Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 1:36:48

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
 Steinernema feltiae 
Autor Zpráva
Administrátor

Příspěvek Re: Steinernema feltiae
Romča píše:
Jardo možná jsem zjistil důležitý poznatek, alespoň pokud si pamatuji, tak nikdy se mi larvy smutnic nebjevily v substrátu, kde mám přimýchaný perlit....

Romčo, tak s tím nemohu souhlasit. Moje osobní zkušenost a zkušenost mého kamaráda říká, že smutnice se klidně nastěhují i do směsi 80% perlit 20% rašelina.
Hezký den
Pavel

úte 03. kvě 2011 8:37:51
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

Jéje a když jim tam ještě přidáš gemmy trpasličích rosnatek, tak tam ty larvy skáčou salta. :twisted: :twisted: :twisted:

úte 03. kvě 2011 17:45:31

Aha. ....tak se žádný převratný objev nekoná :) Děkuju za příspěvek Pavle, jsem tedy vyveden z omylu, to je na tomto fóru a jistě nejen pro mne to nejpřínosnější - porovnání více poznatků od více pěstitelů . Je pravdou, že jsem své tvrzení jaksi opřel jen o má dosti neobjektivní pozorování. Jen na vysvětlenou bych rád uvedl, jak jsem k tomu přišel.
Šlo o několik vyšších kvítníků, kde mám právě směs rašelina :perlit v poměru asi 1:1 a v nich pěstuji právě Jardou zmiňované trpasličí rosnatky (některým druhům australských tzv.trpasličích rosnatek se přes léto nechává substrát pozvolna vysychat, především se toto záměrně činí u těch druhů, co přes naše léto mají tendenci vytvářet odpočivný palistový pupen......ale to jen jaksi mimo toto téma :D, tudíž minimálně vrchní polovina kvítníků je svou nedostatečnou vlhkostí dosti nevlídná pro život larev smutnic, jelikož není substrát rovnoměrně promáčem až k povrchu . ).
Larvy smutnic mám v některých obdobích pravidelně v několika okolních nádobách, především u tropických druhů, kde je přes léto potřeba substrát intenzivněji promáčet- právě zde je potom na povrchu pravidelně v určitých vlnách vždy nacházím a párátkem vybírám.
Nemám tedy v podstatě žádný rozumný důvod se domnívat, že kvítníky s perlitem jsou nepostiženy, jen se v nich larvy, pokud zde jsou, zřejmě nachází jaksi níže, dobře skryté mému zraku :lol: a já hlupák jsem si jen naivně myslel, že tam vůbec nejsou.
Je pravda, že u masožravek lze v substrátu výskyt larev smutnic lehce indikovat takto.....prolejete-li více substrát- což larvy očividně nesou velice nelibě -nesnáší promáčený substrát-musí přece nějak dýchat a hrozí jim tam dle mého vlastně utopení, tak po čase je najdete na jeho povrchu, kde jejich přítomnost prozradí i stříbřitá pavučinková síť, což je stopa slizu kudy lezly.
Pro masožravkáře asi běžný postup a praxe jak je eliminovat- buď kvítník poněkud zatopit, nebo zkusit přesušení, což je ale pro masožravku vždy riziko, tímto postupem bude zřejmě postižen jak škůdce tak i sama rostlina, což rozhodně není pěstitelským účelem :mrgreen:

pát 06. kvě 2011 8:03:33
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 13 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2