:26:40

Kytička píše:
Dokonce má nový 2cm dlouhý pěkný list. Teď se dívám, že listy nejsou až tak stříbrné, jako seschlé a gumové. Těch bílých broučků snad vážně není tolik, teď žádného nevidím. Kořeny se mi uvnitř květináče zdají dost mokré, ale zalévám opravdu málo, 1x týdně. Tuto rostlinu ještě méně než ostatní. Ale pavučiny jsou úplně zespod květináče. Opravdu nevím, zda tam už byly při koupi nebo je to od škůdce...

Navrhuju vyndat z květináče a podívat se na kořeny. Pokud jsou uhnilé, je nutno je ostříhat, zasypat dřevěným uhlím - pokud ho máš - zasadit do nového suchého substrátu a aspoň 4 dny nechat zaschnout rány. Zalít až potom. A zalévat podle vzhledu kořenů, ne podle uplynulého času. Zalít vždycky až jsou kořeny stříbrné. Ty pavučiny naspod kořenáče můžou znamenat něco v substrátu, v žádném případě nepoužívat znovu.

ned 09. led 2011 19:32:43
Administrátor

Kytičko,
nejvíce by pomohly dobré fotky.
Nicméně si myslím, že v obou případech je stav rostlin spíše způsoben fyziologickými problémy, než škůdci. Tím nevylučuji, že škůdci se na celkovém stavu rostlin také nepodepsali.
Při napadení sviluškou jsou listy stříbřité a jsou na něm vidět drobné rezavé skvrnky - svilušky. Jsou to droboučcí pavoučci, kteří jsou dobře rozlišitelní až při cca 15x zvětšení. Obrana proti nim je popsána na http://www.orchidej.net/bestiar/skudci.html
Gumové listy jsou ale obvykle důsledkem ztráty kořenů. Postup při takovém postižení je popsán na http://www.orchidej.net/bestiar/fyziologie.html
Drobní světlí až průhlední broučci v substrátu mohou být chvostoskoci. Říká se že jsou neškodní
Hezký den
Pavel

ned 09. led 2011 19:39:42
Profil Zobrazit autorovy stránky
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další