Autor |
Zpráva |
Míra
|
Aby vykvetly
Některé druhy musí prostě dostat tvrdou školu, jinak se květu člověk nedočká. Toto Dendrobium je volně ve vinici na plném slunci a vodu dostane jen od přírody nebo ranní rosu. Po přenesení do skleníku na podzim opět krásně zezelená a teprve potom kvete. Trvalo mi čtyři roky, než jsem přišel jak na něj.
Přílohy:
D. speciosum.jpg [ 126.21 KiB | Zobrazeno 4722 krát ]
orchideje 1232.jpg [ 167.47 KiB | Zobrazeno 4721 krát ]
|
čtv 16. srp 2012 16:21:30 |
|
|
radzak
|
Re: Aby vykvetly
Tohle je hrozná bestie. Známý má obrovskou rostlinu, dělá s ní kde co a ještě mu nekvetla .
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 16. srp 2012 16:24:24 |
|
|
Míra
|
radzak píše: Tohle je hrozná bestie. Známý má obrovskou rostlinu, dělá s ní kde co a ještě mu nekvetla . Pokud jí nedá tvrdé podmínky, tak se nedočká. Protože byla bezejmenná, když jsem rostlinu dostal a pahlízy byly poněkud kratší, předpokládal jsem, že jde o Schomburgkii a po třech letech jsem jí chtěl dát na kompost ale nakonec jsem si řekl" máš shnít na kompostu nebo tě zničí sluníčko" a tak jsem ji prostě pověsil na plný úpal bez vody. Na podzim jsem ale byl zvědav, tak jsem ji nakonec uklidil a ejhle ono to bylo Dendrobko. Když vykvetlo poprvé, hned jsem se zajímal a jestliže v domovině roste na rozpálených skalách, tak tady je na sluníčku jako v lázních.
|
čtv 16. srp 2012 16:28:43 |
|
|
Marta1
|
Díky za radu,možná někdy přijde vhod
|
čtv 16. srp 2012 16:47:02 |
|
|
radzak
|
Míra píše: radzak píše: Tohle je hrozná bestie. Známý má obrovskou rostlinu, dělá s ní kde co a ještě mu nekvetla . Pokud jí nedá tvrdé podmínky, tak se nedočká. Protože byla bezejmenná, když jsem rostlinu dostal a pahlízy byly poněkud kratší, předpokládal jsem, že jde o Schomburgkii a po třech letech jsem jí chtěl dát na kompost ale nakonec jsem si řekl" máš shnít na kompostu nebo tě zničí sluníčko" a tak jsem ji prostě pověsil na plný úpal bez vody. Na podzim jsem ale byl zvědav, tak jsem ji nakonec uklidil a ejhle ono to bylo Dendrobko. Když vykvetlo poprvé, hned jsem se zajímal a jestliže v domovině roste na rozpálených skalách, tak tady je na sluníčku jako v lázních. Celé léto bývá téměř až do mrazů venku a v zimě je úplně nasuchu v kaktusovém skleníku. Přesto nekvete .
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 16. srp 2012 16:51:22 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Jasná věc -dobrá rada a ještě jsou ušetřený 4 roky-a to zase není až tak málo.Otázka je jak by to dlouho koumal člověk sám-asi dýl
|
čtv 16. srp 2012 16:51:44 |
|
|
peli
Registrován: pon 02. kvě 2011 20:00:10 Příspěvky: 41 Bydliště: Liberec
|
Koupil jsem tuto orchidej u nás v botanické zahradě před několika lety, když to ještě bylo možné (asi 15 let zpátky - zbavovali se přebytků). Začátkem května rostlinu přenesu na půdu k otevřenému vikýři, kde je až do konce listopadu. Je schopná snést i noční teploty kolem 5°C. Samozřejmě okénko zavírám, když začnou klesat teploty pod 10°C. Poslední dva měsíce na půdě nedostane rostlina ani kapku vody. Doma jí mám přes zimu v koupelně na parapetu. Moc zde netopím (kolem 18°C), má to dvě výhody: 1. kytkám tato teplota vyhovuje, 2. nikdo se moc dlouho nekoupe a ušetřím za vodu Pokud se rostlina začne zalévat dříve, než začne nasazovat na květní stvol, většinou okamžitě vyžene na konci pahlíz nové rostlinky.
|
čtv 16. srp 2012 20:19:07 |
|
|