Autor |
Zpráva |
Latroj
|
Re: Malý černí broučci
Děkuji. To by mohlo být přesně ono. Teď už jen najít jak se jich zbavit.
|
ned 25. říj 2015 19:59:15 |
|
|
Zdenka
|
No chvostoskoci se obvykle drží ve vlhku. Dospělci nebývají škodliví, škodí spíš larvy, pokud tedy vůbec, spíš se obvykle živí tlejícími částmi rostlin. Ale u tohoto druhu to nevím jistě. Ale rostlinu bych prolila Mospilanem, tak, jak už jsem psala. Mělo by to stačit.
|
ned 25. říj 2015 20:49:27 |
|
|
Latroj
|
Ano, mají rádi vlhkost. Stačilo namočit kůru a vsunout ji do květináče na stranu, kde se pohybují. Po chvíli ji pinzetou vytáhnout. Vzorky tedy nasbírány. 1x - 1ks z odpoledních fotek, 2x - 1x kůra + asi 5 a více chvostíků různých velikostí. Pěkně si tam poskakují a honí se. Tak snad přežijí transport poštou. Ano, povětšinou píší, že rostlinám nijak zvlášť neškodí.
|
ned 25. říj 2015 21:28:24 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Lipo: pochvala!
|
pon 26. říj 2015 6:19:06 |
|
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Díky. Poznala jsem při bádání, co je krásných zvířátek mimo dosah našich očí a jaké fotky se dají dělat, jen to umět. A vědět, co člověk fotí taky není jen tak. Latroj, s napětím čekám, co příjde.
|
pon 26. říj 2015 6:48:36 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Lipo: co já jsem zadával do googlu hesel, prošel různých fotek zástupců půdního edafonu a broučků, ale zrovna chvostoskok mi jako ten pravej nepřišel, jakkoliv toho s tykadly jsem taky ve fotkách zaznamenal. Fakt dobrá práce! Latroj: není škoda je hned likvidovat? Kytce určitě nevadí. Tahle breberky nemusí být v substrátu věčně. Mnohdy se samy vytratí.
|
pon 26. říj 2015 10:47:44 |
|
|
lipo
|
Byla to fuška, hodně pomohly ty poslední fotky, tam bylo vidět, že to není brouk ani ten pancířník a pak taky to, že to trochu poskočilo. No ale který druh, to byla náhoda. Ve fotkách colembolla byl Sminthurinus bimaculatus, černej s dvěma bílejma skvrnama, tak jsem zadala Sminthurinus a v Biolibu byl seznam druhů a byl tam S. quadromaculatus, ale bez fotky, tak jsem ho dala do vyhledávače a povedlo se. Já mám toto hledání dost naučený od planých kytek. Odborníci by určitě hledali další určující znaky, třeba chlupy na holeni zadní nohy Tak ještě jednou díky za uznání, Eva
|
pon 26. říj 2015 12:16:14 |
|
|
lipo
|
Latroj píše: Ano, mají rádi vlhkost. Stačilo namočit kůru a vsunout ji do květináče na stranu, kde se pohybují. Po chvíli ji pinzetou vytáhnout. Vzorky tedy nasbírány. 1x - 1ks z odpoledních fotek, 2x - 1x kůra + asi 5 a více chvostíků různých velikostí. Pěkně si tam poskakují a honí se. Tak snad přežijí transport poštou. Ano, povětšinou píší, že rostlinám nijak zvlášť neškodí. Kostrbatý překlad, čím se chvostoskoci živí Collembola jsou polyfágní, obecně; některé druhy jsou saprofágní (rozklad rostliny), coprophagous (výkalů), mrchožravých (mrtvol), mycetophagous (houby), bacteriophagous (půdní mikroorganismy) (Thibaud, 1970: 103), nebo pollinophagous (pyl). Některé z nich jsou dravý. V Sinella coeca a Sinella pouadensis, dospělí jíst jejich vlastní vejce, i když je dostatek dodávek potravin (Thibaud, 1970: 132).
|
úte 27. říj 2015 11:34:17 |
|
|
lipo
|
Karlos píše: Lipo: co já jsem zadával do googlu hesel, prošel různých fotek zástupců půdního edafonu a broučků, ale zrovna chvostoskok mi jako ten pravej nepřišel, jakkoliv toho s tykadly jsem taky ve fotkách zaznamenal. Fakt dobrá práce! Latroj: není škoda je hned likvidovat? Kytce určitě nevadí. Tahle breberky nemusí být v substrátu věčně. Mnohdy se samy vytratí. Naprosto vyčeprávající web o chvostoskocích, upozornil mě na něj fotograf hmyzu pan Krásenský www.collembola.org, kdyby jste neznal.
|
úte 27. říj 2015 11:51:54 |
|
|
lipo
|
Latroj díky, tři byli živí, až hodně, mají i na hlavě dvě bílé skvnky, přesně jako v odkazu http://bugguide.net/node/view/153743/bgimage, i ty průsvitné nožky. Bohužel nasvícení binokulární lupy dost pálí, takže se po chvilce upekli a pak už moc vidět nebylo. Taky manžel se bál invaze, tak jsem kvaltovala, asi by chtělo petriho misku s vodou a vyklepnout do toho. No pro příště.
|
úte 27. říj 2015 17:53:54 |
|
|