Re: zdeformované listy u Phalaenopsisů
Karlosi....díky...sice jsem ten odkaz na fotografie zatím jen zběžně prohlédl, ale zdá se, že si trefil do černého....aspoň některé fota jsou, jako by tomu z oka vypadla....když jsem na něj před rokem, kdy jsem tuto příšerku zastihl na některých špalících, ale vždy na odvrácených sušších stranách,posvítil diodovou baterkou, zdálo se mi že svrch (krovek, či hřbetu těla) jakoby svítí metalickým, kovově rezavým leskem, jen u dospělců, larvy samo sebou ne....zdá se že šlo o odraz křídel. Jen jedinkrát jsem zastihl zřejmě letícího dospělce....velmi neobratný let, přesto jsem jej nechytil
.....zkusil jsem tehdy jediný doma dostupný postřik Agrion Delta....jinak super věc...asi hlavně universál, ale mne doposud vždy pomohl, kromě protismutnicového mospilanu. Od té doby mám myslím od nich pokoj. Jen jedinkrát jsem zastihl jeho larvu na víčku špirlice na místě....za několik dní okolí toho místa úplně zčervenalo, a víčko to znatelně zdeformovalo....na síti, kde jsem je jako první objevil na zadních stranách špalíků, jak se zdá se skrývají před rosením a splachem, mi na orchidejích s méně sukulentními listy poněkud často žloutnuly a opadávaly listy.....nejprve jsem myslel že je to tím, že nezvládám pouhým rosením zavodnit pletiva rostlin a orchideje dehydratují....ale pak jsem si na něj posvítil
Ještě jednou díky Karle.
Ale aby vše nevypadalo v mé sbírce jako stoprocentní , ještě zde uvedu jednoho mikrobroučka, kterého jsem ponejvíce zastihnul na tillandsiích....nevylučuji, že je to něco, co žije běžně v naší přírodě na bezu, ale mám takové tušení že mi to přišlo do sbírky s jednou tillandsií (nebudu jmenovat zdroj....protože jsi jej 100% vážím)...a od té doby , ikdyž jsem je už učil plavat
- což znamenalo vždy radikální snížení jejich výskytu, tak i podzimním postřikem výše zmíněným Agrionem všech navázaných letněných rostlin, než jsem je na zimu dával zpět do bytu .
Jde asi o půl mm velkého lesklého broučka, vzhledu jakéhosi malého klíštěte (alespoň svým postojem těla), netuším jestli vůbec nějakým způsobem škodí, ale už jen jeho nadměrný výskyt v paždí starších listů růžicovitých tillandsií a v neposlední řadě jeho promenádování na kůře, když se ráno či po rosení snaží vždy vymanit ze vznikajících vodních louží v paždí listů, mne celkem nenechává v úplném klidu.....jasný poznatek, má viditelný strach před vodou
, čehož intenzivně využívám k jeho sběru pinzetou a dokrmuji jím vydatně rosnatky.....zkrátka jen by mne zajímal jeho původ a jméno, pokud jej také máte ve sbírce, či jste se s ním někdy setkaly?