Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 20:43:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 46  Další
 Vitrína 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Vitrína
Jen ještě malou připomínku: zdá se mi to tmavé, zžejmě bude chtít lépe osvětlit, co radí zkušení......předem děkuji všem za odpovědi a již se těším v sobotu na Živou exotiku

čtv 05. lis 2009 21:31:57
Profil Zobrazit autorovy stránky

Požadavky na světlo závisí značně na umístění vitríny, čili na množství přirozeného světla. Dalším důležitým faktorem je architektura a množství umístěných rostlin. S nárůstem počtu rostlin vzrůstá požadavek na umělě přisvětlování. S velkým počtem rostlin a světelného výkonu stoupá také teplota, což je do určité míry pozitivní. Zvyšuje teplotní rozdíly dne- svítících světel a noci a zároveň rozdíl vzdušné vlhkosti. S nárůstem počtu rostlin stoupá také relativní vzdušná vlhkost, kterou světla v době svícení dokáží snížit, což působí pozitivně. S dalším nárůstem světelného výkonu může docházet k přehřívání. Ve vitrínách se užívají většinou zářivky. Z důvodů emise tepla je vhohné volit nejůčinnější a zvážit druh užitých předřadníků. Elektronické jsou dražší jak standarní vinuté, ale mají menší stráty- méně topí. Případně umístnit předřadníky mimo vitrínu.

pát 06. lis 2009 18:51:55

Milo a technické typy. Prosím o krátké vysvětlení, k čemu takový předřadník vlastně je, jaká je jeho funkce, jsem v tomhle laik, do elektrikařiny moc nevidím, tak potřebuju nějaké jednoduché vysvětlení. Uvažuju o instalaci slušného přisvětlení na okno nad parapet.

pát 06. lis 2009 20:31:49
Administrátor

Katko,
myslím si, že pro naše potřeby to tady není nutné moc rozebírat.
Velmi stručně lze říci, že pro správné funkční zapojení lineární zářivky či sodíkové nebo metalhalidové výbojky jsou třeba tři věci: startér, tlumivka a kondenzátor. V dnešní době se tyto tři věci často souhrnně nahrazují elektronickými předřadníky. Tak a teď co s tím:
1) Koupíme si svítidlo nebo set, který obsahuje vše co k chodu zmíněných zdrojů světla potřebujeme. Dále se už jen staráme o to, kam nejlépe svítidlo nainstalovat. Nevýhodou je (možná) o něco málo vyšší cena.
2) Koupíme vše potřebné zvlášť. Výhoda: předřadník lze dát bokem a nebude se tak podílet na ohřívání pěstebního prostoru. Nevýhoda: musíme znát vhodné parametry všech součástek a bude to o něco pracnější.

Hezký den
Pavel

P.S: Kompaktní zářivky jsou již většinou předřadníkem osazeny z výroby a není si proto třeba s nimi dělat starosti.

pát 06. lis 2009 23:49:36

Katko, předřadník tu Pavel popsal. Elektronické předřadníky se koupí jen v specializovanějších obchodech, nebo v elektro velkoskladech většinou na objednání.
V dávné minulosti jsem také přisvětloval na okením parapetu. Jednalo se o severní okno. Několik prvních květináčů neměli problémy. Postupně jsem rozšiřoval- vyrobil podstavec na zvětšení prostoru a aby byly květináče nad parapetem(aby na ně netáhlo). Nakonec jsem tam nacpal květináče hustě ve třech řadách. Už druhá řada měla málo světla, proto jsem nad rostliny umístil zprvu jednu zářivkovou trubici 150cm, za nedloho dvě,nakonec jsem vyrobyl těleso na tři trubice. Se dvěma už byly výsledky slušné.
Běžná bytová tělesa se příliš nehodí. Mají trubice daleko od sebe- zabírají moc místa, stíní. Nemají většinou reflektor, což vadí. Proto vyrábím si sám , viz foto.

Přílohy:
Zářivka.jpg
Zářivka.jpg [ 20.73 KiB | Zobrazeno 3959 krát ]
sob 07. lis 2009 11:02:32

Děkuju vám oběma, tuším to byl virens, kdo doporučoval tuto zářivku od Klečky: http://www.klecka.cz/growshop/Osvetleni ... w-red.html
O té jsem právě uvažovala. Ještě jeden dotaz - objímka E40, kterou tam udávají má asi jiné rozměry, než jsou běžné objímky v lustrech a lampách?

sob 07. lis 2009 11:26:18

Ano, E40je větší objímka, většinou na výbojky. Běžná žárovková je E27.
Tyto typy kompaktních zářivek jsou jistě také alternativou. Mají předřadník a start už zabudovaný.
Zdravím Mila.

sob 07. lis 2009 11:54:48
Administrátor

Katko,
možná bych místo červené (na květ) volil spíše modrou (na růst). Jako reflektor lze použít např. http://www.klecka.cz/growshop/Osvetleni ... o-s-V.html a máš vše co potřebuješ. Jen zapnout do zásuvky a je to. Jen škoda, že u tohoto typu reflektoru nepíšou rozměr (asi by bylo vhodné se na to před zakoupením zeptat, ať kompaktní zářivka nevyčuhuje ven ;) .
Hezký den
Pavel

sob 07. lis 2009 13:34:05

pavelheger píše:
Katko,
možná bych místo červené (na květ) volil spíše modrou (na růst). Jako reflektor lze použít např. http://www.klecka.cz/growshop/Osvetleni ... o-s-V.html a máš vše co potřebuješ. Jen zapnout do zásuvky a je to. Jen škoda, že u tohoto typu reflektoru nepíšou rozměr (asi by bylo vhodné se na to před zakoupením zeptat, ať kompaktní zářivka nevyčuhuje ven ;) .
Hezký den
Pavel

Nevyčuhuje. Mám tento refloktor ve své osvětlovací rampě i se zmíněnými zářivkami viz: http://jurasu.cz/images/stories/galerie ... 3456-9.jpg

sob 07. lis 2009 16:33:50

Asi jsem se spletla, myslím že Virens opravdu doporučoval tu s modrým spektrem. Opět děkuji za odpověď a ještě poslední dotaz - v profilu píšou, že " Na plochu 30x30 cm je optimální svítit 50 W. " Dalo byse teda říct, že tahle jedna kompaktní zářivka 125W by mohla osvěcovat tak 50-60cm parapetu širokého 26cm? Díky za pomoc.
Teď koukám, že připěl i Juras, velmi děkuju, tohle foto mi nějak uniklo, velmi ilustrativní. Juras, předpokládám paralelní zapojení?

sob 07. lis 2009 16:48:24
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 46  Další