Tak jsem udělal aktuální změny ve venčení orchidejí. Při prohlídce kořenů rostlin jsem zjistil, že u některých druhů orchidejí v košících a zejména na kůrách zaschly špičky kořenů a u jiných se vyvíjejí nerušeně dále. Tady v Praze nastala vedra a vlhkost vzduchu se pohybuje i pod 30% r. v. To některé druhy špatně snáší, ale jiným to nevadí. Např. Mexické Laelie, Dendrobium senile, harveyanum, lamiayae, Oncidium jonesianum ap. jsou v pohodě. Ale Dendrobium bellatulum, christianum - zaschlé kořeny.
Nakonec jsem rozhodl, že bude nejlepší, když některé druhy vrátím do ZZ zejména z těchto důvodů:
1/ Např. u Stanhopejí které jsem loni neletnil to vůbec nevadilo. Letos mám např. na tigrině co mi ještě nekvetla 5 květních stvolů. Navíc vyšší nzdušná vlhkost je pro ně prospěšná. Cataseta vůbec neletním a jsou Ok.
2/ V ZZ toho zbylo málo a tak se v ní těžko udržela vyšší vlhkost vzduchu. Nyní po návratu některých druhů udržím uvnitř i při tomto počasí až do večera r.v. okolo 60%, po ranním rosení dokonce 100%, což se těmto druhům líbí. Venku to naopak prořídlo, takže je to přehlednější a i se lépe zalévají.
3/ S. tigrina co mi ještě nekvetla by venku mohla přijít snadno k úrazu. Všiml jsem si, že po košících šplhají sýkorky a něco oklovávají. Ptáci jsou u nás dost zvídavý a zajímá je vše nové
. Také náhlá intenzivní bouře doprovázená vichřicí by mohla způsobit zkázu u rostlin, které jsem ještě neviděl kvést. I na Laelia speciosa to vypadá, že bych mohl květ uvidět a nechci riskovat, že mi jediné poupě uklovne nějaký drzý pták.
Myslím, že takovéto diferenciované letnění bude ku prospěchu všech pěstovaných druhů. Cyrtopodia ale zůstanou na plném slunci venku v kaktusových podmínkách.