Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 21. lis 2024 14:56:10

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 233 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24
 Navazování orchidejí 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Navazování orchidejí
Karlos píše:
Silonkou se ale dají přivázat k podložce kořeny. Lepidlem ani náhodou! Robustní orchideje těžko přilepíte, na to nestačí ani silonka, tam je už nutné použít drát. Silonka je maximálně praktická a funkční. Navázal jsem stovky orchidejí i tillandsek a na silonku nedám dopustit.
Karlosi, ale jak přivázat tilandsie jako T. pruinosa, T. bulbosa nebo T. caput-medusae, pokud nemají vůbec žádné kořeny? Listy jsou u nich tuhé a málopočetné a sevřené do "pacibulky", nenašel jsem cestu, jak je pevně přivázat. S T. ionantha bez kořenů jsem si poradil, prostě jsem přichytil nejspodnější krátké listy proužkem silonky k podložce, ale u těch třech jmenovaných se mi to moc nepovedlo, kinklá se to. Ale jak jsem psal, jsem levej jako šavle :-).
T.

čtv 14. lis 2024 23:28:28

No vždycky to nějak jde, třeba když se ta silonka provleče mezi listy cibule, ale tenká a opatrně. časem to přikoření a udělá trs, ale já chápu prodejce, že to lepí aby to nějak vypadalo. Se silonkou to nikdo asi kupovat nebude. Že je báze opatlaná jakýmsi lepidlem je zákazníkovi samo jedno, lidi vždy hleděli na povrch. Ta silonka taky nebude ekologicky OK že, ale časem se může odvázat, z estetických důvodů. Vázat se dá i konopným provázkem, ale ten je samo neelastický. Já to často vážu dost prasácky, třeba jako semenáče T. butzii na fotce. Obtáčím silonku a pod ní pokud možno přes kořeny dávám semenáčky. Když kořeny nemá, natvrdo ji převážu přes tělíčko.

Přílohy:
Tillandsia butzii navázané web.jpg
Tillandsia butzii navázané web.jpg [ 106.96 KiB | Zobrazeno 193 krát ]
pát 15. lis 2024 14:59:02
Profil ICQ

Karlos píše:
No vždycky to nějak jde, třeba když se ta silonka provleče mezi listy cibule, ale tenká a opatrně. časem to přikoření a udělá trs, ale já chápu prodejce, že to lepí aby to nějak vypadalo. Se silonkou to nikdo asi kupovat nebude. Že je báze opatlaná jakýmsi lepidlem je zákazníkovi samo jedno, lidi vždy hleděli na povrch. Ta silonka taky nebude ekologicky OK že, ale časem se může odvázat, z estetických důvodů. Vázat se dá i konopným provázkem, ale ten je samo neelastický. Já to často vážu dost prasácky, třeba jako semenáče T. butzii na fotce. Obtáčím silonku a pod ní pokud možno přes kořeny dávám semenáčky. Když kořeny nemá, natvrdo ji převážu přes tělíčko.
Hezký výsev, jak jsou staré?
A to moje vázání: samozřejmě že to nakonec šlo, ale jak jsem psal, kdybych měl 2 + 3 ruce, vypadalo by to líp. Navíc to přikořenění se zatím nepotvrdilo - šel jsem se na ně do skleníku pořádně kouknout, a ačkoli odnože dělají vlastní kořeny, tak ty zatím trčí volně do prostoru (ačkoli jsou určitě 10 - 15 cm dlouhé!) a podložky se nechytají. Mám to na tlustém réví, co jsem odložil při jarním řezu "vinohradu" :-), navazoval jsem je v květnu; celé léto byly venku.
T.

stř 20. lis 2024 21:05:47
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 233 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 20, 21, 22, 23, 24