Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je ned 24. lis 2024 0:59:43

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 209 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Další
 LED osvětlení 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: LED osvětlení
Pavel Kolodin píše:
Mě se rostliny též popálili u ledek , ale jednalo se o horské bublinatky ze stolových hor , kde je dost světla.

HAKI píše:

Můžu poprosit jaké přesně jsou to ledky něco blíž o využití ,vzdálenost od rostlin. Třeba i foto .Dík.

No vidíš ,už jsem se tě jednou ptala jaké máš ledky a o něco bližšího tak se ptám znovu.Jestli je to tajemství tak to beru :)

čtv 03. pro 2015 18:23:20
Profil Zobrazit autorovy stránky

HAKI píše:
SALÁT 24DEN
Mám 3 lístky hlavičky ještě nedělá :mrgreen:

Mílo.J
prosím tě koukni na tohle Bulbophyllum lobbii dala jsem ho přímo pod ledky myslíš že se trošku připekl či co.V létě mu slunko nevadí pravda na východní stranu .Ty tmavší flíčky to je asi chladno ale ten světlejší pruh.Je to focený bleskem tak barvy nejsou až tak výrazný.

Hlavně se dobře podívej na polohu toho světlého pruhu vůči ledkám. Pokud je to část přímo natočená k ledkám, nejblíž, tak je to jasné.
I tak si myslím, že je to připálení. Psal jsem Ti o ledkách dost. Svítíš hodně. Pro řadu druhů to bude moc. Neexistuje jednotný metr. Každá kytka má trochu jiné požadavky, snese něco jiného. Velká část orchidejí bude mít s touto intenzitou problémy. To testování salátů a ředkviček je celkem nesmyslné, pokud tedy nechceš tak pěstovat právě saláty. Tyhle rostliny mají řádově jiné požadavky, orchideje podle salátů nasvěcovat nemůžeš.
Myslím si, že je to Bulbo připálené hlavně proto, že jsem něco podobného udělal Coel. dayaně, když jsem zvýšil příkon 20W teple bílému modulu, který je 1,8m nad kytkou. Možná zítra dám fotku. Můžeš tím porovnat intenzitu osvětlení- svítíš několikanásobně víc. Ale, Coel. dayana se zdá, že je na tohle světlo více náchylná, je asi celkově stínomilnější. Většina ostatních rostlin snese víc. Vzhledem k tomu, že mé i tvé světlo je teple bílé, jsou tyhle pruhy jen vybledlé. Pokud by se jednalo o světlo víc modré, byly by zřejmě už nekrotické části. Ale i tohle je u každého druhu jiné. Ledky nejsou zářivky, stačí menší intenzita, příkon.

sob 05. pro 2015 19:25:20

Mílo dík. To bulbo bylo tak 20cm od ledky příkon 28W Světla jsou otáčecí, jak mám bulba různě zavěšený ,tak se to stalo. Jiným druhům ne. Musí se to odzkoušet to je jasný. Jo ten salát jsem brala jako důkaz, že pod těmito ledkami vůbec může něco vyrůst. Na orchidejích to zatím moc není vidět ale kapradiny -pyrossie - začaly trošku víc růst.
Ten salát,nemůžu si pomoct, dotáhnu až do nějakého konce . Taky ten salát je můj první ... :mrgreen:

ned 06. pro 2015 13:48:58

Nemáš zač.Na dayaně je světlá ta část, co je blíž ledkám. U okna jsou listy zelené. Zesvětlala po zvýšení příkonu té teple bílé 20W . Asi to nebude jen tou teple bílou. Patrně je to součtem intenzity studeného spektra, zejména modré. Ta modrá 10W jede na poloviční výkon, na plný výkon pálila kytky pod ní, na 2m. Zdá se, že jsem měl modrou nastavenou přesně. S přidáním výkonu širokospektrální množství studeného spektra přesáhlo limit rostliny. Červená tohle nedělá.
Hanko, pokud jsi měla Bulbo tak blízko, je to opravdu velmi pravděpodobné, že je to tím. Ale není to zásadní problém. Pokud se to nepřežene, takto to rostlina zvládne bez větších ztrát. Přešvihnout modrou znamená velmi rychlé nevratné poškození.
Jo, musíš zkoušet, který druh kolik snese. Na to jednotný metr není.

Přílohy:
Snímek 159.jpg
Snímek 159.jpg [ 138.87 KiB | Zobrazeno 3508 krát ]
Snímek 160.jpg
Snímek 160.jpg [ 103.17 KiB | Zobrazeno 3508 krát ]
ned 06. pro 2015 22:21:27

No to máš pěknou zahrádku máš můj obdiv .Ty ledky kdyby blikaly čověče jak na diskotéce :lol:

pon 07. pro 2015 9:58:09

Příloha:
P1150436a.jpg
P1150436a.jpg [ 129.27 KiB | Zobrazeno 3476 krát ]
Dovolte, abych se také připojil k tématu. Přečetl jsem si diskusi nad Led-osvětlením a smekám nad znalostmi, které někteří pěstitelé mají. Také mne jako nováčka na tomto fóru udivuje jak své rostliny rozmazlujete.
Tak si říkám, jestli ale někdy ta přespřílišná péče nemůže být na škodu?
Umělým osvětlením sice můžeme dosáhnout toho že rostliny budou mít podobné světelné podmínky jako na nalezišti v přírodě, ale co je to platné, když čerstvý vzduch a cirkulaci jako v přírodě zajistit nemůžeme. Leda že bychom topili a zároveň větrali v zimě jak o závod. Jestli někdy není lepší uvést rostliny na toto nepříznivé období do jakéhosi zimního spánku a v únoru je opět probudit?
Coelogyne dayana jsem nikdy nepřisvětloval a kvete mi docela obstojně- foto přikládám. Místo přisvětlování ji v zimě suším a udržuji teplotu jako u temperovaných orchidejí.
Haki: To bulbo - ač vůbec nevím v jakých podmínkách roste v přírodě mi připadá na prosinec dost přepité. Ty černé skvrny jsou umyslím z přebytku vody a moc vlhkého vzduchu. Všechno bych to v zimě víc sušil. Žlutý pruh nevím, ale připadá mi připálení rostlin umělým světlem jako energetický luxus :P

pon 07. pro 2015 13:06:50

Řekla bych, že Haki je velký pokusník, což je mi sympatické, chtít všemu přijít na kloub. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. :mrgreen:

pon 07. pro 2015 16:14:40

To je fakt, taky si to myslím. Experimentátor :-)

pon 07. pro 2015 18:21:43

Já tu fascinaci osvětlováním ve skleníkových podmínkách tak nějak chápu, ale považuju to za celkem zbytečné. OK, rozumím tomu u náročnějších sukulentů(taky se dá oželet), nebo v případě komerčních velkopěstíren, ale doma a ještě k tomu ve skleníku? Dobrá nějaké ty zářivky jako má pan Klát jsou v bytě jistě ku prospěchu(pokud se tomu rozumí), ale ve skleníku to rozhodně není ptřeba. Vemte si už to, že ani Liberec, ani Brno nepřisvětlují a jaké jsou to sbírky.
Záruba to trefil. Napodobování jen určitých faktorů je napodobování přírody jen v něčem, ale ostatní je opomíjeno.
Z praktických důvodů je lepší držet skleníkové teploty v nejtmavších měscích na nějakém snesitelném minimu denním, i nočním a kytky nechat nastartovat až na jaře. V podstatě o nic nepříjdou a jsou zdravější, a vitálnější jak ve sklenících přetopených.
Praxe mě stále učí, že lepší je přirozenost a jednoduchost bez technických složitostí. Rozumím elektrotechnikům, kteří se snaží svým kytkách postavit přetechnizovaný fytotron s nejrůznějšími vymoženostmi, řízený počítačem, ale v tom to opravdu není. Všechno je to o citu, správném načasování a sladění faktorů.

pon 07. pro 2015 19:12:22
Profil ICQ

Vysvětlím – svítím od října do března. Skleník mám spíš na východní stranu světla v zimě bídně . Mám sbírku hlavně botanických pafíček. V zimním období bude určitě lepší přisvítit do dormance se paph. nehodí dostat. Musí trochu růst důležitý je i rozdíl teplot. Pan Klát má jiný teplejší pafíčka to se nedá se mnou srovnávat. Kytky z pahlízami to je jiná -ty spinkat v zimě mohou. Ale proč jim nepřilepšit když to jde.
Chlapci netrefili jste . :mrgreen:
S tímhle souhlas i když někdy a to mě potvrdí každý kdo má skleník ,je věc těžká...no třeba ne pro všechny
Karlos píše:
Všechno je to o citu, správném načasování a sladění faktorů.

pon 07. pro 2015 22:12:22
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 209 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Další