Autor |
Zpráva |
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Re: Identifikace škůdce/roztoče
Ten olej neznám - to je speciálně pro rostliny? Zdenka píše: Nějaký akaricid, záleží na tom, co všechno v tom orchidáriu je. Já mám na roztoče docela dobrou zkušenost s Neem olejem, ten jim zničí rozmnožovací schopnost. Ale je to olej, a trošku to i smrdí. Ale dá se to a je to ekologické. A kupodivu to tolik nezalepuje, jako jiné olejové přípravky. Jinak asi Nissorun, Vertimec nebo něco takového. Tedy pokud tam nejsou ještě jiní živočichové, kteří by tam byli žádoucí.
|
stř 06. led 2016 19:38:49 |
|
|
Zdenka
|
Teta: Není. Je to indický strom nimba. Používá se v léčení, kosmetice i jako ošetření rostlin. Dělá se z toho emulze ve vodě se smáčedlem. Účinky jsou baktericidní, částečně i fungicidní a taky proti hmyzu. Najdeš o tom na netu hodně informací. Cítit je tak trochu po česneku, ale není to nijak hrozné a hlavně není to nijak vytrvalé. Nelepí to až tak moc, jako jiné olejové přípravky, mám to na ty sviluše vyzkoušené, protože s nimi hodně bojuji. A hlavně je to neškodné pro lidi i zvířata. A mimochodem, když se mi něco podebere, máznu se taky
|
stř 06. led 2016 20:22:29 |
|
|
mácha
|
Když to likviduje kytky takovou rychlostí, je potřeba pobít škůdce rychle, takže Vertimec a kdysi mě zabral i Talstar. Další postřik Nissorunem, ten roztoče nezabíjí, ale sterilizuje a ničí i vajíčka. Omite ne, může poškodit orchideje, spec. Paphia. S Floramite nemám zkusenosti. ,
|
čtv 07. led 2016 18:02:40 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Mácha: nemyslím si že se jedná o fytopatologického roztoče. Soudě podle kolonií na mrtvém dřevě, jde o druh který se živí tlejícím a rozkládajícím se materiálem, z velké rodiny saprofágního půdního edafonu. Svilušky se drží výhradně na rostlinách a pouze sají. Zatím jste neposkytnul jedinou fotku, skutečně zasažené, poškozené kytky. Problém vitrín a orchidáriíí je právě ten, že se v nich drží příliš vysoká vlhkost a tím pádem tyto druhy mají zelenu. Krom toho většina orchidejí v nich trpí vysokou vlhkostí. Vám stačí 50 - 70%
|
čtv 07. led 2016 18:18:33 |
|
|
Zdenka
|
Jestli je to to, co jsem našla, tak tady je k tomu víc informací https://translate.google.cz/translate?h ... rev=search
|
čtv 07. led 2016 20:16:25 |
|
|
Teta
|
Zdeni díky! To jsem nevěděla. Zkusím tedy použít. Mám problémy s červci - nechci teď kvůli kočkám stříkat jed. Tak to mydlím kartáčkem na zuby, lihem, prostě spíše mechanicky musím likvidovat. Je to boj. Snad to vydržíme do doby, až se oteplí a budu je moci případně totálně zlikvidovat na terase. Ještě - jak to dávkuješ? Zdenka píše: Teta: Není. Je to indický strom nimba. Používá se v léčení, kosmetice i jako ošetření rostlin. Dělá se z toho emulze ve vodě se smáčedlem. Účinky jsou baktericidní, částečně i fungicidní a taky proti hmyzu. Najdeš o tom na netu hodně informací. Cítit je tak trochu po česneku, ale není to nijak hrozné a hlavně není to nijak vytrvalé. Nelepí to až tak moc, jako jiné olejové přípravky, mám to na ty sviluše vyzkoušené, protože s nimi hodně bojuji. A hlavně je to neškodné pro lidi i zvířata. A mimochodem, když se mi něco podebere, máznu se taky
|
čtv 07. led 2016 20:29:52 |
|
|
Zdenka
|
Míchám to podle návodu z těchto stránek. Jako smáčedlo použiju tekuté mýdlo nebo jar, insekticidní mýdlo nemám. http://www.discoverneem.com/neem-insect-spray.html
|
čtv 07. led 2016 20:35:46 |
|
|
Teta
|
Díky moc! Zítra zkusím olej někde sehnat.
|
čtv 07. led 2016 20:44:36 |
|
|
cheron
|
Ťažko povedať, ale podľa prvej fotky súdim, že ste si do orchidária dotiahol celkom slušnú kopu materiálu z prírody - je tak ? Zrejme ste ten materiál nedostatočne vyčistil a dezinfikoval. A pokiaľ aj áno, tieto roztoče sú takmer "nezničiteľné" Majú radi vlhko a živia sa väčšinou rozkládajúcim sa materiálom. Tiež som ich mal v mini teráriu, ale že by mi boli zlikvidovali rastliny (i keď nie orchideje) nemôžem povedať ! Prikladám fotku. Ako už bolo spomenuté, vaša orchidej nepatrí do vlhkého terária - tzn. že jej ublížila skôr nadmerná vlhkosť, ako roztoče samotné.
Přílohy:
IMG_7843.jpg [ 180.12 KiB | Zobrazeno 7192 krát ]
|
ned 17. led 2016 16:29:56 |
|
|
lipo
Registrován: úte 26. bře 2013 17:58:12 Příspěvky: 1268 Bydliště: Kolomuty
|
Manžel si přinesl zamechovanou kůru z lesa a potopil na několik dní do dešťovky, podle rady ochrideáře pana Koláře z Prahy. Nedávno koukám, po závěsku špacíruje šneček, asi 3 mm velký, přežil. Dosud jsme šnečky ve skleníku neměli.
|
ned 17. led 2016 17:26:37 |
|
|