kvusta píše:
Velmi opatrně se mi rysuje příští rok stavba zimní zahrady. Tedy spíše obytny zahradní prostor - něco ve stylu ZZ p.Hegera. Bohužel, jediná možnost, kam ji umístit, je přímá jižní strana. Máte někdo ZZ na jih? Vaše zkušenosti?
Výše umístěná citace je z července 2014. Jak je vidět, jde to ztuha, ale už se to hýbe.
Domeček šel nakonec k zemi celý, ale podle schváleného plánu různými komisemi a městským architektem se stále jedná o přestavbu staršího domku. Jinak řečeno, nemůžu si vyskakovat a výsledkem je pořádný kompromis.
ZZ bude vlastně v patře na rovné střeše, 3x4m - kratší stranou na jih, širší východ. Na severu bude průchod do domu, západ tvoří stěna vedlejší místnosti. V severní stěně bude kromě dveří zabudovaný větrák do jiné místnosti, přes kterou se bude větrat.
Stěny nebudou prosklené jako u klasické zimní zahrady, budou tam velká okna.
Sklon střechy bude jen 8 stupňů (ano, já vím, že je to málo, ale věřte mi, i to byl boj) a atypicky nejvyšší stěna bude ta na jih a sklánět se bude k severu.
Na podlaze bude beton, topení podlahové - plánuju cílovou noční zimní teplotu 13-15oC - většina kytek je temperovaných.
Strop bude 3-vrstvé sklo + roleta na čidlo slunce-vítr. Myslíte, že stačí trojsklo, nebo mám chtít sklo nějak matové?
Nějaké nápady?
Nejvíc mě mrzí ten malý sklon střechy, ale tu "šikmotu" kryje zvenčí atika, aby se barák zdál zvenku zarovnaný a architekt a památkáři aby to schroupli. Vyšší atika nutná při větším sklonu střechy neprošla.
Martina